Jumalalle se on mahdollista

Neljä vuotta sitten kävin pitkän puhelinkeskustelun afgaanipojan kanssa. Hän oli silloin 17-vuotias. Hän kertoi minulle mitä oli tapahtunut. Hänen isänsä oli tullut Suomeen turvapaikanhakijaksi ja aloittamaan perheelle paremman elämän. Se ei onnistunut, mutta oli tapahtunut jotain muuta ja yllättävää. Isä oli Suomessa löytänyt uskon Jeesukseen ja selitti vaimolleen ja tälle pojalle mitä se tarkoitti.

Keskitalo Afgaanipoika

Isä oli aivan aluksi parantunut sairaudestaan, kun hänen puolestaan rukoiltiin Jeesusta. Pojan äiti Afganistanissa kokeili samaa ja hänkin parani. Poika kertoi asiasta ystävilleen koulussa, eikä ymmärtänyt miten vaarallisesta asiasta oli kyse.

Heidän kotiseutunsa oli Afganistanin levottominta aluetta, jossa Taleban piti valtaa ja taisteluja oli jatkuvasti. He asuivat isoisän talossa. Isoisä sai kuulla, että hänen pojastaan Suomessa oli tullut ”vääräuskoinen” ja että nyt koko kylä tiesi asiasta. Isoisä mitätöi poikansa avioliiton välittömästi. Hän murskasi miniänsä puhelimen ja kielsi kaiken yhteydenpidon kristityksi kääntyneeseen poikaansa. Hän vielä totesi, ettei tuo enää ollut hänen poikansa.

Puhelimessa afgaanipoika kuvaili, miten he äidin kanssa joutuivat muuttamaan kurjiin oloihin. Äiti pakotettiin orjuuteen ja hänet laitettiin 13-vuotiaana metallipajaan töihin.

Joka ilta pahoinpidelty äiti itki pojalleen ja pyysi tätä keksimään keinon paeta. Eräänä päivänä poika ei mennytkään pajaan töihin, vaan meni läheiseen kaupunkiin, myi äitinsä morsiuskultakorun, osti korruptoituneelta virkamieheltä viisumin Intiaan ja lentoliput. Seuraavana aamuna he pakenivat. Kolmen vuoden painajainen oli ohi ja poika kertoi tätä tarinaa minulle Intiasta.

Kirjoitin pojan kertomuksen tarkasti ja lähetin sen Maahanmuuttovirastoon. Virasto nimittäin ei ollut pitänyt totena, että Suomessa oleva isä olisi aidosti kääntynyt kristityksi.

Pojan kertomus yksityiskohtineen kuitenkin sai aikaan sen, että turvapaikkahakemus otettiin uudelleen käsittelyyn. Lopulta isä saikin turvapaikan ja saattoi aloittaa perheenyhdistämisprosessin.

Kolme vuotta kestävän prosessin jälkeen perheen äiti sai tulla miehensä luokse Suomeen ja nyt aviopari on onnellisesti joka sunnuntai rinnakkain kirkossa ehtoollispöydässä. Intiassa nimittäin äiti ja poika aloittivat etänä kastekoulun ymmärtääkseen, mikä on se usko, johon he olivat päättäneet isän mukana kääntyä.

Poika oli näiden vuosien aikana tullut täysi-ikäiseksi, eikä Suomen viranomaiset laske häntä enää perheen jäseneksi. Koulu oli jäänyt kesken n. 12-vuotiaana ja nyt hän hankki elantonsa myymällä pähkinöitä intialaisella kadulla. Samalla hän yritti internetin kautta oppia kaiken mitä vain voi. Hän oppi englannin kielen ja ohjelmoinnin.

Rohkaisimme häntä hakemaan yksityiseen yliopistoon Intiassa. Lukuvuosilasku ohjattiin meille Suomeen. Poika aloitti opinnot syksyllä 2022 ja hänet havaittiin lahjakkaaksi. Hän kuuli stipendistä USA:ssa ja haki.

Afgaanipoika sai osallistua Valkoisen talon joulujuhlaan.

Keväällä 2023 hän sai kuulla tulleensa valituksi satojen hakijoiden joukosta. Pelkäsimme, että kyseessä on jokin huijaus ja jaksoimme uskoa asiaan täysin vasta, kun poika elokuussa otti yhteyttä USA:sta. Hän oli saanut neljän vuoden kaiken kattavan stipendin yhdestä USA:n parhaista yliopistoista!

Pojan elämä oli kääntynyt kurjuudesta tilanteeseen, jossa kaikki mahdollisuudet ovat tarjolla. Saamme edelleen ihmetellä, voiko tällaista tapahtua oikeassa elämässä! Yksinkertaisen afganistanilaisen maanviljelijän pojasta oli tullut yliopisto-opiskelija.

Ihmeiden sarja ei kuitenkaan päättynyt. Tuosta yliopistosta löytyi professori, jonka isä on johtanut maailman merkittävintä kristillisen lähetystyön verkostoa. Tämä professori on ottanut pojan kuin omaksi pojakseen.

Seuraavaksi USA:n Suomen suurlähettiläs 20 vuoden takaa otti minuun yllättäen yhteyttä. Hän kertoi olleensa menneet vuodet tuon samaisen yliopiston johtokunnan jäsen. Hän halusi ehdottomasti tavata pojan ja esitellä hänet tärkeille ihmisille.

Näiden kontaktien kautta poika osallistui Valkoisen talon joulujuhlaan menneenä jouluna!

Voisiko Jumala enää selkeämmin alleviivata, että hänelle kaikki on mahdollista! Poika käy nyt joka sunnuntai kirkossa ja haluaa antaa elämänsä Jeesuksen palvelukseen. Hänen haaveensa on kirjoittaa perheensä ihmeellisestä tarinasta vielä kirja Jumalan kunniaksi.

TIMO KESKITALO

Ilmoittautumalla Timo Keskitalon lähettäjäksi tuet maahanmuuttajien parissa tehtävää työtä.

Tule lähettäjäksi