#jumalansananvapaus -mielenilmaus keräsi väkeä

Kristittyjen yhteinen ’Jumalan sanan vapaus’ -tapahtuma keräsi 20. kesäkuuta helteisenä kesäsunnuntaina Helsingin eduskuntatalon eteen sanan- ja uskonnonvapautta arvostavia ihmisiä eri puolilta Suomea. Koronarajoitukset  vaikeuttivat suunnittelua, ja alkuun yhden ryhmän sallittu maksimimäärä oli 50 henkeä. Niinpä kaikkien ryhmien tuli tehdä ilmoitus Helsingin Poliisille. Ilmoituksia ehtikin tulla jo toistakymmentä, kunnes, aivan kuin taivaan lahjana, rajoitukset poistuivat muutamaa päivää ennen tapahtumaa.  Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa haastettiin kuvaamaan oma Raamattu ja jakamaan se #jumalansananvapaus -sivuille.

Raamattumiekkari SH011

Paljon ihmisiä paikalla

Mielenilmaus keräsi poliisin arvion mukaan noin 1000 osallistujaa paikan päälle eduskuntatalolle. Poliisi kiitti, että mielenilmaus sujui hyvin ja oli rauhallinen. Ilmapiiri oli kaiken kaikkiaan hyvin positiivinen. Mielenosoittajia oli saapunut eri puolilta Suomea, kaukaisimmat Lapista saakka. Myös kokonaisina bussilasteina saavuttiin paikalle. Samaan aikaan järjestettiin myös tukimielenilmauksia pienemmissä joukoissa ainakin kolmella paikkakunnalla.

Monipuolinen ja kompakti ohjelma

Työryhmä, johon kuuluivat Jani Salokangas ICEJ:stä, tohtori Susanna Kokkonen sekä Pasi Turunen ja Leena Metsämäki Patmos Lähetyssäätiöstä, oli suunnitellut ja järjestellyt tapahtumaa luottaen, että Jumala puhuu uskoville eri puolilla maata ja tuo kansaa paikalle. Ja näin tapahtuikin. Tilaisuudessa puhujina olivat  Juha Ketola, Fredrik Ekholm, Tuula Åkerlund, Jani Salokangas ja Susanna Kokkonen. Raamatun sanaa oli lukemassa useita henkilöitä. Yhteislaulua johti Linda Laukkonen. Lisäksi luettiin yhteinen ’Jumalan sanan vapaus’  -julistus. Tilaisuuden juonsi Pasi Turunen.

Lisää toivotaan

Monet toivoivat, että tällainen yhteinen sanan- ja uskonnonvapauden puolesta järjestetty mielenilmaus ei jäisi viimeiseksi, vaan se saisi jatkoa. Rukoillaan ja vaikutetaan sen puolesta, että Jumalan sanaa saa vapaasti siteerata ja sen kanssa saa olla samaa mieltä jatkossakin.

LEENA METSÄMÄKI

KUVAT: Seppo Haavisto

Tilaisuudessa luettu yhteinen julistus:

Olemme kokoontuneet oikeuksista tärkeimpien eli sananvapauden ja uskonnonvapauden puolesta. Suomalaisessa demokratiassa elävinä kansalaisina puolustamme tuota oikeutta. Maamme henkinen ja hengellinen perintö nojaa Raamattuun, jonka lainaaminen on nyt asetettu oikeudellisen prosessin kohteeksi. Kansanedustaja Päivi Räsänen ja Lähetyshiippakunnan piispan virkaan valittu Juhana Pohjola ovat joutuneet ajojahdin kohteeksi Jumalan sanan tähden. Tänään olemme täällä puolustamassa Raamatun sanan vapautta meille kaikille.

Ihmisoikeuksien käsite viittaa jokaisen ihmisen sisäsyntyisiin oikeuksiin, joita hänen tulee nauttia vain koska hän on ihminen. Näille oikeuksille on tyypillistä niiden universaalius eli ne eivät riipu sellaisista tekijöistä kuin sukupuoli, kansallisuus tai uskonto. Yleensä katsotaan, että myös kansalaisoikeudet: ilmaisu- ja uskonnonvapaus, kokoontumisvapaus, laillisuusperiaate ja itsemääräämisoikeus sisältyvät kaikkien kansalaisten perusoikeuksiin.

Suomen Perustuslaki takaa sananvapauden ja uskonnonvapauden. Se on kaikkein tärkein lakimme. Sitä vastassa on tällä hetkellä yhteiskunnassamme käsite nimeltään vihapuhe. Vihapuhe on käsite, jota on äärimmäisen vaikeaa määritellä. Jos vihapuheesta lähdetään rankaisemaan, se pitäisi ensin pystyä määrittelemään ja sitten vielä tasapainottamaan sananvapautta vastaan. Jos ja kun asia liittyy nimenomaan uskonnollisiin näkemyksiin, niin silloin myös uskonnonvapaus on vaarassa. Vaikuttaa siltä, että perustuslakimme takaamaa sananvapautta ei enää korosteta julkisuudessa kansalaisille kuuluvana oikeutena. Nyt korostetaan nimenomaan vapauden rajoituksia.

Raamatun julkinen siteeraaminen ja opettaminen ei ole rikos. Maamme yhteiskuntajärjestys ja kulttuuri rakentuvat raamatulliselle perustalle. Jos kiellämme Raamatun, kiellämme oman historiamme, kulttuurimme ja lainsäädäntömme perustan. Raamatun periaatteet ovat taanneet länsimaisen tasa-arvon, joka suojelee kaikkia. Jos luodaan uusi normi, jonka mukaan Raamattua kyllä saa siteerata, mutta sen kanssa ei saa olla samaa mieltä, kielletään koko kristinusko.

Hyvät läsnäolijat. Olemme täällä, emme vain itsemme tähden, vaan tulevien sukupolvien tähden. Haluamme tänään rohkaista kaikkia kristittyjä jatkossakin pitämään julkisesti esillä Raamatun totuutta lähimmäistä kunnioittavalla tavalla rakkaudessa.

Pyydämme kaikkia suomalaisia kristittyjä rukoilemaan maamme, sen oikeuslaitoksen ja ennen kaikkea Jumalan sanan vapauden säilymisen puolesta.