Kiitos Patmos: Turvapaikkoja Afganistanin lapsille!

Patmos keräsi apua hädänalaisille Afganistanin romahdettua talebanien käsiin. Alueella tapahtuvan auttamisen vaikeuden ja arkaluontoisuuden vuoksi avun vastaanottajista on mahdotonta kertoa avoimesti vaarantamatta heidän turvallisuuttaan.  Yhteistyökumppanimme välittämien kuvan kautta saat kuitenkin välähdyksen apusi aikaansaamasta kiitollisuudesta.

Afganistanilaiset lapset kiittävät sinua. He ovat osa sitä joukkoa, joka on saatu turvaan Patmos-ystävien tuella. Seinällä englanninkielinen teksti kertoo heidän kiitoksensa: ”Kiitos, että tuette ja autatte meitä Afganistanissa.” Turvallisuussyistä lasten kasvot on hämärretty.

Afganistan jäi Talebanin hallintaan elokuussa 2021 Yhdysvaltojen vedettyä joukkonsa pois nopealla aikataululla. Taleban lupasi ”parempaa hallintoa” kuin vuosina 1996–2001, jolloin tämä islamistinen ääriryhmä rankaisi sharia-lain rikkojia väkivallalla, kidutuksella ja julkisilla teloituksilla.

Käytännössä sharia-laki näyttää uudelleen astuneen voimaan kaikilla yhteiskunnan alueilla. Erityisesti nuoret naiset ja tytöt ovat vaarassa.

Kymmenet tuhannet afgaanit lähtivät maasta Talebanin pelosta. Paljon suurempi joukko uhattuja joutui jäämään, kun rajat sulkeutuivat.

Patmoksen yhteistyökumppani Afganistanissa vuosien takaa, jota kutsumme nimellä veli Thaddeus, on ylläpitänyt vähäosaisten leskien ja orpojen apua maassa talebanien valtaannousua seuranneina aikoina.

”Afganistanin tilanteessa on mennyt aikaa, mutta Jumala on avannut ovia ja polun, niin kuin Hän aina tekee,” Veli Taddeus kirjoittaa meille lähettämässään viestissä.

Monet autettavista kuuluvat talebanien erityisesti vihaamaan hazara-heimoon, jotka shiamuslimeina eivät täytä Talebanin kriteerejä oikeasta islamista. Jotkut ovat kääntyneet kristinuskoon, mikä tekee heidät vielä halvemmiksi talebansotureiden silmissä.

Joitakin näistä uhatuista afgaaneista on saatu autettua ulos maasta. Joillekin toisille on löydetty – ainakin väliaikaisesti – turvapaikkoja.

Veli Thaddeus ilahdutti meitä hiljattain viestillä uudesta turvapaikasta kahdelle orpolasten ryhmälle. Lapset ovat iloisia ja kiitollisia. Turvakodin puitteissa heillä asiat ovat hyvin.

Vaikka et näe heidän kasvojaan, saat heidän kiitoksensa. Kuvan lapset ovat osa sitä joukkoa, jota Patmos saa Afganistanissa sinun tuellasi auttaa.