Lähes viiden vuosikymmenen ajan armoa ja totuutta Israelille

Armo ja Totuus -seurakunnan työ on kasvanut pienistä aluista kansainväliseksi juutalaisia tavoittavaksi työksi, mutta kaiken keskellä on Israel ja seurakunnan toimintakeskus Kanotissa. Jo alusta asti Patmos Lähetyssäätiön IsraelApu on tahtonut tehdä Jeesukseen uskovat juutalaiset näkyviksi israelilaisessa yhteiskunnassa kanavoimalla tukea Armo ja Totuus -seurakunnan kautta.

Armo ja totuus miehet

Tapasin Grace and Truth eli Armo ja Totuus -seurakunnan perustajan, pastori Baruch Maozin  seurakunnan 1970-luvun puolivälin jälkeen, samaan aikaan, kun itse tulin Patmokseen työhön.

Tuohon aikaan Israelissa Jeesukseen uskovia juutalaisia vieroksuttiin niin armeijassa kuin esim. liike-elämän puitteissa. Jos joku yrittäjä tiedettiin Jeesukseen uskovaksi, hänen oli vaikea saada yhteistyötahoja esim. kunnallisilta toimijoilta.

Tiedostettuamme tämän, tahdoimme ohjata Patmoksen tukea nimenomaan seurakunnan kautta. Esimerkkinä tästä on kaksi onnistunutta projektia, Patmos Dental Clinic-hammasklinikka ja Limanin erityislasten koulun kummiohjelma, joka jatkuu vieläkin.

Patmoksen tuella on ollut merkittävä osuus israelilaisen yhteiskunnan Jeesukseen uskoviin juutalaisiin kohdistuvien ennakkoluulojen murtumisessa.

Vuonna 1976 perustettu Armo ja Totuus -seurakunta on kenties yksi vanhimpia seurakuntia Israelissa ja on ollut hyvin vaikutusvaltainen monien seurakuntien joukossa.

Patmoksen tuki on edelleen hyvin tärkeää, mutta myös aikana, jolloin Israeliin tuli paljon uusia venäjänjuutalaisia maahanmuuttajia.

Elettiin 90-luvun alkupuolta. Entisen Neuvostoliiton eri alueilta tulleita juutalaisia autettiin hyvin ainutlaatuisella avulla: perustimme Patmos Dental Clinic -hammasklinikan, jossa teimme yhteistyötä Keren Hayesodin ja Armo ja Totuus -seurakunnan kanssa. Klinikka oli rekisteröity seurakunnan nimiin.

Patmos lähetti kaksi suomalaista hammaslääkäriä, Sirpa Kinnusen ja Pirjo Pesahin työhön klinikalle ja muu henkilökunta rekrytoitiin seurakunnan kanssa yhteistyössä.

Toimintavuosiensa jälkeen klinikan kaikki kalusto siirrettiin Negeviin, Ofaqimin kaupunkiin palvelemaan maahanmuuttajia.

Toinen tämän yhteistyön kautta syntynyt apukanava on vammaisten lasten tukeminen kummiohjelmien kautta.

Aluksi meillä on viisi eri lastenlaitosta, joita tuimme ja nyttemmin tuki on keskittynyt Ramlessa sijaitsevaan Limanin erityiskouluun, jossa on erityislapsia, osa vaikeavammaisia.

Lapset tulevat sekä juutalais-  että arabikodeista. Joukossa on myös uusien maahanmuuttajaperheiden lapsia, jotka ovat tulleet Etiopiasta tai Itä-Euroopan maista, kuten Ukrainasta.

Holokaustista selvinneitä vanhuksia tuemme  evankelista Eddie Golderin työn kautta. Hyvin kaunis avun muoto on se, kun seurakunta aika ajoin kutsuu Holokaustista selvinneitä juutalaisia ja heidän perheitään aterialle seurakuntaan. Nuoret palvelevat ja vieraille osoitetaan ystävällisyyttä ja heille kerrotaan Jeesus Messiaasta.

Myös Eddien johtamat retket ovat olleet suosittuja. Patmoksen lahjoittaman pikkubussin kyydissä Eddie kuljettaa ryhmiä raamatullisille paikoille, kuten Galileaan tai Jerusalemiin ja kertoo mitä missäkin paikassa on tapahtunut Jeesuksen elämässä. Retken yhteydessä on piknik, jonka aikana osallistujat voivat esittää kysymyksiä Raamatusta ja kristillisestä uskosta.

Armo ja Totuus -seurakunta koostuu tänä päivänä israelilaisten ja venäläisten lisäksi monista etiopialaisista, ja seurakunnassa on mukana muutama arabiperhekin. Työ kuulovammaisten parissa ja lasten ja nuorten työ sekä kirjallisuustyö ovat aina olleet seurakunnan ydinaluetta. Juutalaisten juhlien aikana pyritään auttamaan humanitaarisen avun kautta sotilaita, joilla ei ole perhettä sekä juutalaisvanhuksia.

Armo ja Totuus -seurakunnan pastori David Zadok on kiitollinen Patmos-ystävien tuesta ja esirukouksesta:

”Kaiken kaikkiaan Herra on siunannut meitä niin, että kykenemme palvelemaan Kristuksen seurakuntaa täällä juutalaisten parissa Israelissa. Patmos on ollut meidän yksi uskollisimpia ystäviämme ja tukijoitamme vuosikymmenien ajan. Patmosystävien taloudellinen tuki ja rukoukset ovat mahdollistaneet paljon siitä, mitä olemme voineet tehdä erityisesti juuri evankelioimisen saralla. Patmoksen tuki on mahdollistanut evankelistan palkkauksen, monenlaisen evankelioivan kirjallisuuden ja traktaattien painamisen. Ja auto, jolla tuomme ihmisiä kokouksiin, on hankittu Patmoksen lahjoitusten turvin. Muun ohella erittäin tärkeää on ollut Patmoksen taloudellinen tuki vuosien aikana aina tähän päivään saakka uuden seurakuntakeskuksemme rakentamiselle. Patmos on hyvin tärkeä kumppani Armo ja Totuus seurakunnalle ja olemme erittäin kiitollisia Patmoksesta ja kaikesta, mitä te olette tehneet ja teette Israelissa”.

PIRKKO SÄILÄ

Anna lahjasi Armo ja Totuus -seurakunnan työhön sivulla olevan lahjoittimen kautta tai MobilePayn kautta numeroon 49994.

Armo ja Totuus -seurakunnan vierailu Suomeen lokakuussa 2023

Pastori David Zadok ja evankelista Eddie Golder vierailevat  Tampereella, Jyväskylässä, Lahdessa ja Porissa. Israelin Kätketty Messias-tapahtumissa 8.-11.10. 2023. Katso vieraiden ja toiminnanjohtaja Pasi Turusen kokouskierroksen ohjelma Tilaisuudet -palstalta.