Löytöretkiä Raamattuun tuville

Evankeliumi on levinnyt nopeasti Etelä-Siperiassa Tuvan tasavallassa elävien tuvien eli tuvaanien keskuudessa yhden sukupolven aikana, kun tämä perinteisesti buddhalaisuutta ja shamanismia harjoittava paimentolaiskansa – luvultaan n. 264 000 – sai 2000-luvun alussa Uuden testamentin omalla kielellään ja sitten koko Raamatun v. 2011. Käännöstyön teki IBT, Institute for Bible Translation.

Tuva tyttö

Tuvalaiset kuuntelevat mieluummin kuin lukevat. Oma musiikki on heille tärkeä. Niinpä Raamatun tekstejä on luettu ja äänitetty ja levitetty eri muodoissa. Uusi testamentti äänitettiin v. 2012, Lasten Raamattu v. 2014 ja Psalmit v. 2016. Nyt työn alla on ollut koko Vanhan testamentin äänittäminen kirja kirjalta.

Ensimmäiset VT:n lyhyet kirjat, Ruut ja Joonan kirja, äänitettiin käyttäen useaa ääntä. Kun hyvien äänien löytäminen on vaikeaa, sittemmin on yleensä käytetty yhtä ääntä kirjaa kohden. Valmiiseen luettuun tekstiin on lisätty musiikki, mikä tekee kuuntelun kiinnostavammaksi tuvalaisille. Koko Vanha testamentti äänitettynä saataneen valmiiksi vielä tämän vuoden aikana.

Psalmeja tuvankielellä voi kuunnella netin kautta (IBT:n sivut ja SoundCloud.com). Hiljattain digialustalle on lisätty Ruutin ja Joonan kirjat ja Genesis on tulossa pian.

Tuvakristityt ovat opetelleet etnokulttuuristen nettisivujen tekemistä ja näidenkin kautta voi kuunnella raamattuäänityksiä kuten myös puhelimiin ladattavien appien avulla. Jurtissa ilman nykytekniikkaa tai edes sähköä asuville tuville on jaettu Proclaimer-laitteita, joihin on äänitetty Uusi testamentti ja valmiina olevat Vanhan testamentin tekstit.

Uudempi innostava ja nopeasti kehittyvä Raamatun sanoman levittämisen muoto ovat erilaiset videot, joihin voidaan lisätä kirjoitettu ja / tai luettu teksti. Markuksen evankeliumi on tehty tuvankielisenä LUMO-elokuvana. Tuhlaajapoika piirrettynä on saanut tuvankielisen tekstin, samoin lasten DEDITOS animaatioelokuvat Luomisesta, Syntiinlankeemuksesta ja Vedenpaisumuksesta.

Alkukesän mielenkiintoinen uutuus on piirretty Joonan kirja, luettuna sanasta sanaan alusta loppuun. Mitäpä jos ottaisit hetken aikaa ja katsoisit, kuuntelisit samalla omasta Raamatustasi lukien Joonan tarinan? Tästä siihen pääset:

Kesän työprojekteihin kuuluu tuvakristityille suunnattu webinaari, jossa heitä opastetaan tekemään itse raamattuvideoita. Kiitos kun rukoilet, että tämä koulutus saadaan toteuttaa ja se tuottaa tulosta.

Patmos on tukenut vuosien ajan tuvankielistä raamatunkäännöstyötä siihen liittyvine erilaisine projekteineen Raamatun tunnetuksi tekemiseksi. Näin tuvienkin sydämissä Jumalan sana saa elää. Kiitos kun olet mukana työssä!