Maantiellä kuljeksinut Julebi on nyt kummilapsi ja koululainen

Julebin koti sijaitsee kuoppaisen hiekkatien varrella, muiden samanlaisten talojen naapurissa. Pihamaa on täynnä naapureiden lapsia ja Julebin sisaruksia. Isä istuu keppiin nojaten talon portailla ja seuraa tarkkaavaisesti, kun Ayalew Taddese tutkii polkupyörän tyhjentynyttä rengasta. Suomesta on lähetetty Julebille upouusi valkoinen jalkapallo, jota poika puristaa iloisena kainalossaan. Näyttää siltä, että Lokken kylällä on tulossa vauhdikkaita jalkapalloturnauksia.

8362-Etiopia_poika_1.jpg

Julebi on yksi Lokken kristillisen Patmoskoulun kuudesluokkalaisista pojista. Hän on innokas koululainen, jonka unelmissa siintää insinöörin ammatti. Julebi suoriutuu koulusta kiitettävästi. Tie unelman toteutumiseen on mahdollinen. Aina ei kuitenkaan ole ollut niin. Julebi vaelteli Lokken kylätiellä päiväsaikaan useita vuosia sitten, kun Patmoksen lähetti Terhikki Taddese näki hänet kuljeksimassa.

Julebin isällä ja sisarella on epilepsia. Perhe on hyvin köyhä, sillä isä ei kykene tekemään työtä. Julebin perhe on saanut hankittua kaksi vuohta ja kolme kanaa, joita Julebi innokkaasti hoitaa. Hän on perheen vanhin poika ja kantaa jo suurta vastuuta kotona. Hän hakee päivittäin vettä useiden kilometrien takaa ja auttaa kaikissa kotitöissä parhaansa mukaan.

Julebin muutaman kilometrin koulumatkaan tuo suurta iloa käytetty polkupyörä, joka hänelle on hankittu kummituen avulla. Sillä matka kouluun suoriutuu paljon nopeammin kuin kävelemällä.

Terhikki ihmetteli, miksei poika ole koulussa. Julebi kertoi, että hänen vanhemmillaan ei ole varaa laittaa häntä ja hänen sisaruksiaan kouluun.

Vaikka lukukausi oli jo puolessavälissä, Terhikki päätti viedä pojan Lokken koululle ja selvittää, saisiko Julebi tulla kesken kouluvuoden ensimmäiselle luokalle. Vaikkei Julebi ollut käynyt päivääkään koulua eikä osallistunut esikoululuokille, oli sisäänpääsytestien suorittamien hänelle suhteellisen vaivatonta. Julebi hyväksyttiin kouluun.

Lyhyen ajan sisällä hän suoritti ensimmäisen luokan ja hänet siirrettiin toiselle luokalle kesken vuoden. Nyt 13-vuotias Julebi suorittaa kuudetta luokkaa. Hänen mieliaineensa koulussa on ympäristö- ja luonnontiede.

Koronavirus on levinnyt lähes koko maapallolle. Vaikka Etiopiassa ei vielä tiedetä olevan suuria määriä tartunnan saaneita, maan viranomaiset ovat määränneet koulut suljettaviksi. Myös Patmoksen Lokken kristillinen koulu on suljettu. Koulun kulut eivät kuitenkaan lopu, vaikka koulu suljetaankin joksikin aikaa.

Opettajat selvittävät, kuinka opetusta voitaisiin edes jollakin tapaa jatkaa. Koulun päivittäinen ateria on myös niin tärkeä, että se pyritään tarjoamaan lapsille, vaikka he eivät osallistu opetukseen. Myös vasta-aloitettu terveyskasvatusprojekti jatkuu ja terveyskasvattajat pyrkivät vierailemaan Lokken kylällä koululaisten kodeissa.

Patmoskummien tuki on ensiarvoisen tärkeätä tälläkin hetkellä. Kiitos sinulle Patmoskummi, että jatkat kummitukeasi. Kiitos myös rukouksesta kummilastemme puolesta.

Tervetuloa sinä, joka harkitset ryhtymistä Etiopian lasten kummiksi. Pääset näkemään, mitä sinun rukouksesi ja rakkaudenlahjasi saavat aikaan. Pääset muuttamaan elämän suunnan.

Liity kummiksi täällä