Operaatio Israelin Kallio on käynnistynyt!

”Herra elää! Kiitetty olkoon minun kallioni ja ylistetty minun pelastukseni Jumala”. – Psalmi 18:47

Israel saapuminen1

Profetiat täyttyvät silmiemme edessä – saamme olla mukana

Eilen joulukuun 3. päivänä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, puolustusministeri Benny Gantz, Juutalaistoimiston johtajan Isaac Herzog, Keren Hayesodin pääjohtaja Sam Grundwerg olivat vastaanottamassa 316 Etiopiasta Israeliin tullutta uutta maahanmuuttajaa, olimia. Tänään, 4.12. tuodaan sata falashmuraa lisää Israeliin. Operaatio Israelin Kallio on käynnissä tuoden 416 uutta maahanmuuttajaa Israeliin! Viestini lopussa on video, jonka kautta pääset mukaan lentokentän tervetuliaisseremoniaan.

Olin 1980-luvun alussa Etiopiassa, aikana, jolloin itäistä Afrikkaa koetteli kova nälänhätä. Kansainvälisten järjestöjen – mukana Patmos Lähetyssäätiö, jonka työ alkoi nälkäkauden aikana ja johti nykyisiin koulu- ja katulapsiprojekteihin  – keskittyessä ruokaohjelmiin ja varojen hankkimiseen nälkäisten ruokkimiseksi, Israelin ja Yhdysvaltojen yhteisenä hankkeena toteutettiin Operaatio Mooses. Tässä salaisessa operaatiossa kuljetettiin 8000 Etiopian vuoristoalueella Gondarin maakunnassa elävää falasha-juutalaista Israeliin. Monet tuhannet olivat kävelleet jalan Gondarista vuorten ja laaksojen ja vaarallisten reittien kautta Sudaniin. Noin 500 jäi pelastuslentojen jälkeen leirimäisiin olosuhteisiin Sudaniin ja heidät tuotiin Operaatio Joosuan kautta Israeliin keväällä 1985.

Maailmanennätys: yhdessä koneessa 1088 matkustajaa

Seuraavana vuorossa oli mittava operaatio vuonna 1991, jossa vain 36 tunnin aikana tuotiin 14 324 falashaa Addis Abebasta Israeliin. Kun viimeisin operaation lento laskeutui Ben Gurionin kentälle, matkustajia oli yksi lisää: lennon aikana falasha-äiti synnytti lapsen. Operaatio Salomossa  tuotiin siis 14 325 israelilaista isiensä maahan!

Operaatio Salomon aikana tehtiin myös maailmanennätys yhden lentokoneen matkustajamäärässä. Boeing 747 koneesta oli otettu kaikki istuimet pois ja matkustajat istuivat koneen lattialla mattojen päällä ja näin saatiin mahtumaan ennätysmäärä,  1088 matkustajaa yhteen ainoaan koneeseen.

Kotimme on Jerusalemissa!

Olen ollut kahdesti Gondarin maakunnassa Etiopiassa tapaamassa falasha-juutalaisia, tuomassa heitä Addis Abebaan ja yhden kerran myös lentämässä heidän kanssaan Israeliin. Vuoristokylässä olosuhteet olivat hyvin köyhät. Pyöreäkattoisten olkimajojen keskellä oli erilainen maja. Sen katolla oli savesta tehty Daavidin tähti. Tämä oli synagoga, jossa luettiin tooraa. Oli liikuttavaa kohdata näitä juutalaisia, jotka eivät olleet koskaan käyneet kylänsä ulkopuolella, mutta kokivat, että ”meidän kotimme ei ole täällä, se on Jerusalemissa”.

Israelin kansan Punaisen meren ylitys (2. Moos 14) on ihmeellinen kuvaus Raamatussa siitä, miten Jumala halkaisi Punaisen meren vedet ja avasi kansalleen tien kulkea kuivin jaloin vesimassojen ollessa kahden puolen kuin muurina (2. Moos 14:29).

Vaikka nyt ei nähdä  vesien jakautumista, juutalaisten paluumuutto Israeliin on yhtä ihmettä täynnä ja lentoreittikin kulkee Punaisen meren päältä. Symbolisesti tämä kertoo suuresta muutoksesta, toiselta mantereelta toiseen siirtymistä, entisestä elämästä Luvattuun maahan tulemista.

Herran lupaus Israelin kokoamisesta on täyttymässä!

Yhden juutalaisen tuominen Etiopiasta on prosessi, johon kuuluu valmisteluvaiheet Gondarissa: heprean kielen alkeisopinnot lapsille ja matkustusdokumenttien valmistus. Sitten matkustus pääkaupunkiin Addis Abebaan, jossa Israelin suurlähetystön kampuksella jokaisen terveystiedot rekisteröidään ja röntgenkuvat lähetetään sähköisesti Israeliin. Kaikki on heille uutta, myös modernit WC:t, sähköhellat, pankkiasioista puhumattakaan.  Lentomatka on se vaihe, jossa siirrytään Lupausten maahan, johon saapumisen jälkeen on glita-prosessi, sopeutuminen  Israelin moderniin yhteiskuntaan. Siksipä yhden muuttoprosessin kokonaishinta on 2000 euroa!

Minkä tahansa summan voit lahjoittaa, nyt on aika.

Miksi meidän on syytä olla mukana?

Siksi, että suomalaisina kristittyinä saamme olla mukana kansakuntana kansakuntien joukossa auttamassa, kun juutalaisia tuodaan Israeliin. Rukousta tarvitaan myös paljon. Paitsi korona, myös olosuhteet Etiopiassa ovat jälleen haastavat. Tigrayn maakunnan levottomuudet ovat lähellä Gondaria, yhtä lähellä kuin Turku Helsinkiä. Etiopian sisäiset lennot alueelta ovat tällä hetkellä poikki. Menneet operaatiot ovat todistaneet: mikään ei saa pysäyttää juutalaisten muuttoa, eikä pysäytä: onhan itse Jumala tämän paluumuuttoajatuksen takana.

”Näin sanoo Herra, minun Jumalani: ’Minä kohotan käteni, kutsun kansoja ja nostan merkiksi viirini. Sylissään he tuovat poikasi ja olallaan kantavat tyttäresi’.”
– Jesaja 49:22

Operaatio Tzur, Israelin Kallio muistuttaa itseäni myös siitä, että Israelin Messias on Kallio ja kulmakivi, jonka varaan saamme turvata ja rukoillen siunata näiden rakkaiden juutalaisten exodusmatkaa Israeliin. Kiitos, kun olet mukana rukouksin ja lahjoituksin! Patmos-ystävien lahjoitukset Israel- ja juutalaistyöhömme (75006) kanavoidaan alijaan yhteistyöjärjestömme Keren Hayesodin kautta.

SHABBAT SHALOM -terveisin

PIRKKO SÄILÄ