Patmos auttaa Ukrainan pakolaisia Romaniassa

Ukrainan sota ja kärsimys jatkuu. Pakolaisia tulee jatkuvana virtana länsi-Ukrainaan ja Ukrainan rajojen ulkopuolelle turvaan. Jo miljoonia ihmisiä on paennut sodan jaloista muihin maihin. Yksi naapurimaa, johon pakolaisia tulee paljon, on Romania. Siellä Patmos auttaa pitkäaikaisten kontaktiensa kautta heitä useilla eri alueilla.

Ukrainalaiset saavat apua Romanian ystäviltä, huhtikuu 2022

Oradean alueella toimii yhteistyöjärjestömme People to People, jonka kautta olemme tehneet jo neljännesvuosisadan ajan Lastenavun kummityötä mm. Tincan kylällä. Nyt järjestöllä on kädet täynnä työtä myös pakolaisten auttamisessa.

Ukrainalaiset lapset ovat päässeet turvaan.

Ukrainasta on haettu jo toista tuhatta ihmistä, jotka ovat yöpyneet ja saaneet ensisuojan järjestön tiloissa. Tällä hetkellä yöpyjiä on noin 300. Järjestön johtaja Nicu Gal kertoo, että he ajavat jatkuvasti satoja kilometrejä hakemassa hädässä olevia ihmisiä turvaan aina Ternopilista saakka. He myös vievät ruoka- ja lääkeapua Ukrainaan.

Ukrainan pakolaisia aterialla.

Järjestön tiloissa on yöpynyt kehitysvammaisten lastenkodin lapsia hoitajineen, äitejä lapsineen, iäkkäitä liikuntarajoitteisia ihmisiä jne. Monilla tulijoilla on paikka, johon muutaman päivän lepäämisen jälkeen voi jatkaa matkaa, mutta mukana on myös sellaisia, joilla ei ole mitään mahdollisuutta lähteä mihinkään. Heitä autetaan pidempään.

Kokonaisia perheitä haetaan turvaan Oradeaan.

Patmos on rahoittanut kuljetuksia, huonekaluja, sänkyvaatteita, pikkubussin, ruokaa, lääkkeitä, lääkinnällistä apua, vaatteita, koulutarvikkeita –  lähes kaikkea, mitä vain pienen kassin kanssa kodistaan paennut ihminen voi tarvita selvitäkseen.

Pakolaisille kerrotaan Jeesuksesta ja lauletaan hengellisiä lauluja.

Työntekijät ja vapaaehtoiset tekevät yötä päivää työtä ruokkiakseen tulijoita ja järjestääkseen paikkoja kuntoon. Tulijoille annetaan myös hengellistä tukea ja heille jaetaan ukrainan- ja venäjänkielistä hengellistä kirjallisuutta.

Kiitos, että seisot rinnallamme, että avun kanava voi toimia. Rukoilethan, että työntekijät jaksavat kovan paineen alla.

LEENA METSÄMÄKI