Patmos Lähetyssäätiö 50-vuotta – Viisi sinivalkoista vuosikymmentä Israelin elämäksi

Patmos Lähetyssäätiön juhlavuoteen liittyvää Israel-juhlaa vietettiin maaliskuun viimeisenä sunnuntaina Meilahden kirkossa, Helsingissä. Tilaisuus kokosi yhteen työn ystäviä ja vieraita Israelista.

Israelin Suomen suurlähettiläs, Hagit Ben Yaakov, tulkkina Pasi Turunen.

Kunniavieraina juhlassa olivat Israelin Suomen suurlähettiläs, Hagit Ben-Yaakov, Israelin parlamentin, Knessetin edustaja, Nira Shpak, Keren Hayesodin Jerusalemin toimistosta Talia Sapir sekä Keren  Hayesodin Suomen osaston puheenjohtaja, Leo-Dan Bensky ja varapuheenjohtaja Laila Takolander. Musiikissa Tenorissimo.

Suurlähettiläs Ben Yaakov kiitti Patmos Lähetyssäätiötä viiden vuosikymmenen mittaisesta tuesta Israelille:

– Patmos on 50 vuoden ajan seisonut Israelin rinnalla, tukenut Israelia ja rukoillut Israelin puolesta.  Haluan käyttää tilaisuutta hyväkseni ja kiittää sydämellisesti Patmosta sekä onnitella teitä ja arvostettuja ystäviänne, kuten Keren Hayesodia, tämän virstanpylvään mahdollistamisesta.

– Patmos on tukenut Israelia sekä hengellisesti että hyvin konkreettisesti useiden vuosikymmenten ajan. Patmos on esimerkiksi kerännyt rahaa sekä pommisuojia että ambulansseja varten. Tämä apu on kirjaimellisesti pelastanut Israelin ihmishenkiä, kun Hamasin terroristit ovat pommittaneet Israelin siviilikohteita tuhansilla raketeilla. Patmoksen tekemää hengellistä työtä arvostetaan yhtä lailla. Tiedämme, että kaikki järjestönne antama apu alkaa tukevasta ja omistautuneesta sydämestä. Haluan vilpittömästi kiittää kaikkia teitä täällä Suomessa, jotka olette tukeneet   Patmos-säätiön työtä Israelin hyväksi. Emme pidä mitään siitä itsestäänselvyytenä, päätti suurlähettiläs Hagit Ben Yaakov tervehdyksensä juhlaväelle.

Ihmiskunnan ratkaisun hetki

Israelin valtion tervehdyksen tilaisuuteen toi Knessetin jäsen Nira Shpak (Yesh Atid). Shpak on toiminut aiemmin Israelin armeijassa prikaatin komentajana.

– Minulla on suuri ilo olla kanssanne tänään. Tahdon esittää suuren kiitokseni. Kiitos tuestanne, joka on jatkunut ja rakkaudestanne, jota olette osoittaneet Israelille.

KM Nira Shpak, tulkkina Pasi Turunen.

– Maailman järjestys muuttuu silmiemme edessä. Me ymmärrämme juutalaisen kansan historian kautta, että elämme historiallista vaihetta. Elämme hetkeä, jossa ratkaistaan, mihin suuntaan ihmiskunta kulkee. Onko edessä väkivaltaa ja sotaa vai rauhaa, hyvinvointia ja kykyä työskennellä yhteisten päämäärien hyväksi. Tästä näystä käsin päätimme ryhtyä toimeen.  Jopa ennen sotaa ja erityisesti sodan alettua, kun ymmärsimme tilanteen eskaloituvan, Israel aloitti humanitaarisen operaation.  Valtion portit avattiin – ei ainoastaan Ukrainassa eläville juutalaisille, vaan myös muille ukrainalaisille, jotka ovat hengen vaarassa.

– Siitä lähtien, kun sota puhkesi. Israel on vastaanottanut 12 000 Ukrainan juutalaista ja 10 0000 muita kuin juutalaisia. Toimme kokonaisen lentokoneellisen syöpäsairaita lapsia, jotka pääsivät heti hoitoon Israelin huippusairaalassa.

Sodan alusta alkaen Israelin Ulkoministeri avasi rajoille asemia, joissa ammattilaiset auttavat heitä pääsemään rajan yli helposti.  Yli sata tonnia Israelin apua on lähetetty Ukrainaan ja Ukrainan alueelle on myös perustettu kenttäsairaala ”Kochav Meir”, ”Loistava tähti”.  Kenttäsairaala tekee kiinteää yhteistyötä Sheba -sairaalaan Israelissa. Hädän aikana ihmiset tarvitsevat myös henkistä apua ja mielenterveysalan ihmiset auttavat pakolaisia kestämään tämän henkisen tilanteen.

– Valitettavasti meistä riippumattomista syistä meistä (Israelista) on tullut asiantuntijoita näissä asioissa.  Tiedämme, että on oltava ennakoivasti aktiivi ja saatava näin tilanteet hallintaan. Tiedämme, miten tärkeää on luottaa toinen toisiimme ja muistuttaa, ettei tämä johdu meistä.  Olemme siellä (Ukrainassa) tukemassa heitä, auttamassa ja muistuttamassa, että he voivat tukea toinen toisiaan. Pyrimme antamaan heille työkaluja selviämään henkisestä traumasta.

Israel avustaa myös neuvotteluratkaisun löytymisessä yhdessä Ranskan ja Saksan kanssa, mutta, me tuomitsemme Venäjän hyökkäyksen. Ukrainalaisten viattomien siviilien tappamiselle ei ole mitään oikeutusta. Pääministeri Bennetin johdolla Israel on säilyttänyt ja säilyttää jatkuvan kontaktin Venäjän presidentti Vladimir Putiniin ja samanaikaisesti Ukrainaan ja presidentti Zelenskyiin. Meillä on yksi päämäärä: pysäyttää sota ja estää kärsimyksen lisääntyminen.

Venäjä on Israelin pohjoisrajalla

Knessetin edustaja Shpak puhui myös Ukrainan sodan vaikutuksesta Israeliin:

– Samanaikaisesti meillä on hyvin elintärkeitä turvallisuusintressejä, koska Venäjä on  läsnä meidän pohjoisella rajallamme. Meillä on vastuu myös omien kansalaistemme tulevaisuudesta. Olemme vaatineet humanitaaristen turvakäytävien perustamista (Ukrainassa) alueille, jotka ovat jatkuvan tulituksen alla. Olemme vaatineet välitöntä tulitaukoa, joka johtaisi rauhan aikaan saamiseen Ukrainassa. Päätin kertoa teille näistä toimista, joita Israelin hallitus on tehnyt yhdessä järjestöjen kanssa. Tämä ei välttämättä vielä riitä. Voimmeko tehdä vielä jotain enemmän. Mahdollisesti.

–  Olemme tekemisissä hyvin monimutkaisen todellisuuden kanssa. Meidän on huomioitava useat eri tilanteeseen vaikuttavat tekijät. Esimerkiksi se, että meillä on rajanaapurinamme Syyria, jossa tosiasiallisesti Venäjä hallitsee. Emme tahdo avata uutta konfliktialuetta Israelin pohjoisella rajalla. Siksi olemme valinneet toimia nimenomaan humanitaarisella alueella ja antaaksemme asiantuntemuksemme siviilien auttamiseen.

Uskomme rauhan solmimiseen, josta yksi esimerkki on Abraham-sopimus, ja meistä on ollut luonnollista, että toimimme Ukrainan kansan hyväksi antaen humanitaarista apua. Uskomme, että ihmishenkien pelastaminen on kaikkein arvokkainta ja me tiedämme, että te (Patmoksessa) jaatte kanssamme tämän arvon. Siksi meidän yhteistyömme ja kumppanuutemme on niin äärimmäisen tärkeää. Yhdessä me voimme saada aikaan paljon. Aloitin puheenvuoroni esittämällä suuren kiitokseni, ja tahdon päättää puheeni ilmaistakseni syvää kiitollisuuttani Israelin valtion puolesta ja myös tuoda ystäviltäni Yesh Atidista parhaat terveiset teille.

Lahja Ukrainan juutalaisten alijaan

Israelin elämäksi -juhlassa luovutettiin 150 000 euron exoduslahja Ukrainan juutalaisten alijaan. Keren Hayesod luovutti Leo Mellerille ja Pirkko Säilälle diplomin ”horjumattomasta tuesta juutalaiselle kansalle ja Israelin valtiolle”. Kuvassa oikealta: Pasi Turunen, Kaj Takolander, Nira Shpak, Leena Metsämäki, Talia Sapir, kirkkoherra Hannu Ronimus, Laila Takolander, Kimmo Metsämäki, Leo-Dan Bensky, Reijo Telaranta, Leo Meller ja Pirkko Säilä.

Israelin elämäksi – juhlassa ojennettiin Patmos Lähetyssäätiön 150 000 euron lahja Keren Hayesodille. Lahjaa olivat luovuttamassa Patmoksen hallituksen puheenjohtaja, talousneuvos Reijo Telaranta, varapuheenjohtaja Kimmo Metsämäki, toiminnanjohtaja Pasi Turunen, lähetysjohtaja Leena Metsämäki sekä aikaisemmat toiminnanjohtajat; työn perustaja Leo Meller sekä Pirkko Säilä.

Luovuttaessaan lahjaa Reijo Telaranta sanoi, että ”kolmea juhlassa edustettuna olevaa Patmoksen työsukupolvea yhdistävät vahva raamatullinen sitoutuminen ja rakkaus Israeliin”.

Tilaisuus oli osa Patmos Lähetyssäätiön 50 vuotista juhlavuotta.

PIRKKO SÄILÄ