Patmoskummina muutat lasten elämää – laulajasisarusten kokemus

Tuhannet ja taas tuhannet kummit ovat mahdollistaneet vuosikymmenien mittaan Patmoksen laajan lasten auttamistyön eri puolilla maailmaa. Kummituen avulla lapsille tarjotaan koulutus ja mahdollisuus selvitä elämässä. Osa tuen piirissä olevista lapsista asuu kotonaan tai jonkun sukulaisen luona, osa Patmoksen tuella ylläpidettävissä lastenkodeissa. Vanha sanonta kuuluu, että emme voi muuttaa koko maailmaa, mutta voimme muuttaa yhden lapsen koko maailman. Sitä ovat patmoskummit saaneet olla tekemässä ja näkemässä vuosien saatossa.

Pirkko ja Terttu Välimäki

Pirkko ja Terttu Välimäki ovat tamperelaiset laulajasisarukset, joiden hengelliset laulut ja äänitteet ovat tulleet vuosikymmenien aikana tutuiksi suomalaisille kristillisen musiikin kuuntelijoille. Pirkko ja Terttu Välimäki ovat myös pitkäaikaisia patmostyön tukijoita ja kummeja. Kysyin Terttu Välimäeltä, kuinka kaikki alkoi ja mitä kummina oleminen on heille antanut.

”En muista vuotta tarkkaan, mutta kummiksi ryhdyimme silloin, kun Patmos meni Romaniaan ja alkoi auttaa verensiirrossa HI-viruksen saaneita lapsia. Monet lapset olivat sairastuneet aidsiin ja olivat hyvin huonossa kunnossa ja avun tarpeessa, monet myös menehtyivät. Silloin rakennettiin myös Casa Laura, koti aids-lapsille, aidsiin menehtyneen Laura-tytön nimen muistolle.

Siihen aikaan kukin kummi sai nimetyn kummilapsen. Sen jälkeen otimme lisää lapsia, mm. Egyptin jätteidenkerääjien kylästä ja myöhemmin myös Etiopiasta Lokken kristilliseltä koululta. Nykyään olemme monessakin kohteessa yleiskummeja.”

”Meillä itsellämme on ollut hyvä ja rakastava kristillinen koti ja haluamme osoittaa kiitollisuutta ja auttaa niitä, joilla asiat eivät ole yhtä hyvin. Kummimaksun maksaminen on helppoa, ei tarvita kuin rahaa, ei tarvitse itse lähteä vaikeisiin olosuhteisiin. Pidän 300 euron vuosimaksua pienenä, ei se ole edes euroa päivässä. Itse maksamme osissa kunkin kohteen vuosimaksun.  Kummina saan hyvän mielen. Patmos myös lähettää säännöllisesti tietoja eri kohteista, joten voimme seurata, mitä rahoilla on saatu aikaan ja iloita hyvistä tuloksista.”

Terttu Välimäki, miten rohkaisisit sellaista ihmistä, joka miettii kummiksi ryhtymistä:

”Ryhdy vain rohkeasti kummiksi. Usein kysytään, voidaanko luottaa, että maksettu apu menee perille. Patmoksessa varmasti menee. Saat hyvän mielen ja saat osoittaa kiitollisuutta siitä, että itsellä asiat ovat hyvin ja saamme asua turvallisessa maassa. Voit vaikka laittaa euron sivuun joka päivä, se riittää kummimaksuksi vuoden mittaan.”

Terttu Välimäkeä haastatteli Leena Metsämäki

Ilmoittaudu kummiksi