Raamatun vertauksia nenetsin kielellä

Nenetsin kieltä taitavat tuntevat jo Raamatunkäännösinstituutin (IBT, Moskova) aiemmat julkaisut, kuten Kertomuksia Jeesuksesta (2003, 2011), Luukkaan evankeliumin (2004), Markuksen evankeliumin (2010), Johanneksen evankeliumin (2014) ja Matteuksen evankeliumin (2018). Uusin lisä IBT:n nenetsinkielisiin julkaisuihin on kuvitettu kirja Raamatun vertauksia.

nenets
Huhtikuu 2020 / IBT uutiset. Käännös ja editointi Marja Rantanen
Julkaistu:

Koronaviruskaranteenista huolimatta nenetsien ei tarvitse odottaa siihen asti että painotalot aloittavat uudelleen työnsä, jotta tämä kirja saadaan heidän käsiinsä. Näin siksi, että Raamatun vertauksia voidaan ladata PDF-tiedostona IBT:n digijulkaisujen sivuilta. Piakkoin kirjasta saadaan myös ääniversio. Sen lukee nenetsin kielen kääntäjä Tatiana Lar, joka on tehnyt käännöksen yhdessä eksegeettisen tarkistajan Eun Sub Songin kanssa.

Toivomme painetun Raamatun vertauksia kirjan saavuttavan lukijansa kesällä. Samoin toivomme, että kirjan suuri koko, selkeä teksti ja värikäs kuvitus otettuna IBT:n Lastenraamatusta ilahduttaisi lukijoita.

Raamatun vertauksia pitää sisällään neljä Luukkaan evankeliumissa kerrottua Jeesuksen vertausta: vertauksen Laupiaasta samarialaisesta (10:25-37), Suurista pidoista (14:15-24), Tuhlaajapojasta (15:11-32) ja Fariseuksesta ja publikaanista (18:9-14). Näissä vertauksissa on kuvaannollisella tavalla esitetty opetus ja esimerkkejä arkielämästä. Jeesus käytti laajalti tällaisia lyhyitä, yksinkertaisia kertomuksia opetuksissaan tuodakseen esille syviä hengellisiä totuuksia.

Nenetsit ovat luoteis-Siperiassa arktisella alueella elävä samojedikansa, lukumäärältään n. 45000. Suurin osa nenetsejä elää paimentolaisina poroja hoitaen äärimmäisen kylmissä ja karuissa oloissa tundralla, pieni osa nenetsikylissä. Jotkut nenetsit ovat lähteneet kotiseuduiltaan ja elävät isoissa kaupungeissa. Patmos on usean vuoden ajan tukenut nenetsinkielistä raamatunkäännöstyötä IBT:n kautta.

(12 huhtikuuta 2020 /IBT uutiset – käännös ja editointi Marja Rantanen)