Radioaalloilla evankeliumia omalla puhekielellä

Vuosikymmenten aikana eri matkoillani olen törmännyt siihen, miten suuri merkitys radiolla on ollut monissa maissa. Huomasin tämän jo ennen viime vuosien mediamurrosta, digiloikkaa, sosiaalisen median läpimurtoa ja erilaisten uusien väylien mukaantuloa.

Teuvo Riikonen

Yli 35 vuotta sitten olin Israelissa erään lähetysjärjestön majoituspaikassa. Meitä oli paikalla vain suomalaisia. Radio oli auki ja sieltä tuli jonkin kanavan ohjelmaa, musiikkia ja puhetta. Yhtäkkiä havahduin: kuka muu tässä huoneessa puhuu suomea? Kuulin, että avoinna olevan radiokanavan kautta alkoi tulla Suomesta tai jostain muualta lähetettyä hengellistä ohjelmaa suomen kielellä. Koska asuin ulkomailla, suomen kielen kuuluminen oli vavahduttava kokemus. Kuulen suomen kieltä ja kuulen evankeliumin julistusta omalla äidinkielelläni.

Suurimmalla osalla on varaa radioon

Toinen esimerkki on yli 25 vuoden takaa. Olin ryhmämatkalla islamilaisessa maassa. Opas, joka ilmeisesti itse ei ollut kristitty, puhui asiallisesti maan uskontotilanteesta. Hän puhui kahdessa eri yhteydessä kahdesta asiasta, jotka ymmärsin kuuluvan yhteen. Ensiksi hän sanoi: ”Tässä maassa tehdään lähetystyötä, mutta sillä ei ole mitään perustaa täällä” – tarkoittaen, että lähetystyön tekeminen on vaikeaa islamilaisessa maassa. Siinä hän oli oikeassa, mutta toisaalta väärässä, koska kristittyinä tiedämme, mikä on lähetystyön perusta. Mutta sitten hän vähän myöhemmin puhui tuon maan ihmisistä ja sanoi: ”Täällä ihmiset ovat köyhiä, eikä heillä ole varaa televisioon, mutta suurimmalla osalla perheistä on radio…” Juuri silloin tajusin, mikä on monen muun suljetun maan mahdollisuus. Se on radion kautta tehtävä työ.

Radio vie sanoman Afganistanin kyliin ja vuorille

Tänään myös lukuisat muut mobiilisovellukset ja viestintävälineet välittävät evankeliumia. Joidenkin maiden kohdalla voimme ajatella, että maa on mahdoton paikka toimia. Tällainen on Afganistan, jonka maaperällä olen työskennellyt puoli vuotta 2008 ja sen jälkeen seurannut maan vaiheita. Me tiedämme Afganistanin tämän hetken tilanteen. Se on mahdoton, mutta Jumalalle mikään ei ole mahdotonta. Afganistanin elämä ei ole vain Kabulin lentokentällä, vaan kylissä ja kaupungeissa, vuorilla ja laaksoissa – paikoissa, joissa tänäänkin perheissä, kahviloissa ja kokoontumispaikoissa on vielä jotakin. On radio, vastaanotin ja erilaisia mobiilisovelluksia, joiden kautta ihmiset haluavat kuulla jotain uutta.

Taivaassa on heitä, jotka ovat kuulleet radion kautta evankeliumin

Radion kautta tehtävä työ ja sille annettu uhri eivät näy heti omassa puhelimessamme, mutta jossakin vuorten takana on voinut tapahtua ja tapahtuu ihme. Ihminen kuulee ehkä ensimmäisen kerran Jumalan kutsun, Kristuksen äänen ja Pyhän Hengen kosketuksen. Jos tuet tällaista työtä, työlläsi on merkitystä. Kerran taivaassa on ihmisiä kutsuttuna kaikista maista, roduista, kulttuureista ja kielistä. Ihmisellä on oikeus kuulla evankeliumi omalla kielellä.

TEUVO V. RIIKONEN

Kirjoittaja on mikkeliläinen toiminnanjohtaja ja kirjailija, joka on työskennellyt ulkomailla neljä kertaa rauhanturva- ja kriisinhallintajoukoissa Afganistanissa, Libanonissa, Israelissa ja Syyriassa. Teuvo V. Riikonen toimittaa Radio Patmokseen Parikanniemisäätiön Kontti-ohjelmaa.

Lue radiotyöstämme uusimmasta Ajan Sanoma -julkaisusta: