Riemunkiljahduksia Armenian vuorilla

Harbertin lastenkodin pihalta voi hyvällä säällä nähdä häivähdyksen omaisesti Araratin vuoren, joka sijaitsee Turkin puolella. ”Ararat piiloutuu”, sanovat paikalliset ja tarkoittanevat sumua tai pilviä, joihin vuori verhoutuu. Harbertin lastenkoti sijaitsee Armenian pääkaupungin Jerevanin ulkopuolella. Paikka on idyllinen kyläyhteisö. Harbertin lastenkoti ja sen  lapset ja nuoret tulivat monille ystäville tutuiksi ja rakkaiksi yli kahden vuosikymmenen aikana, jolloin fysioterapeutti Anneli Turja toimi lähettinämme Armeniassa.

Armenia netti1

Patmoksen Lastenavun kummiohjelma Harbertissa on nyttemmin kansallistettu, mutta paikallinen Patmos-Ararat -tiimi; Ruzanna, Karine ja Hayik jatkavat työtä lasten keskuudessa. Takana on vaikea koronavuosi ja koko lastenkodin väki on joutunut olemaan sisällä eristyksissä. Niinpä Patmoksen vastausta pyyntöön päästä kesäleirille odotettiin hartaasti ja kun nuoret kuulivat, että he pääsevät leirille, riemulla ei ollut rajaa.

Jeesus (Hamlet) kutsuu Sakkeuksen (Ashot) alas puusta.

Kesäkuun 14. päivä oli Harbertin lastenkodin nuorten elämässä tämän vuoden odotetuin: he saivat lähteä bussilla Yerevanin ulkopuolella sijaitsevasta lastenkodistaan kohden Tsahkadzorin vuoristoa ja kesäleiriä, jonka Patmoksen Lastenapu kustansi.

Leiri oli 10 päivän mittainen ja sille osallistui 26 lasta tai nuorta. Leiri järjestettiin kahdessa osassa. Paikallinen työtiimi: Ruzanna, Karine ja Hayik ovat suunnitelleet jokaiselle leiripäivälle ohjelman retkineen ja raamattutunteineen ja askarteluineen.

Leirille pääsyä oli odotettu, suorastaan jännitetty. Pitkä aika pandemia-eristyksissä oloa ilman pääsyä ulkoilemaan tai retkille oli vaikuttanut nuoriin syvästi. Niinpä sitten tieto siitä, että leiri on mahdollinen ja yhteiset leiripäivät odottavat, sai aikaan iloisia kommentteja: ”Meitä rakastetaan”.

Perillä Tsahkadzorissa se riemu sitten repesi: raitista ilmaa, hyvää ruokaa, ulkoilua, retki 8. vuosisadan kirkkoon, rukousta ja raamattutunteja, tai oikeastaan draamaesityksiä, joissa Raamatun kertomukset ja henkilöt tulivat eläviksi. Päivän touhujen ja iltaruokailun jälkeen uni kyllä jo maittoi. Uudet seikkailut odottaisivat taas huomenna.

Harbertin nuoret ovat innokkaita rukoilemaan ja osallistuvat mielellään Raamattu-näytelmiin. Leirillä toteutettiin Jeesus ja Sakkeus näytelmä, jossa Jeesuksena oli Hamlet ja Sakkeuksena Ashot, joka ei pysty puhumaan, mutta ymmärtää kaiken. Loput leiriläisistä olivat opetuslapsia, jotka kulkivat Jeesuksen kanssa. Toisen ryhmän kanssa Raamattu-näytelmänä oli  ”Viimeinen ehtoollinen”.  Raamattu alkaa elää ja jää hyvin mieleen, kun tapahtumiin osallistuu itse.

Hayk opettaa Raamattua leiriläisille, aiheena rukous Matteuksen evankeliumin 7:7 mukaan.

Taivaan Isällä on paljon lapsia

– Kiitos, ettei meitä ole unohdettu”, sanoi Tamara, joka osallistui nuorten ja aikuisten leiriin. Raamattutunnin aikana laulettiin monia hengellisiä lauluja, myös armenialaisia kansallislauluja ja suomalaisia lauluja, jotka Patmoksen pitkäaikainen Armenian lähetti, Anneli Turja oli lapsille opettanut. ”Taivaan Isällä on paljon lapsia, paljon lapsia on Taivaan Isällä”, lauloivat leiriläiset, Haykin säestäessä ja johtaessa laulua. ”Jeesus mua rakastaa, Raamattu sen ilmoittaa”-laulu soi isompien leirillä.

Meidän juhannuksemme aikaan leiri on jo ohitse ja nuoret palaavat tavalliseen arkeensa Harbertiin. Leirimuistot kantavat pitkälle ja iltarukouksissa kuullaan kiitollisia rukouksia, joissa muistetaan myös suomalaisia Patmos-ystäviä ja kiitetään Jeesusta, joka aina rakastaa.

Kiitos sinulle, joka olet lahjoittanut Lastenapumme työhön ja näin osallistunut tähänkin leiritapahtumaan. Koronatilanne eri kentillä vaihtelee eivätkä kaikkien kummikenttien lapset pääse leireille, mutta jokaisella kentällä on kesäohjelmaa, jota paikalliset työntekijät ja yhteistyötahot järjestävät. Sinun lahjasi kesänkin aikana on siunattu asia ja suuri kiitosaihe.

Samalla tavalla kuin Armenian kesäleirille päässeet lapset, muidenkin kenttien lapset sanovat: ”Kiitos, että rakastatte meitä. Kiitos, ettei meitä ole unohdettu”.

Siunattua kesää sinulle ja läheisillesi ja kiitos rakkaudestasi ja rukouksistasi lähetyskenttien lasten puolesta.

PIRKKO SÄILÄ

Ps. Käy katsomassa Harbertin lastenkodin nuorten laulu ja kiitokset suomeksi.