Risti ei katoa – Taliban halusi hävittää ristin kuvat Afganistanista

Talibanien tiukentaessa otettaan Afganistanista lähetysjärjestöt varoittavat, että heidän nopea etenemisensä rohkaisee ääriryhmiä ja sen seurauksena hyökkäykset kristittyjä vastaan lisääntyvät. Militanttien halu muodostaa islamilainen emiraatti on johtanut siihen, että Afganistanin suurimmat kaupungit ovat kaatuneet Talibanin edessä kuin dominopalikat.

Kabulin tärkein liikenneväylä on lentokentän kohdalla. Massiivi risteys huutaa ristin viestiä taivasta myöten. ”Lasku ristiin!” on sanan lauseke Jeesuksen edustajien saapuessa lennolla.

Suuri Pelko

Eräs Afganistanissa vaikuttava seurakunnanjohtaja kertoi, että kristityt elävät valtavan pelon vallassa.

Jotkut hallitukselle työskennelleet henkilöt ovat joutuneet koston uhreiksi, ja kuka tahansa kristityksi tunnistettu henkilö saatetaan tappaa.

On vaarana, että jopa heidän omat perheenjäsenensä kavaltavat heidät.

”Veljemme ja sisaremme Kristuksessa kertovat, kuinka peloissaan ovat.  Nyt kun Taliban on vallassa, tyttöjen ei anneta mennä kouluun, eivätkä naiset saa poistua kodeistaan ilman miespuolista seuralaista.”

Seurakuntien täytyy toimia maan alla ja niiden jäsenten pysytellä näkymättömissä maassa, jossa uskontoa vaihtaneiden muslimien katsotaan rikkoneen lakia ja pettäneen omat yhteisönsä.

Kristityksi paljastuminen saattaa johtaa siihen, että kyseistä henkilöä uhkaa syyte uskosta luopumisesta, josta rangaistaan kuolemalla tai vankeudella.

Kristityt ovat myös joutuneet sukulaistensa tekemien kunniamurhien uhreiksi.

Väkivaltaisia hyökkäyksiä

Menneisyydessä monia ulkomaisia kristittyjä työntekijöitä on murhattu Afganistanissa, ja nykyisistä moni on jo lähtenyt maasta.

Tällä hetkellä useat salauskovat pakenevat Talibania, mutta monet heistä ovat köyhiä, eikä heillä ole varaa lähteä.

Yksi kaikkein pahiten kärsineistä yhteisöistä ovat vähemmistöön kuuluvat shiialaiset hazarat, jotka ovat olleet varsin vastaanottavaisia kristilliselle sanomalle.

Vuoden 2021 toukokuussa Taliban pommitti Kabulissa sijaitsevaa Sayed Ul-Shuhadan lukiota surmaten ainakin 87 ihmistä, joista suurin osa oli koulutyttöjä.

Edellisenä vuonna Taliban organisoi aseellisen hyökkäyksen äitiysneuvolaan, jonka seurauksena surmansa sai naisia, lapsia ja vauvoja.

Taliban on vannonut estävänsä naisten ”länsimaistamisen”. Eräs pakistanilainen talibani ampui 15-vuotiasta Malala Yousafzainia, koska hän kävi koulua ja kertoi siitä maailmalle pitämässään blogissa.

Rajan yli

Tuhannet afgaanit, kristityt mukaan lukien, etsivät suojaa naapurimaasta Pakistanista. Mutta Talibanin vaikutus on kasvamassa myös siellä.

Jotkut tarkkailijat sanovat, että Pakistan on tarjonnut turvasataman Talibanille ja varustanut heitä aseellisesti ja rahallisesti.

Ennen pakenemistaan Afganistanin presidentti syytti Pakistania siitä, että se antoi tuhansien jihadistitaistelijoiden siirtyä rajan toiselle puolelle talibanien tueksi.

Ääriliike Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP tai pakistanilainen Taliban) vaatii maan kukistamista.

Myös eräs toinen islamistinen järjestö Tehreek-e-Labbaik (TPL) vaati hallituksen kaatamista sen jälkeen, kun kristitty Asia Bibi vapautettiin jumalanpilkkasyytteistä.

Toivonsäde

Välittömästä vaarasta huolimatta kristilliset avustusjärjestöt, kuten Patmos, tekevät työtä Afganistanin ja koko alueen seurakuntien tukemiseksi.

Patmoksen yhteistyökumppanit lähettävät radio-ohjelmia paikallisilla darin ja pashtun kielillä ja kutsuvat ihmisiä yhteiseen rukoukseen. He sanovat: ”Meidän työmme tuo tähän pimeyteen päivittäistä toivon sanomaa, elämää ja lohtua.”

Radiota voidaan kuunnella missä tahansa – myös Pakistanissa, mistä monet kristityt etsivät pakopaikkaa ja turvaa.

He tuottavat myös kristillistä kirjallisuutta ja digitaalista opetuslapseusmateriaalia.

Myös internetiin tehdyt satsaukset ja afgaaninaisten opettamisen kautta tapahtunut kehitys antavat toivoa tulevaisuuteen.

LEO MELLER