Sanoma Vapahtajasta kaikuu aavalla taigalla

”Sen tähden rakkaat veljeni, olkaa lujat, järkähtämättömät, aina innokkaat Herran työssä, tietäen, että teidän vaivannäkönne ei ole turha Herrassa.” 1. Kor. 15:58

Arju kesäkuulumisia taigalla vaaka

Lähettimme tsaatan- eli poronhaltijaheimon parissa, Arju Kaldar-ool, on parhaillaan vetämässä lastenleiriä tsaatan-kansan lapsille. Arju soitti meille videopuhelun korkean tunturin laelta, sillä sieltä nettiyhteys toimi. Hän oli matkalle leiripaikalle ja ratsasti pienen ryhmän kanssa poroilla kohti taigaa, jonne oli tulossa toisen paimentolaisyhteisön lapset leirille. Arju ja ystävät olivat matkanneet pororatsailla jo kuusi tuntia siinä vaiheessa, kun hän soitti meille.

Arju, iloisena ja elinvoimaisena kuten aina, esitteli videopuhelussa meille poroaan, jolla ratsasti – ja toista poroa, joka oli hieman vikuroivampi. Hän pyysi meitä rukoilemaan, että ei sataisi, ei vettä eikä lunta! Mäkäräiset, hirvikärpäset ja hyttyset ahdistivat matkaajia, mutta se ei Arjun näkyä sumentanut. Minkä raamattutunnin hän meille soitollaan tietämättään pitikään!

Hankaluuksia ei puutu

Vielä merkittävämmäksi lähettimme Arjun alttius ja into tulee sitä vasten, että hän oli hiljattain sairaalahoidossa kaksi viikkoa, sillä hänellä todettiin aivokalvontulehdus. Tiputuksessa saadun antibioottihoidon avulla hän parantui ja on nyt jo lähes entisissä voimissaan. Aiemmin tänä vuonna hän oli auto-onnettomuudessa, josta hän kuntoutui vähitellen. Hän ei siis todellakaan ole selvinnyt vähällä. Ja on sanomattakin selvää, että esirukouksemme ja tukemme hänelle, hänen pojalleen Dugerille ja kaikelle sille työlle, mitä hän tekee, ovat erityisen tervetulleita!

Ilon aiheita

Arju kertoi meille aiemmin suuresta ilostaan sen tähden, että tsaataneilla on nyt 28 kertomusta sisältävä ääni-Raamattu. Kaikki kirjan piirrokset on tehnyt 18-vuotias kuvittaja Orkhonista. Arju pystyi myös keväällä ottamaan mukaan tsaatan-isoisän Zuun-taigalta ja tämän kuvittajan Orkhonista pienten kansojen seminaariin, joka pidettiin Pietarissa. Alla näiden kahden henkilön todistus, jonka he myös jakoivat Pietarin seminaarissa. Erittäin monet ihmiset saivat innoitusta heidän todistuksistaan, ja he itse olivat myös rohkaistuneita matkan jälkeen.

18-vuotias kuvittaja Monkh-Ochur Orkhonista on tehnyt 28 kirjaa sisältävän äänikirjan piirrokset tsaataneille.

Jumala on suuri

Ensiksi aivan ensimmäisen tsaatan-uskovan, Zuun-taigalta olevan isoisän todistus.

”Nimeni on Dorzhu. Olen 69-vuotias. Olen poronkasvattaja ja olen asunut taigalla syntymästäni saakka. Ajattelin aina, että koko elämäni kuluisi majassa kahden puun välissä ja porojen parissa taigalla. Mutta näin ja koin, että kaikki muuttuu, kun Jumala Itse tulee elämäämme. Kesällä 2019 Arju tuli taigalle poikansa kanssa. Hän vietti kolme viikkoa pitäen lasten leiriä lapsillemme taigalla. Silloin kuulin häneltä ensi kertaa Herrasta Jeesuksesta Kristuksesta ja siitä, mitä Hän on tehnyt edestäni. Ja siitä hetkestä alkaen en ole koskaan epäillyt, etteikö Jeesus olisi elävä Jumala. Sitten Arju tuli luoksemme pysyvästi sekä kesällä että talvella. Hän toi mukanaan monia lauluja Jumalasta ja Raamatun kertomuksia äänikirjan muodossa.

Kuuntelimme niitä yhdessä majassamme ja kävimme paljon keskusteluita. Perheeni ja minä kuuntelimme näitä kertomuksia ja lauluja joka päivä. Ensimmäistä kertaa meidän taigallamme kuultiin lauluja Jumalasta. Kun vaimoni ja minä, ja myös lapsemme, otimme Jeesuksen Kristuksen elämäämme, meillä alkoi olla ongelmia shamaanin kanssa. Hän uhkasi, että hän söisi meidät ja saisi meidät katoamaan. Ja eräänä yönä hän kumisutti rumpuaan lähellä telttaamme aamuun asti. Olimme kuitenkin edelleen hengissä eikä kukaan ole syönyt meitä. Uskon, että Jeesus varjelee kaikkia.

Tänä vuonna sain Jumalalta suurenmoisen lahjan. Ensimmäistä kertaa elämässäni matkustin niin kauas kuin Venäjälle. Näin Moskovan, Pietarin ja Burjatian. Ensimmäistä kertaa elämässäni sain passin käsiini, ensimmäistä kertaa elämässäni ylitin rajan ja ensimmäistä kertaa elämässäni näin lentokoneen ja matkustin siinä, kiitos Jumalalle ja Arjulle.

Ulan-Udessa kaikki ihmiset olivat hyvin samanlaisia kuin me. Perille saavuttuamme majoituimme Mikhailin kotiin. Sitten Marion kotiin. Mario näytti meille Ulan-Uden kauneimpia paikkoja. Asuimme näissä kodeissa ja nautimme kaikkialla herkullista ruokaa joka päivä. Sain heiltä monia lahjoja ja minua halattiin paljon kaikkialla.

Ensimmäistä kertaa elämässäni näin erittäin suuren lentokoneen, istuin paikalleni ja lensin Pietariin. Lentokentällä tapasimme komean miehen, jolla oli ystävälliset silmät, ja saimme ruokaa lentokentällä. Sitten näin meren ja ajoin autossa pitkän aikaa. Ensimmäistä kertaa silmäni näkivät, millainen on suuri seurakunta. Arju kertoo meille aina paljon seurakunnasta, mutta en ymmärtänyt sitä koskaan. Nyt ymmärrän, mikä seurakunta on. Ensimmäistä kertaa näin paljon ihmisiä, paljon autoja ja suuria kauniita taloja. Silmäni avautuivat vielä enemmän ja sydämeni tuntui pakahtuvan.

Mielenkiintoisin asia oli kuitenkin, että tämän matkan aikana – tapasin ihmisiä eri kansallisuuksista, kuuntelin heidän kertomuksiaan Jumalasta ja ymmärsin, että meidän Jumalamme on hyvin suuri. Ensimmäistä kertaa elämässäni kylvin joka päivä vedessä, joka ei koskaan lopu, ensimmäistä kertaa puin ylleni niin paljon uusia vaatteita ja söin herkullista ruokaa. Jalkani astelivat Punaisella torilla Moskovassa. Välillä ajattelin kaiken olevan unta. Suuri kiitos Jumalalle!

Ennen kotimatkaani taigalle Arju antoi minulle albumin, jossa oli 100 valokuvaa. Palaan taigalle ja kerron vielä vahvemmin uudelleen ja uudelleen Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan ja näytän kaikille näitä kuvia. Toivon, että Arju ja muut Jumalan työntekijät menevät muiden kansojen keskuuteen ja kertovat heille Jumalastamme. Antakaa koko maailman saada kuulla Hänestä.

Kyllä, perheeni ja minä emme osaa lukea ja kirjoittaa, emmekä pysty täysin ymmärtämään Raamattua. Tiedän kuitenkin yhden asian aivan varmasti: että Jeesus Kristus 2000 vuotta sitten kuoli ristillä jokaisen ihmisen edestä ja nousi sitten ylös taivaisiin. Kun elämäni maan päällä päättyy, perheeni ja minä saamme kohdata Hänet taivaassa. Odotamme tätä tapaamista.”

Dorzhu on 69-vuotias poronkasvattaja taigalta. Hänen vieressään on 18-vuotias kuvittaja Monkh-Ochur. He molemmat pääsivät Patmos-lähetti Ajru Kaldar-oolin mukana pienten kansojen seminaariin Pietariin.

Orkhonista olevan piirrostaiteilijan todistus:

”Nimeni on Monkh-Ochur. Olen 18-vuotias. Olen maanviljelijä ja piirtäjä. Kukaan ei opettanut minua piirtämään. Olen piirtänyt jo varhaislapsuudesta asti. Perheeseeni kuuluu äiti, kaksi vanhempaa veljeä ja kolme sisarta.

Kesällä 2022 perheemme tapasi Arjun ja hänen poikansa. He saapuivat kylämme kello kahdelta aamuyöllä eikä heillä ollut paikka, missä yöpyä. Silloin äitini avasi talonsa ovet heille ja otti heidät yöpymään. Aamulla jurtassa äitini ja Arju puhuivat pitkän aikaa ja aterioivat. Sitten äitini kutsui meidät kaikki mukaan ja esitteli meidät heille. Se oli ensimmäinen kerta, kun kuulin häneltä Jumalasta Jeesuksesta Kristuksesta. Arju näytti kertomuksensa jälkeen meille ”Jeesus”-filmin. Elokuvan jälkeen olin vähän peloissani enkä saanut unta ennen kuin aamulla. Olin hyvin huolissani ja päässäni pyöri monia kysymyksiä. Oli paljon, mitä en ymmärtänyt tuolloin.

Sitten Arju kuuli äidiltäni, että piirrän ja pyysi minua tuomaan nähtäväksi kaikki piirrokseni. Kun näytin hänelle kaikki työni, hän pyysi minua työskentelemään kanssaan kirjan valmistamiseksi poronkasvattajille taigalla. Tuohon aikaan hän oli etsinyt jo pitkän aikaan taiteilijaa, mutta ei ollut löytänyt sellaista. Ja niin aloin kuunnella kaikkia Raamatun kertomuksia ja tehdä piirroksia niistä. Tänään olen piirtänyt kaikki 28 piirrosta kirjaan kaukaisella taigalla olevia ihmisiä varten. Näiden piirrosten ja äänikirjan avulla aloin ymmärtää enemmän Jumalasta, Jeesuksesta Kristuksesta ja Pyhästä Hengestä.

Tänä vuonna, kiitos Jumalalle, sain matkustaa Burjatiaan, Pietariin ja Moskovaan. En ole koskaan ennen lähtenyt jurtastani minnekään. Enkä edes ajatellut, että tämä voisi tapahtua minun elämässäni. Minulla ei ollut edes passia matkustaakseni ulkomaille.

Ulan-Udessa kaikki ihmiset olivat hyvin ystävällisiä ja antoivat meille kaikkialla erittäin maistuvaa ruokaa. Sitten menimme siellä katsomaan nähtävyyksiä ja näimme suurenmoisia paikkoja. Sitten lensimme Pietariin. Ajoimme lentokentältä seurakuntaan. Arju kertoi meille, että siellä on ihmisiä, jotka rukoilevat puolestamme ja odottavat meitä. Matkalla seurakuntaan istuin tyylikkäässä autossa pitkän aikaa. Ja kuski näytti meille suuren meren jälkeenpäin. Olin erittäin onnellinen ja iloinen. Saavuimme suureen seurakuntaan. Kun saavuimme tähän seurakuntaan, minusta näytti siltä, että tässä seurakunnassa kaikki ihmiset ovat onnellisia ja iloisia joka päivä. Minusta näytti siltä, että heillä ei ole mitään murheita eivätkä he ole surullisia.

Monkh-Ochur ja Dorzhu Arjun kanssa pienten kansojen seminaarissa Pietarissa.

Tapasin myös ihmisiä eri kansallisuuksista, soitin heidän kansallissoittimiaan. En voinut uskoa, että tämä kaikki tapahtuu minulle. Ensimmäistä kertaa näin ja tapasin monia uskovia. Pidin todella paljon eri kansojen lauluista. Haluan oppia enemmän Jumalasta ja pyytää Häneltä viisautta. Sen jälkeen aloimme tehdä Arjun kanssa toista kirjaa. Kiitän Jumalaa ja kiitän kaikkia teitä! Haluan, että koko perheeni seuraisi Jumalaa.”

Tule mukaan lähettäjäksi ja työn tukijaksi

Haemme Arju Kaldar-oolille lisää lähettäjiä, tukijoita ja esirukoilijoita. Voisitko Sinä olla yksi heistä? Arjun upean työn kautta pääset voittamaan ennestään saavuttamatonta tsaatan-kansaa Kristukselle!

Voit antaa rakkaudenlahjasi lahjoittimella tai ilmoittautua Arju Kaldar-oolin lähettäjäksi alla olevalla linkillä.

Tule lähettäjäksi