Selamawit, rauhaisa nuori nainen

Tapaan nuoren, siron etiopialaisen naisen Hawassalla helmikuussa 2020. Hän on Selamawit. Nimi tarkoittaa ”hän on rauhaisa”. Kuljen muistoissani lähes kolmenkymmenen vuoden takaisiin aikoihin: Hannan-talon elämään ja sen pieniin asukkaisiin, erityisesti Selamawitiin.

Selamawit

Hanna ja Hannantalo

Wondo Gennetin Kointähti -Patmoskodilla oli yksi talo, jossa hoidettiin kaikista pienimpiä lapsia. Taloa sanottiin Hannantaloksi, sillä lapsista huolehti ympärivuorokautisesti uskollinen hoitaja Hanna. Hannalla oli tuohon aikaan hoidossaan viisi pientä lasta: Maria, Mikko, Almaze, Wolde ja Selamawit. Kaikki he olivat tulleet kodillemme pieninä taaperoina.

Selamawit oli erityinen, sillä häneltä puuttui toinen jalka polvesta alaspäin. Kerrottiin, että juuri ryömimään oppinut Selamawit oli kaatunut kotimajassaan tuleen ja hänen kehonsa ja erityisesti jalkansa oli palanut. Pahoin palanut lapsi vietiin Yirgalemin sairaalaan hoitoon.

Selamawitia hoidettiin sairaalassa seitsemän viikkoa, jona aikana jalka jouduttiin amputoimaan. Kukaan ei tullut koskaan hakemaan Selamawitia takaisin. Hänet toi Patmoksen lastenkodille eräs suomalainen lähetystyöntekijä. Pieni tyttö sai suomalaiset kummit tukijoikseen ja jäi kodillemme.

Jalkaproteesin kanssa

Selamawitille hankittiin jo varhain jalkaproteeseja. Proteesit olivat alkuun vain suoria ”sääriä” ilman jalkaterää. Selamawit opetteli kävelemään, köpöttelemään, proteesin kanssa. Myöhemmin proteesit parantuivat ja ne olivat enemmän kokonaisen jalan mallisia. Proteesin ja säären liitoskohta hankautui kuitenkin usein ja Selamawitin sääri oli monasti hyvin kipeä ja vereslihalla. Muiden lasten oli vaikea ymmärtää haasteita, joita hän joutui käymään läpi.

Selamawit kävi ensin läheistä Wosan kyläkoulua ja myöhemmin hän siirtyi muiden Patmoksen lasten kanssa Hawassalle kouluun. Usko Jeesukseen syttyi Selamawitin sydämessä jo varhain. Ensimmäiset laulut ja rukoukset tulivat tutuiksi jo Hannan-talossa, myöhemmin tyttöjen talossa yhdessä toisten tyttöjen ja ”äitien” kanssa.

Tänään

Selamawit on kolmikymppinen nuori, kaunis nainen. Hän on valmistunut sihteeriksi Hawassalla. Usko Jeesukseen on yhä tärkeintä hänen elämässään. Seurakunta on rakas, hän laulaa kuorossa. Selamawit pitää paljon yhteyttä toisiin Kointähti-kodin entisiin lapsiin. Hän on löytänyt myös sukulaisensa, mutta suhde ei ole lähentynyt.

Selamawit kertoo, että hänen on hyvin vaikea löytää työtä, sillä yhä etiopialaiset työnantajat oudoksuvat jalkaproteesia ja sitä, että hän ei jaksa seistä paikallaan pidempiä aikoja tai hän ei kävele niin nopeasti kuin tervejalkaiset. Myöskin kulkeminen työnhaussa on tuottanut vaikeuksia, sillä pitkien matkojen käveleminen tuottaa tuskaa.

Kuitenkin nykyinen proteesi on jo niin kehittynyt, että en heti huomaa Selamawitin kävelyssä mitään erikoista. Selamawit kertoo, että entiset Patmos-kodin lapset ovat auttaneet häntä taloudellisesti kykyjensä mukaan. Rukoillaan, että Herra avaisi hänelle sopivan työpaikan.

Selamawitin kaltaisia lapsia autamme Patmoksen kummiohjelman kautta. Tule mukaan muuttamaan lasten elämää ryhtymällä kummiksi. Yhdessä voimme auttaa lapsia siellä, missä hätä on suuri. 

Alla olevasta linkistä voit tutustua Patmoksen kummikohteisiin eri puolilla maailmaa ja ilmoittautua mukaan kummiksi. Kummimaksu on 25€/kk.

LEENA METSÄMÄKI

Lue lisää ja ilmoittaudu kummiksi