Sheni – joulu kakkonen

Israelilaisessa teologisessa dialogissa käytetään juutalaisten suurten juhlien yhteydessä ilmaisua sheni. Esimerkiksi pesach sheni tarkoittaa toista eli kakkospääsiäistä. Toisin sanoen, jos joku jostakin syystä menetti varsinaisen juhlan, hän sai omistaa ja elää pesach shenin. Jumalan rakkaus ei salli kenenkään jäävän osattomaksi juhlasiunauksesta. Tämä julkaisu on patmosjoulu kakkosen ilmaisu. Tarjolla on osuus sheni-elämykseen alkaen sinusta ja jatkuen kaukaisille patmoskentille asti. Lue. Usko. Koe.

lahja

Israelin matkaopas ja ystäväni Aaron Ben-Suomi lienee ollut ensimmäinen, joka mainitsi korvieni kuullen sanan sheni.

Sana itsessään tarkoittaa ”toista”, ”kakkosta” jne.

Aaron kuvaili, miten Israel on käyttänyt sanaa esimerkiksi aikana, jolloin se on ollut estetty täydellisestä pyhän juhlan pitämisestä Jumalan kalenterin mukaan. Uusi juhlamahdollisuus lisänimitettiin sanalla sheni. Termi esiintyy esimerkiksi
1 Ms. 22:15 kohdassa: ”Ja Herran enkeli (Jumalan Poika ennen lihaksi tulemista) huusi Aabrahamille toistamiseen taivaasta.”

”Sana sopii hyvin kristilliseen kokemuselämään”, Aaron kommentoi ja jatkoi: ”Jumala on Jeesuksen tähden toisen mahdollisuuden Jumala.”

Hengellinen isäni ja opettajani Ensio Lehtonen sanoi kiittävänsä Jumalaa
sheni-sanastakin, mutta ennen kaikkea sanan välittämästä hyvin uuteen liittoon sopivasta sisällöstä. Lehtonen esimerkiksi puhui joulu kakkosesta ja helluntai kakkosesta. Hän taustoitti sanalla käsitystänsä siitä, että uudessa liitossa Jeesuksen veren hinnalla viimeisten joukossakin komennuspaikalle tuleva saa samat mahdollisuudet kuin ensirivin tulijat. Olen oppinut sanan käyttämisen veljiltä Suomi ja Lehtonen.

Tämän julkaisun sivujen välityksellä saan julistaa sinulle, lukijani, Jumalan sheniä – vaikkapa tilanteisiin, joissa joulu saattoi olla kyyneleinen pettymys. Luota Jumalaan – Jumalalla on hyvää, parempaa, varattuna sinulle vuonna 2023!

LEO MELLER

Lue uusin julkaisumme: