Suloinen hymy, surullinen tarina

Dragostina on 10-vuotias koululainen, joka sairastaa tuberkuloosia, hänen kotimaassaan Moldovassa vielä yleistä ja voittamatonta sairautta.  Tällä hetkellä tytön kotina ja kouluna on Tyrnovon tubilaitos.

Tubilapsi-Dragostina

Dragostinan äidillä on myös tuberkuloosi ja hänen sairautensa on edennyt lääkkeille resistenttiin vaiheeseen ja on vaikeasti parannettavissa.  Moldovan oloissa tämä tarkoittaa sitä, että lääkärit päättävät,  otetaanko sairastunut kalliiseen hoitoon vai ei. Varattomilla ihmisillä  tähän ei käytännössä ole mahdollisuuksia.

Dragostinan veli ja sisar ovat myös Tyrnovossa hoidossa. Äiti kävi hyvästelemässä heidät, sanoen tubisairaala-työntekijällemme Anatolille, että lasten on paras jäädä Tyrnovoon, sillä kotona ei ole ruokaa. Tubia sairastavana äidin on mahdotonta löytää työtä. Äidillä ei ollut myöskään rahaa paluulippuun kotikyläänsä,  joten Anatoli vei äidin takaisin kotiin.

Dragostina ja hänen sisarensa ovat niiden, tällä hetkellä 150 lapsen ja nuoren joukossa, joita patmoskummit auttavat rakkaudellisella avullaan säännöllisesti Tyrnovossa. Lapsia autetaan myös pääkaupungin Kishinevin tubisairaalassa.

Tyrnovon tubilaitoksen lapsia Moldovassa, syömässä kummien kattamassa ruokapöydässä. Kummiapu merkitsee monille lapsille heidän ainoaa lämmintä ateriaansa.

Kummiapu on päivittäin toimitettavaa lisäravintoa, jota Anatoli toimittaa suoraan sairaaloihin. Usein meiltä pyydetään myös pesuaineita, hygieniatarvikkeita, vaatetusta lapsille, jotka tulevat ryysyissä sairaalaan. Kummiavulla on voitu hankkia sairaaloille lääkkeitä, hengityslaitteita, pesukoneita.

Parhaillaan käynnissä olevan Sadan kummin haasteviikon kautta olemme etsimässä uusia kummeja Patmoksen kummiohjelmaan.

Moldovan tubilasten kummiksi tai johonkin toiseen kummikohteeseen voit ilmoittautua tästä.