Suomen ulkoministeriöltä historiallinen lahjoitus Israelin MDA:lle

Haastattelussa Suomen uusi Israelin suurlähettiläs Nina Nordström.

Pääjohtaja Eli Bin ja suurlähettiläs Nina Nordström.

Nina Nordström aloitti Suomen suurlähettiläänä Tel Avivissa 1.9.2023. Hänellä on takanaan 25 vuotta kestänyt diplomaattiura, jonka aikana hän on toiminut suurlähettiläänä ja pysyvänä edustajana Suomen pysyvässä edustustossa Euroopan neuvostossa Strasbourgissa välillä 2019 –2023. Ennen sitä hän toimi ulkoministeriön ihmisoikeuspoliittisen yksikön päällikkönä Helsingissä yli viiden vuoden ajan. Suurlähettiläs Nordström on työskennellyt myös Suomen pysyvässä edustustossa YK:ssa New Yorkissa, jossa hän veti kehitys- ja ihmisoikeussektoria, sekä suurlähetystöissä Tallinnassa, Tukholmassa ja Bukarestissa. Hän on työskennellyt myös ulkoministeriön aseriisunnan ja asevalvonnan yksikössä. Haastatteluuni Nina Nordström vastaa uudesta asemapaikastaan Tel Avivista, jossa hän aloitti viime vuoden syyskuussa Suomen Israelin suurlähettilään tehtävässä. Hyvin pian kävi selväksi, ettei kyse ole tavanomaisesta suurlähettilään virasta. Israelissa suurlähettiläs Nordström on saanut olla välittämässä Suomen valtion lahjoitusta punaista ristiä vastaavalle ensiapujärjestölle, Magen David Adomille, joka on vuosikymmeniä ollut myös Patmos Lähetyssäätiön pitkäaikainen tuen kohde.

– Virkauduin tänne 1.9.2023 ja viisi viikkoa myöhemmin alkoi sota. En tietenkään voinut kuvitella tänne tullessani, että olen tulossa sotatantereelle. Aika 7.10. jälkeen – eli Hamasin terroristi-iskun jälkeen on tietysti ollut dramaattista. Ympärillä tapahtuu paljon hyvin ikäviä asioita. Samalla tulee seurata tilannetta ja raportoida siitä kotimaahan päätöksentekijöille ja edistää ennen kaikkea Suomen etua, tässäkin tilanteessa.

Miten poikkeuksellista on suurlähettilään työ Israelissa tällaisena aikana?

– Kyllä, se on poikkeuksellista. Tämähän alkoi sillä, että 7. päivänä lokakuuta jälkeen täältä evakuoitiin suomalaisia Israelista Suomeen. Se jo oli erityisponnistus, joka sujui hyvin.  Mutta sen jälkeen elämme täällä arjessa, joka on Tel Avivissa, Jerusalemissa ja muualla. Siinä on hyvin vähän tavanomaista diplomaattista kanssakäymistä ja tapahtumaa. Hyvin paljon työstä kietoutuu tämän sodan ympärille, sen seuraamisen ympärille ja niiden kysymysten äärelle, jossa israelilaiset ja muut alueen ihmiset ovat; Miten tämä kehittyy? Miltä todellisuus näyttää Gazassa? Miltä todellisuus näyttää eri rajoilla; onko riskiä siitä, että konflikti edelleen eskaloituu?  Ja muita kysymyksiä.

MDA ja Suomen suurlähetystön delegaatiot yhteiskuvassa.

Päivittäin uutisissa puhutaan Gazan sodasta. Yleensä uutiset ovat hyvin huonoja, mutta poikkeava uutinen oli se, että Suomen valtio antoi historiallisen lahjoituksen Israelin Magen David Adomille, joka on Punaista ristiä vastaava ambulanssi-, ensiapu- ja veripankkipalveluita tarjoava järjestö Israelissa. Täällä Patmos Lähetyssäätiössä iloitsimme erityisesti tuosta lahjoituksesta, koska työssämme on pitkä historia yhteistyöstä MDA:n kanssa.  Sinä olet ollut avainhenkilönä välittämässä tätä lahjoitusta Suomesta Israeliin.

– Sain tosiaan kunnian olla allekirjoittamassa tätä sopimusta. Kyseessä on siis Suomessa Ulkoministeriön ja ulkomaankauppa ja -kehitysministeri Tavion tekemä päätös avustuksesta Magen David Adom -järjestölle, eli Daavidin Punaisen Kilven järjestölle, joka on osa laajempaa kansainvälistä Punaisen ristin liikettä. He saivat miljoonan euron suuruisen lahjoituksen, avustuksen tälle vuodelle ja ensi vuodelle, sellaiseen toimintaan, joka seuraa 7. 10 terrori-iskuja. Sain olla mukana vuoden 2024 tammikuussa allekirjoittamassa tätä sopimusta ja tutustua järjestön toimintaan täällä paikallisesti juuri siihen ensiapu- ja pelastustoimintaan, jota he tekevät ja ovat tehneet jo 90-vuoden ajan tuloksellisesti ja hyvässä yhteistyössä naapurimaiden vastaavien järjestöjen kanssa mukaan lukien palestiinalaisen Punaisen puolikuun kanssa.

Olet suurlähettiläänä varmaankin jonkun verran nähnyt MDA:n työtä. Israelissa on hieman poikkeava tilanne siinä, että MDA on ensiapujärjestö, joka toimii vapaaehtoisvoimin ja lahjoituksin. Ja tässäkin merkityksessä Suomen valtion tuki on hyvin merkittävä. Mitä tämä kertoo sinulle Suomesta tai omasta työnantajastasi?

– Se kertoo siitä, että Suomessa ulkopolitiikassa ja myös laajemmin kehityspolitiikassa sekä humanitaarisessa toiminnassa todella halutaan mennä humanitaariset prinsiipit edellä. Tässä varmasti teemme arvopohjaista ulkopolitiikkaa ja se heijastuu myös tähän. Magen David Adom

-järjestö on hyvin toimelias ja hyvin arvostettu kansalaisjärjestö täällä Israelissa ja tekee vapaaehtoisvoimin työtä. Sain oppia sen, että he ovat perustaneet tähän maahan ensimmäisen äidinmaito-maitopankin tai -varaston. Minut on kutsuttu sitäkin jo katsomaan. Tuttua, kuten meillekin on veripankkitoiminta ja nyt myös äidinmaitotoiminta. Työ on laaja-alaista ja monipuolista ja tietysti sellaista, joka auttaa tässä yhteiskunnassa kaikkia riippumatta heidän taustastaan, etnisyydestään, heidän kielestään, uskonnostaan, se tavoittaa kaikki israelilaiset.

Tämä on MDA:n ydinperiaate. Mitä sinulle suurlähettiläänä merkitsee se, että suomalaiset patmosystävät ovat antaneet Israeliin kymmeniä ambulansseja, joissa lukee ”Tämä on Suomen kristittyjen lahja Israelin kansalle Patmos Lähetyssäätiön kautta”. Patmos on toiminut vuosikymmenien ajan jo MDA:n ystävyysjärjestönä Suomessa.

– Tämä on todella hieno asia. En ole vielä sattunut näkemään juuri teidän ambulanssianne, mutta olen nähnyt muita vastaavia, joissa lahjoittaja nimi on esillä. Kyllä se on hyvin elävän ystävyyssuhteen merkki, että suomalaiset haluavat omaa rahapussiaan avata ja olla mukana tällaisessa toiminnassa. Hieno asia kaiken kaikkiaan. Ja olen täällä kuullut ja olen varma, että sitä arvostetaan kovasti. Hieno asia.

Toivottavasti seuraavan ambulanssin luovutuksessa – joka on jo sinne lahjoitettu ja luovutettu – voit olla läsnä, kun ryhmä patmosystäviä on Suomesta luovuttamassa ambulanssia.

– Kiitos siitä, oikein mielelläni olisin. Toivotaan, että näin voi käydä pian.

PIRKKO SÄILÄ

Lahjoita Patmos Lähetyssäätiön IsraelAvulle sivulla olevalla lahjoittimella, MobilePaylla tai lahjoitustileille pankeissa viitteellä 75006.