Tulva yllätti Fortalezassa: ”Heräsin yöllä siihen, että sänkymme oli märkä ja vesi nousi pitkin seinää.”

Terveisiä Fortalezasta. Jos olet seurannut meidän postauksia netissä, tiedät, että Jangurussun slummi, jossa teemme työtä Patmos-lähetteinä, tulvi kovien sateiden jälkeen sunnuntaina aamuyöstä. Vaikka tulvat ovat jossain määrin vuosittaisia, näin korkealle vesi ei ole noussut moniin vuosiin. Osittain tilanne johtuu kovista sateista ja osittain se johtuu siitä, että tulvaportti on avattu. Portin avaaminen sai aikaan sen, että veden pinta nousi yhtäkkiä Jangurussun alueella.

7815-tulva_vaaka.jpg

Monissa kodeissa vesi oli vyötärön korkeudella ja jollain pienillä alueilla se oli jopa vielä korkeampi. Näille alueille me emme edes päässeet. Joen toiselle puolelle me emme nähneet, mutta toivomme, että ihmiset ovat päässeet pois sieltä alueelta. Sinne ei ole tällä hetkellä pääsyä. Joki on niin täynnä, että emme näe missä joki alkaa ja missä katu menee. Virta ja koko alue on tällä hetkellä vaarallinen.

Me menimme keskustan katua kohti katsomaan vapaaehtoisten ja tuttujen perheiden koteja nähdäksemme mikä heidän tilanteensa oli. Tilanne oli kyllä tosi surkea sunnuntain puolenpäivän aikaan, mutta sen jälkeen vesi alkoi hitaasi laskemaan. Kahdelta iltapäivällä vielä pelkäsimme, että vesi saattaisi vielä nousta lisää.

MONET PERHEET joutuivat jättämään kotinsa ja menivät toisten perheiden esimerkiksi sukulaistensa koteihin. Kenenkään ei vielä tarvinnut majoittua Slummikeskus Taivaan tiloissa, koska vedestä huolimatta monet olivat mieluummin omassa kodissaan vahtimassa niitä vähiä tavaroita, joita heillä vielä oli. He kokivat sen turvallisemmaksi. Tilanne on kaiken kaikkiaan turvaton ja pelottava näille perheille.

Haluan haastaa kaikkia ystäviä, olkaa rukoilemassa näiden perheiden puolesta. Näin kuukausi sitten paljon uutisointia Brasilian kaivosonnettomuudesta, jossa pato romahti. Monet pelkäävät nytkin, että pato romahtaa tai että patoluukut avataan. Jo nyt he joutuvat näkemään, että kaikki se vähä mitä he omistavat huuhtoutuu veden mukana pois.

Eräs keskuksella vapaaehtoisena toimiva pariskunta kertoi:

”Heräsimme aamuyöstä siihen, että sänkymme oli litimärkä ja vesi nousi huoneistossamme seinää pitkin. Yritimme nopeasti siirtää osan tavaroista suojaan jäätelöbaariin, jossa vaimoni on töissä. Menetimme suuren osan omaisuudestamme. Nyt yritämme saada kuivattua jäljelle jääneitä vaatteita ja kodin elektroniikkaa. Olemme evakossa anopin luona kauempana joesta. Pelkäämme, että jos rankkasateet jatkuvat ja joen padot avataan, tilanne tulee olemaan vieläkin pahempi kuin nyt.”

Pariskunnalla on neljä lasta ja hyvin niukka toimeentulo. Tällainen materiaalinen menetys on hyvin suuri ihmisille, jotka ovat joutuneet taistelemaan kovasti omaisuutensa eteen. Uusien tavaroiden hankinta ei tule olemaan helppoa.

VESI TUHOAA slummissa yleensä patjoja, sohvia ja jääkaappeja. Ne ovat niitä isoimpia asioita, joita perheet ovat menettäneet. Myös koulureppuja, -kirjoja, -vihkoja on menetetty. Koulu on alkanut hiljattain ja kaikki tarvikkeet ovat nyt veden viemää. Vaatteetkin ovat joutuneet veteen, mutta niitä onneksi pystytään vielä pelastamaan. Kaikki sellainen irtain, mitä perheillä oli kodeissa, on menetetty, varsinkin näissä kodeissa, jotka olivat lähellä jokea.

KUUMA ILMA, seisova vesi ja viemäröinnin puuttuminen lisäävät ongelmia. Kaikki likavesi sekoittuu keskenään ja se tuo mukanaan hyttysiä ja torakoita. Myös erilaiset sairaudet saattavat levitä. Rukoillaan myös tämän asian puolesta.

Seuraavien päivien aikana on luvattu lisää sadetta. Nyt kädet ristissä odotamme, miten tilanne kehittyy ja miten me voimme olla apuna ja tukena näille perheille tässä tilanteessa.

AUTA RAKKAUDENLAHJALLASI

Kartoitamme parhaillaan pahiten kärsineiden perheiden tilannetta. Katsomme miten voimme auttaa. Todennäköisesti voimme ainakin viedä ruoka-apua, mutta ihmiset saattavat tarvita myös kuivia vaatteita, patjoja, lääkkeitä, vauvan vaippoja sekä kolutarvikkeita.

Pidäthän meitä rukouksissasi ja kiitos, että muistat Jangurussuun lapsia ja perheitä tässä vaikeassa tilanteessa.

SILJA LIMA