Urvindin Jeesus

Tänä vuonna Operaatio Joulun Lapsi täyttää 30 vuotta. Sen kunniaksi olemme pyytäneet keräykseen näkyvämmin osallistuneita kertomaan omia muistojaan jakelumatkoilta vuosien varrelta. Pekka Simojoki matkusti Joulun Lapsen mukana Romaniaan vuonna 2011, jossa lahjoja jaettiin muun muassa pienessä Urvindin kylässä.

OJL-nettisivut-pekka-simojoki-artikkeli-pääkuva-v2

Romanian aamu oli kylmä. Olimme ensi kertaa vaimoni kanssa jakamassa Joulun Lapsi -paketteja köyhien kylien lapsille. Autot täyteen pakattuina lähdimme matkaan. Kaukana siintelivät Karpaattien lumihuiput ja sisällä kutitti jännitys.

Pienen Urvindin kylän koulussa aloitimme työn, lauloimme pari laulua ja kerroimme Jeesuksesta. Lahjat lähtivät onnellisiin käsiin.

Koululta ajoimme romanikylään metsän takana. Siellä odotti kurainen tie ja ränsistyneet hökkelit, jotka oli rakennettu savesta, kepeistä ja muovisäkeistä. Koiria ja sikoja tonki pihoilla, ja ihmisillä oli likaiset vaatteet. Pienessä kirkossa meitä odotti joukko lapsia, joiden silmät tuikkivat ryysyjen alta. Lauloimme, puhuimme ja jaoimme taas lahjat. Iloisina lapset katosivat paketteineen kylän uumeniin.

Täällä ihmiset myös avasivat kotiensa ovet meille. Siitä tuli ehkä matkamme kovin shokki. Kun astuin ensimmäisen hökkelin hämärään, vastaan tuli löyhkä. Lattia oli vain kosteaa maata, ja nurkassa savutti peltitynnyristä tehty hella. Pieni sänky oli täynnä likaisia vaatteita. Nuori tyttö kantoi pientä vauvaa sylissään ja hiljaa katsoi meitä. Sitä näkyä en unohda.

Minun ajatukseni jäivät siihen Urvindin hökkeliin. Jeesuskin syntyi hökkeliin, lian, eläinten ja hajun keskelle. Tänään taisin nähdä Hänet keskellä romanialaista romanikylää.

PEKKA SIMOJOKI