Vaali Kristuksen kirkkautta

Joulu on aikaa, jolloin meidän kristittyinä yhtäältä tulee ”katsella hänen kirkkauttaan” (Joh. 1:14) ja toisaalta Johannes Kastajan tavoin ”todistaa valosta, joka oli tuleva maailmaan valaisemaan jokaisen ihmisen.” (Joh. 1:6–9) Kun vaalit joulussasi näitä kahta – katselet hänen kirkkauttaan ja todistat toisille valosta – joulusi saa merkityksen ja sisällön.

Kamelit joulu

Joulussa on nämä kaksi elementtiä. Toinen liittyy omaan hengelliseen elämäämme: Katsella hänen kirkkauttaan. Toinen liittyy ympäröivään pimeydessä elävään maailmaan: Todistaa valosta, joka oli tuleva maailmaan valaisemaan jokaisen ihmisen.

“Tuli mies, Jumalan lähettämä, hänen nimensä oli Johannes. Hän tuli todistajaksi, todistamaan valosta, jotta kaikki uskoisivat siihen… Todellinen valo, joka valaisee jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan.”
Joh. 1:6, 7, 9

Emme tiedä tarkalleen, milloin Jeesus syntyi. Mutta tiedämme, että hän syntyi. Minulle kelpaa oikea juhla ”väärään” aikaan, jos se suo mahdollisuuden kirkastaa ja kunnioittaa Kristusta ja olla todistuksena hänestä.

Tämä on se ainoa aika vuodesta, jolloin jopa uskosta osattomat kuuntelevat lauluja Jeesuksesta (Simojoen Tulkoon joulu soi jopa YLE:n valtakunnan verkossa!) ja ovat kohteliaan suvaitsevaisia ja avoimia Jeesukseen liittyville perinteille.

“Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme ja me katselimme Hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta.”
Joh. 1:14

Todista Kristuksen valosta huomioimalla sanoma Jeesuksesta lahjavalinnoissasi uskosta osattomille läheisillesi, vaikka hyvän hengellisen kirjan muodossa. Kirjoita heille sydämestäsi kaunis ”joulukirje” tai tee itse joulukortti, jossa kerrot mitä joulu merkitsee ja kuinka haluaisit heidänkin löytävän Kristuksen valon.

Ilman Kristusta jouluun jää pelkkä hössötys. Mutta hössötyksen keskelle sinä voit tuoda Jeesuksen valoa. Jokainen päivä ilman Jeesusta on pakanallinen. Jokainen päivä Jeesuksen kanssa on pyhä päivä.

Maallistuva yhteiskunta haastaa elämän perusrakenteet väheksymällä perheiden merkitystä. Syntymällään ihmiseksi Jeesus pyhitti avioliiton ja perheen lapsen luonnolliseksi kasvualustaksi. Lapsilla on lähtökohtainen oikeus omaan isään ja äitiin. Myös Jeesuksella oli isä ja äiti – Joosef ja Maria. Joulu myös muistuttaa siitä, että Jumalan silmissä perhe on pyhä. Tämä tosiasia on juhlapäiviä tärkeämpi totuus.

Siunattua joulua ja onnellista uutta vuotta 2024 rakkaat patmos-ystävät!

PASI TURUNEN

Lue uusin julkaisumme Pyhä perhe: