Patmos-blogi

Elämisen arvoinen elämä

Radio Patmos Radio Patmoksen toimittajat kirjoittavat Patmos-blogilla mielenkiintoisista aiheista ja vieraista.
Julkaistu:

Minna Miettinen ja Lilli Kinnunen Ammattiopisto Luovista kävivät Jounin ja Pirittan  vieraina Aamuvieras-ohjelmassa tiistaina 12.09.2023. Aiheena oli vaativan erityisen tuen tarve.

Sekä Minna että Lilli tekivät toimittajiin vaikutuksen iloisilla ja välittömillä persoonillaan. Molempien ilo kuului läpi myös suoraan lähetykseen. Iloisuus ja vastuu tunneilmapiiristä ovatkin erittäin tärkeitä ja tarpeellisia ominaisuuksia heidän työssään. Ammattiopisto Luovi on Suomen suurin erityisammattioppilaitos. Opiskelijoina on henkilöitä, joilla on vaativan erityisen tuen tarve. Toimintaa on useilla eri paikkakunnilla Helsingistä Utsjoelle asti kattaen koko Suomen.

Lillin polku ohjautui Luoviin taideretriittikonseptin kehittämisen kautta. Työilmapiiri, työkaverit ja opiskelijat olivat avainasemassa tehtävään jäämisessä. Minna puolestaan teki vajaat 10 vuotta äitiys- ja lastenneuvolassa työtä. Vaikka neuvolatyö olikin antoisaa, niin Luovissa avoimena olleen vuoden mittaisen projektin myötä Minna siirtyi vakituiseen työsuhteeseen Luovin kanssa. Aikaisempi työkokemus ja jo olemassa olevien verkostojen hyödyntäminen ovat olennaisessa roolissa myös hänen työssään Luovissa.

Erityisohjaajana Minnan tehtävänkuvaan sisältyy erityisesti opiskeluhyvinvoinnin asiat. Hän tekee paljon yhteistyötä ohjaajien, opettajien, henkilöstön ja verkostojen kanssa. Jos tietyt tahot jo auttavat opiskelijaa, niin hän auttaa myös omalta osaltaan sitä kautta kyseistä henkilöä. Lilli puolestaan on läsnä erityisesti ryhmässä opiskelijoiden tukena ammatillisen erityisopettajan työparina. Hän huolehtii pääasiassa opiskelijoiden psykososiaalisesta hyvinvoinnista, media-alan opiskelusta ja ammatillisten valmiuksien harjoittelusta.

Omana itsenä oleminen on tärkeää. Aitous välittyy ja epäaitous ja esittäminen paljastuvat väistämättä. Jos tunteet lyövät voimakkaasti yli, se rajoittaa kognitiivisten taitojen käyttöä.

Vaativan erityisen tuen tarve tarkoittaa laaja-alaisen oppimisen ja elämänhallinnan haasteita. On monia haasteita elämässä eri sektoreilla, kuten kognitiivisissa tai tunne-elämän alueella tai henkilön elämäntilanteen osalta. Monella eri osa-alueella voi olla toimintakyvyn osalta haasteita. Ympäristöllä on suuri vaikutus. Jossain toisessa ympäristössä toiminta on helpompaa ja toisessa mahdotonta. Esimerkkinä voi olla ryhmäkoko – onko kyseessä esimerkiksi suuri vai pieni luokka.

Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen suunnitelma, jota kautta jokaista pyritään huomioimaan yksilöllisesti ja tukemaan häntä juuri hänelle vaikeiden asioiden kohdalla. Erityisoppilaitoksella on myös enemmän resursseja laittaa käytäntöön näitä ajatuksia. Oppilaan oman äänen kuuleminen on todella tärkeää, jotta hänen opintopolku ja tulevaisuus olisivat mahdollisimman paljon hänen näköisiään. Yksi esimerkki tästä on hanke ”Opiskelijan äänellä”.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *