Patmos-blogi

Gaza, Hamas ja suomalaismedian syvä lankeemus (ja miten se korjataan).

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Hamas keksi pari päivää sitten tapahtuneen Ahlin sairaalaiskun lähes tyhjästä. Itse sairaalaan ei edes osunut mitään ja he tiesivät heti, että räjähdyksen sairaalan parkkipaikalla aiheutti ”oma puoli”, Islamilainen Jihad -terroristijärjestön raketti, jonka laukaisu sairaalan vieressä olleelta hautausmaalta epäonnistui. 

Kuitenkin muutamassa minuutissa Hamas keksi ja laski liikkeelle syytöksen Israelia vastaan ja nosti ”500 kuolonuhria” -tilaston tyhjästä ilman ainuttakaan todistetta.

Ja ilman ainuttakaan todistetta media uskoi ja levitti valheen maailmalle.

Kuvakaappaus MTV3.fi

Hamas tarvitsi vain kauhukohtauksia paikan päällä, ja luotti maailman orastavan antisemitismin täyttävän loput kuvasta syyttääkseen refleksinomaisesti Israelia. Juoni toimi. Suomenkin media toisti kritiikittömästi Hamasin liikkeelle laskeman valheen.

Julki on tullut myös Israelin signaalitiedustelun kaappaama terroristien puhelu, jossa he tajuavat raketin olleen heidän eikä Israelin. Se löytyy tästä jutusta suomeksikin tekstitettynä.

Lisäksi Israelin mukaan sillä ei ollut toimintaa kyseisellä alueella tuolloin. Kuvat parkkipaikalta, johon raketti iskeytyi eivät edes kaukaisesti muistuta jälkeä, jollaista Israelin ohjukset ja pommit saavat aikaan. Ne ovat sen verran tujua tavaraa, että ne joko tunkeutuvat rakennusten sisään tuhoten sen ja kaataen seinät ja jättävät osumakohdassa räjähdyksen voimasta ison kraatterin maahan. Sellaisista tuhoista ei sairaalakuvissa ole jälkeäkään. Sen sijaan erilaisia terroristien rakettien tuhoja ja osumajälkiä parkkipaikkaan osunut jälki muistuttaa hyvinkin tarkasti.

On syytä alleviivata ja toistaa, että alun alkaenkaan raketti ei ole osunut sairaalaan vaan sen vieressä olevalle parkkipaikalle. Niinpä puheet ”iskusta sairaalaan” ovat olleet Hamasin propagandaa.

Myös ”tietoja” 500 kuolleesta voidaan yhtä lailla pitää valheellisen liioittelevina ellei lähes keksittynä. Sellaisista ruumismääristä ei ole nähty mitään todisteita. Tähän UPI:n vanhempi tutkija Charly SaloniusPasternak osuvasti kiinnitti huomiota viestipalvelu X:ssä.

Media osallisuus juutalaisvastaiseen vihanlietsontaan

Terroristien lavastama sairaalaisku Gazassa on pajastanut suomalaismediankin uutisoinnin vastuuttomuuden.

On näet olemassa todellinen vaara, että levittämällä Gazan terroristien liikkeellelaskemia valheita mediasta tulee terroristisen narratiivin tukija ja sitä myöten – ainakin epäsuorasti – osallinen juutalaisvastaisen mielialan lietsontaan.

Olemme eri lähteistä voineet seurata isoja Israel-vastaisia mielenosoituksia, joissa hurrataan Hamasin teoille ja hyökkäsykselle. Näitä on ollut niin Euroopassa, kuin Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Jopa rauhallisessa ja vapaassa Suomessa juutalaiset eivät voi liikkua kaduilla pelotta ja juutalaisyhteisö, ja juutalainen koulu, joutuvat lisäämään turvatoimia suojellakseen itseään ja lapsiaan.

Samaan aikaan kaduille ilmestyvät palestiinalaisten lippua liehuttavat mielenosoittajat osoittamaan tukeaan Hamasille, siis terroristijärjestölle. He toki sanovat marssivansa tukeakseen Gazan siviilejä. Kuitenkaan heitä ei näkynyt kaduilla vastustamassa Hamasin veritöitä juutalaisissa rajakaupungeissa. Palestiinan liput ja huudot ”Merestä jokeen Palestiina tulee olemaan vapaa!” ja ”Israel on terroristi!” -huudot sen sijaan ilmestyvät katukuvaan vasta, kun Israel puolustautuu maahansa hykänneitä verenhimoisia raiskaajia ja tappajia vastaan.

Mitä media voi tästä kaikesta oppia?

Jerusalem Post -lehti, joka ei lähtenyt kritiikittömästi toistamaan Hamasin ”tietoja”, kirjoittaa tuoreessa pääkirjoituksessa hyvin tästä journalistisesta vastuusta.

”Monet kollegoistamme kansainvälisissä tiedotusvälineissä uskoivat välittömästi Hamasin johtaman Gazan terveysministeriön antamiin tietoihin, joiden mukaan Israelin ilmaisku olisi tappanut satoja ihmisiä.Tästä tilanteesta on useita opetuksia mediakollegoillemme” Jerusalem Post -lehti aloittaa pääkirjoituksensa 19.10.2023.

Kuvailtuaan tapahtumien kulkua pääkirjoitus mainitsee kolme asiaa, joiden se toivoo mediakollegojensa oppivan tästä kaikesta:

”Ensimmäinen on se, että mitään Gazan terveysministeriön julkaisemia tietoja ei pitäisi olettaa oikeiksi, vaan niitä pitäisi itse asiassa pitää erittäin epäilyttävinä. Tämä johtuu siitä, että ministeriö – kuten kaikki muutkin Gazan valtion virastot – on täysin Hamasin hallinnassa ja sitä käytetään sen murhaavan ohjelman edistämiseen. Israelin virkamiesten mukaan Hamas tiesi tässä tapauksessa heti, että sairaalaan oli osunut palestiinalainen raketti, mutta se kuitenkin keksi Israelin ilmaiskun mustamaalatakseen Israelin.

Toiseksi toimittajien on sodan sumussa oltava erityisen varovaisia raportoidessaan tapahtumista paikan päällä. Se, mikä näyttää olevan uutinen, ei useinkaan ole sitä, ja niinkin merkittävästä tapahtumasta kuin suuren siviiliväestön kuolemasta sairaalassa raportoiminen virheellisesti saattaa toimittajat alttiiksi syytteille journalistisesta väärinkäytöksestä.

Pääkirjoituksen mukaan kaikkein tärkein opetus liittyy moraaliseen vertailuun:

Ehkä tärkein opetus on kuitenkin se, että Israel ja Hamas eivät ole moraalisesti vertailukelpoisessa asemassa. Israel on liberaali demokratia, jota hallitaan oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti, kun taas Hamas on islamistinen terroristijärjestö, jolla on avoimesti antisemitistinen ja kansanmurhaohjelma. Israel suojelee siviilejä ja pitää siviilihenkien menettämistä jommallakummalla puolella operatiivisena epäonnistumisena; Hamas taas ottaa kohteekseen siviilejä ja pitää siviilihenkien menettämistä jommallakummalla puolella operatiivisena menestyksenä. Israel suhtautuu vakavasti sitoumukseensa raportoida totuudesta, ja elinvoimainen ja vapaa lehdistö pitää sitä vastuullisena; Hamas valehtelee avoimesti ja julkeasti ja valvoo tiukasti Gazan tiedonkulkua.

Ja kun viime kuukausina on niitä anteeksipyyntöjä, niin nyt olisi median vuoro. Jerusalem Post päättää pääkirjoituksensa:

Toimittajilla ja mediaorganisaatioilla on valtavasti valtaa maailmanlaajuisessa keskustelussa, ja niillä on valtava vastuu siitä, että tarina kerrotaan oikein. Monilla on munakokkeli roiskunut pitkin naamaa sen vuoksi, miten he uutisoivat Gazan sairaalassa sattuneesta välikohtauksesta. Heillä pitäisi olla rehellisyyttä pyytää anteeksi lukijoiltaan – ja sitoutua parantamaan toimintaansa.”

Ei asiaa olisi voinut osuvammin sanoa.

Hetkiä, jolloin näkee, missä kukin on.

Myös niillä poliitikoilla ja vaikuttajilla, jotka refleksinomaisesti tuomitsivat Israelin olisi syytä itsekritiikkiin. Kuten Dennis Mitzner veistipalvelu X:ssä kirjoitti:

”Aivan uskomatonta, että liuta suomalaisia poliitikkoja ja vaikuttajia tuomitsi Israelin HETI Hamasin väitteet sairaalaiskusta kuultuaan, ja nyt kun todisteet osoittavat palestiinalaisten raketin olevan syynä, ei ole tullut korjauksia eikä terroristien tuomitsemista. Israelia syyttäviä julkaisuja ei ole edes poistettu! Tämä on niitä harvoja hetkiä, jolloin näkee selvästi, missä kukin on.”

Kannattaa myös Lukea Sanna Ukkolan tuore kolumni Veronika Honkasalo näkee natseja joka puolella, mutta vähättelee Hamasin hyökkäystä (Iltalehti 19.10.2023). ”Uhrien syyllistäminen heti yhden modernin ajan pahimman verityön jälkeen on täysin väärä tapa vastata terrorismiin”, Ukkola aloittaa kirjoituksensa.

Kenties Ahli sairaalan tapaus saa ainakin jotkut varovaisemmiksi sen suhteen kenen välittämiin tietoihin tässä konfliktissa oikeasti on uskominen, kuten Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak totesi erinomaisessa Asian ytimessä -haastattelussa.

Terroristit eivät lakkaa valehtelemasta.

Olisi jo aika median lakata uskomasta ja levittämästä niitä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (7)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Juha

  Pasi T. on sen verran luokan agitaattori,että kun alkaa kirjoittamaan ”totuudesta ”,niin alkaa vatsaa vääntämään.

 2. Janne

  Israelin oma ”intel” on keskenään ristiriitaista.
  Toistaa nauhan joka ei ensinnäkään ole käsittelemätön ja kieltä ja puhetapaa ymmärtävät sanovat ettei puhe ja sen tyyli olisi tuollaista. Nauhoituksessa puhutaan hautausmaasta laukaisupaikkana ja kuitenkin israelin edustaja Daniel Hagari postittaa X-alustalla karttan johon merkitty laukaisupaikka ja sairaala. Fiba tuli siinä että laukaisupaikka merkitty muistaakseni 5km kauemmas kuin nauhoituksessa mainittu hautausmaa.

  Olisi paljon hyviä linkkejä aiheesta mutta tänne tuskin saa linkitellä, joten heittelen vaan joitain pointteja tutkikaa itse paikkansapitävyys.

  Kuunnelkaa sen raketin ääntä videolla, ei todellakaan kuulosta raketilta joka Helena Petäjistöä lainatakseni ”tussahti”. Jos se nyt ilmassa tussahti ja loput putosi alas niin ei se ensinnäkään pidä tuollaista ääntä pudotessaan, ihan kuulostaa täyttä vauhtia lentävältä raketilta. Toinen juttu on että kun kuuntelet raketin ääntä niin kuulee selvästi että se lähestyy kuvaajaa jolloin ääni voimistuu ja ohitettuaan kuvaajan ääni alkaa hiljentyä. Edellä luettelemani merkit eivät sovi yhteen sen kanssa että raketti tussahti ilmassa ja tippui alas.

  sitten on vielä israelin oma tiedonanto asiasta. he postasivat videon joka heidän mukaansa osoitti PIJ järjestön olleen iskun takana, sitten he editoivat videon pois jutusta sillä siinä ollut aikaleima ei matsannut tapahtuman ajan kanssa.

  Kaiken lisäksi israelilla on jo historia useammasta tapauksesta joissa se koetti laistaa syyllisyydestä samantyyppisissä tilanteissa ja myöhemmin sen oli pakko myöntää kun asiaa tutkineet eivät luovuttaneet vaan pystyivät todistamaan syyllisyyden.

  Hamasista on turha sytellä Palestiinalaisia, enemmänkin Bibin junailema omia tarkoitusperiään varten.

  Benjamin Netanyahu Likud puolueen kokouksessa 2019:
  ”Meidän strategiamme on – Jokaisen joka haluaa estää Palestiinan valtion muodostamisen täytyy vahvistaa Hamasia ja antaa heille rahaa; näin pidämme Palestiinalaiset jakautuneena eikä Palestiinan valtiota pääse syntymään.”

 3. Rauli Lehtonen

  Kiitos Pasi (Turunen) viisaasti oivalletusta analyysistä.

  Mielenkiintoista on että Ruotsin valtion SVT:n uutislähetyksen ykköskanava teki samana päivänä samantyyppisen analyysin, jossa oli tutkittu räjähdyksen paikkoja ja ohjuksen suuntia sillä toteamuksella, ettei Israel ilmeisesti ollutkaan aiheuttanut tragediaa. Sääli että Suomen monet lehtimehet edelleen rämpivät alemmissa ”puulakisarjoissa”.

  Ruotsin hallitus on myös pysäyttänyt kaikki tukipaketit Palestiinaan, joiden arvellan kulkeutuvan kohteisiin, jotka eivät sittenkään tavoittele rauhaa vastaanottajien lupaamalla tavalla.

  Eikö Suomen pitäisi tässäkin asiassa tulla Ruotsin perässä, vaikkei kysymyksessä olekaan taantumuksellinen vasemmistopolitiikka?

  • Jykä

   Itse asiassa kukaan ei oikeastaan tiedä, mikä Al Ahlin sairaalan alueella räjähti ja mistä se tuli. Se tiedetään, että räjähdys tapahtui sairaalan piha-alueella, jossa oli noin tuhat ihmistä sotaa paossa. Sairaalan sisällä oli potilaita ja henkilökuntaa noin kuusisataa. Ihmisten määrä pitää todennäköisesti paikkaansa, sillä sairaala on neutraalin tahon eli anglikaanisen kirkon ylläpitämä. Kaikki muu on arvailua, sillä räjähdyksestä saadut tiedot eivät ole niin täydellisiä, että niiden perusteella voitaisiin ainakaan toistaiseksi tehdä tarkkoja johtopäätöksiä.

 4. IlkkaT.O.

  Pasi Turusen esiintuoma, jatkuva Israelia yksipuolisesti syyllistävä esimerkki valtavirtamedian narratiivstai on ollut pitkäkestoista, valheellista ja vastuutonta epätiedon levittämistä,alkaen ensin pienemmissä puitteissa – myös aikaisemmin hitaamman kansainväl. tiedonkulun vuoksi – arabimaailmassa,( NL muk.luk.) ja arabijärjestöjen keskinäisellä uhittelulla vastaperustettua Israelia kohtaan.
  Yksi kulminaatiopiste kasvavalle Israelin syyllistämiselle tapahtui PLO:n perustamisen jälkeen, kun NL:n toimesta Yasser Arafat tuli sen johtoon. Perustamiskirjassa ilmoitettiin yksiselitteisesti tavoitteena Israelin tuhoaminen. Arafatin kuva ”saatesanojen” kera oli viikottain kans.väl. lehdistön sivuilla. PLO:n kiistat ja uusien palestiinalaisjärjestöjen synnyn myötä, erityisesti Hamas, kv. media oli, myös yhteiskunnallisen vasemmistolaisuuden enentyessä yhä suopeampi islamilaisten arabien tulkinnoille Palestiina-kysymyksessä ja nyt sen märänneitä ”hedelmiä” media heittää yksipuolisesti Israelin niskaan. Jopa merkillisenä voi pitää median äärimmäisen kyynistä asennetta Israelin omia uhreja kohtaan. Pakko vetää se johtopäätös, että vain toisen osapuolen uhreilla on merkitystä.
  Kuriositeettina eilen illalla näin keskustelua SKY-TV:n Lähi-idän toimittajan ja korkean israelilais-edustajan välisestä keskustelusta: Kun israelilainen sitten puolestaan kysyi, miksi media ei kerro sitä, kuinka monta Hamas-terroristia Israel on tuhonnut iskuillaan ja miksi ISIS-sodan yhteydessä, kun kv. yhteisö päätti tuhota ISIS’n, niin niissä kuolleet siviilit sopivat hyvin kerrontaan, ketään syyllistämättä siviilien kuolemista, räjähti kokenut toimittelija puhumaan Israelin edustajan puheen päälle. Toimittaja jäi sanattomaksi, kun israelilainen totesi toimittajan edustaman TV-yhtiön kotimaan edustavan täten kahdenlaista kerrontaa siviiliuhreista.
  Näemme uskovina tässäkin meneillään olevan hengellisen sodankäynnin: Kaikkien katseet kääntyvät ajan illassa kohti Israelia ja Jerusalemia ja sen lopullista hallintavaltaa käytävän sodan aattohetkiä.

 5. Erkki Suhonen

  Mikä mahtaa on todellisuuspohja alla olevissa luvuissa, jotka kopioin iltapäivälehdestä ?
  Kyseenalaistaako media näitä?
  ’Gazan terveysministeriö: Ainakin 3 785 ihmistä kuollut Israelin ilmaiskuissa
  Gazan terveysviranomaiset ovat Reutersin mukaan päivittäneet jälleen Israelin ilmaiskuissa kuolleiden palestiinalaisten määrää. Ministeriön mukaan Gazassa on kuollut ainakin 3 785 ihmistä sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.
  Kuolleiden joukossa on 1 524 oli lasta, noin 1 000 naista ja 120 vanhusta. Kaikkiaan 12 493 ihmisen kerrottiin haavoittuneen iskuissa.’

  • Esa J.

   Kaikkiko Gazan ihmiset ovat loukkaantuneet mainitussa ”Mainilan laukauksessa”?

   Suomalaiset toimittelijat taitavat ihan kaikki olla mahastaan kiinni lehtiyhtiöissä. On asuntolainaa, pikavippiä, autolainaa ja sun muuta.

   Silloin nämä kummasti muistavat ohjeistuksia ”lehden linjasta”, sanokaa minun sanoneen!

   Mikä se lehden linja sitten on? Osingot on pidettävä aina vaadittavan suuruisena, se siinä vaan on.