Patmos-blogi

Israel Nyt: YLE:n uutisointi johtaa lukijoita harhaan!

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Patmos Lähetyssäätiön YouTube -kanavalla on toimittamani Israel Nyt! -katsausten soittolista. Israel Nyt! on ajankohtainen mediakriittinen katsaus Israelin ja Hamasin sotaan. Tuoressa jaksossa (#34) käsittelen muun muassa seitsemän WCK-järjestön työntekijän traagista kuolemaa Gazassa ja mitä siitä tiedetään, YLE:n väitettä, jonka mukaan Israel estäisi avustusten pääsyn Gazaan ja lisäksi valotan YK:n kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) tammikuista päätöstä ja mistä siinä on ja ei ole kysymys. Voit katsella tämän jakson alla olevasta linkistä.

[Päivitys 6.4: Eilisessä Israel Nyt! -podcastissa kritisoin jyrkästi YLE:n 5.4 julkaisemaa uutisartikkelia, jossa todettiin ingressissä:

”Käytännössä Israel ei ole päästänyt esimerkiksi elintarvikkeita tai lääkintätarvikkeita Gazaan sen jälkeen, kun se aloitti laajat sotilasoperaatiot alueella” (5.4.)

Sama harhaanjohtava väite löytyi myöhemmin uutistekstistä.

Eräs podcastini katsoja otti yhteyttä YLE:een ja vaati oikaisua, ja he muuttivat ingressin seuraavasti: ”Israel on sallinut vain rajoitetusti avun, kuten elintarvikkeiden tai lääkintätarvikkeiden, viennin Gazaan sen jälkeen, kun se aloitti laajat sotilasoperaatiot alueella.”

Artikkelin lopussa on myös toteamus, jossa väärä tieto myönnetään korjatuksi: ”Korjattu 6. huhtikuuta kello 11.58 sanomaan, että Israel on sallinut vain rajoitetun avun viennin Gazaan. Jutussa kerrottiin aiemmin, että Israel ei olisi käytännössä sallinut avustusvientiä.” https://yle.fi/a/74-20082227 

Edelleen ingressi ja otsikko jättää paljon toivomisen varaa, mutta tämä on muutos oikeaan suuntaan ja väärän uutisen myöntäminen on parempi kuin ei mitään.

Kannattaa siis antaa asiallista ja faktapohjaista palautetta toimituksille. Kiitos katsojalle, joka ryhtyi tuumasta toimeen.]

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (8)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Johannes Kostaja

  Ja sehän on tosi jees että valittu kansa vastaa 1500 ihmisen tappamiseen aloittamalla operaation jossa tähän mennessä kuollut 30000 ja lisää tulee nälänhädän, juomaveden puutteen ja sairauksien takia. Kyllä te uskikset ootte tosi hyviä ihmisiä.

  • IlkkaT.O.

   Kiitos vaan kohteliaisuudesta, mutta Jeesuksen sanoin: ”Jumala yksin on hyvä”. Sen tiedon tuntevat jokainen uskoon Jeesukseen Kristukseen tulleet. Se oli ensimmäinen oikaisu, sitten toinen: kamelikuskien (vrt. suom hevosmiesten vast.) tietotoim… tuota Hamasin ”virallisen” terveysministeriön”?? mukaan kuolleita olisi n. 30000; IDF on eliminoinut n. 12000 Hamas/PIJ-teroa. Yhtälöön ei millään mahdu Hamasin ilmoittamaa 25000 naista ja lasta. Aina ensimmäiseksi näytetään medialle hautaansaatettujen rivistöt, Hamasin/YLE.n/valtavirtamedian kameroilta ne ovat jostakin syystä piilossa, ei, vaikka YLE:n toimittajana alueella toimii palestiina-aktivisti Vilma Romsi.
   Provona ”tiedonantosi” saattaisi Hamas-tukijoissa mennä läpi, – kuten islamin taqiyyaa yleensäkin länsimaiden liberaaleissa – muttei totuuden puolesta toimivilla.

   • Ujohko

    ”totuuden puolesta toimivilla”

    Totuus kyllä kertoo itsestänsä. Totuuden puolesta toimivat suostuvat tarkastelemaan sellaistakin, joka, vaikka ei tue omaa totuuskäsitystä, on silti totuudellista ja rakkaudellista kerronnaltaan.

    Ns. patmos-totuus on sitten erikseen.

 2. keijoporkka58@gmail.com

  Erittäin hyvä kirjoitus.
  Kun on seurannut politiikka vuosia ja nähnyt nyk ulkoministerin äänetyskäytöksen ja sos.median kommentoinnit, huomaa että ulkoministerimme on erittäin liberaali ja lain väljentä, hyväksyy lähes kaiken ja haluaa juoda kahvia kaikissa pöydissä, riippumatta, mitkä ovat seuraan liittymisen ehdot ja seuraukset.
  Ja voisin tähän loppuun lyödä vetoa, kun eutanasian äänestys tulee, missä asennossa on ministerin käsi?

 3. pike

  Olen niin huokaillut että loppuisi tämä valehtelu, kun lähes joka päivä uutisoidaan Israelia vastaan ja valehdellaan silmät päästä, olen rukoillut Jumalaa että miten kauan pitää katsoa tuota kun syytetään Israelia joka asiassa, ja suomikin on siinä mukana. Samaa mieltä Valtosesta, ei hän tiedä mitään, kun peite on hänenkin silmien edessä. Israelissako vain ihmiset kuolisi nälkään, eikö Ugrainassa, Intiassa, Afrikassa, puhumattakaan monesta muusta maasta jotka elävät köyhissä oloissa.
  En usko että Israelissa ihmiset kuolee nälkään, vaan hamas näyttää laihaa pientä lasta, jota on pidetty nälässä, että voidaan valehdella, ja ihmiset suomessakin uskoo tämän.

 4. takapenkiltä

  Vielä pahempaa on, että ulkoministeri Elina Valtonen on asettunut täysin Israelia vastaan. Hän on niin heikko ulkoministeriön johtaja, ettei osaa tehdä mitään itse. Hän toistaa presidentti Joe Bidenin sanoja ja vasemmistolaista politiikkaa kuin papukaija. Ei uskosi, että Valtonen on joku kokoomuslainen, koska hän tekee täysin vasemmistolaista ulkopolitiikkaa.

  Suomen ulkopolitiikka vaatii kahden valtion mallia Israeliin ja vaaleja Palestiinaan. Miten naii’ivia politiikkaa. Palestiina ei halua kahden valtion mallia vaan Israelin kokonaan itselleen, mitä Suomen järjetön ulkopolitiikka tukee. Palestiinalaiset haluavat koko Jerusalemin itselleen uskonnollisista syistä, jotta heidän Mahdinsa voisi tulla, mitä ulkoministeriön heikot viranhaltijat eivät mitenkään halua tajuta.

  Palestiina on käytännössä täysin korruptoitunut diktatuuri, koska Abbas ja Hamas ovat olleet vallassa ilman vaaleja. Valtonen siis tukee diktatuuria, eikä hän ymmärrä, ettei palestiinalaiset kykene demokraattiseen yhteiskuntajärjestykseen ja oikeusvaltioon. Sama meno on useissa Lähi-idän arabivaltioissa. Miksei Valtonen siihen puutu?

  Yhdysvaltojen demokraattijohto käyttää Valtosta täysin härskisti hyväksi, kuten se käytti Sanna Marinia. Valtonen meni allekirjoittamaan verkkoturvallisuussopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, mikä käytännössä antaa Yhdysvalloille vapaat kädet seurata kaikkien suomalaisten yksityishenkilöiden verkkotietoja. Sopimus laillistaa NSA:n verkkoseuraannan Suomessa. Valtonen meni tällaiseen ansaan, koska Suomen poliittinen johto ei kykene pitämään asioissa verkkorikollisuutta eikä monia muitakaan asioita.

  Suomi sinisilmäisesti kuvittelee, että voimme luottaa Yhdysvaltoihin. Niin luuli ukrainalaisetkin. Kylmästi kävi.

 5. IlkkaT.O.

  ”Miksi pakanat pauhaavat ja kansat turhia ajattelevat? Maan kuninkaat nousevat Herraa ja hänen voideltuansa vastaan…Hän, joka taivaassa asuu, nauraa; Herra pilkkaa heitä. Kerran hän on puhuva heille vihassansa, peljättävä heitä hirmuisuudessaan.” (Psa 2:1-5)
  Eilen (05.04.) UNHRC teki päätöksen äänin 28 puolesta, 5 vastaan ja 13 pidättäytyi äänen antamisesta, aiheena Israeliin täydellinen aseidenvientikielto, ilman Hamasin nimeltä mainitsemista 07. lokakuun massamurhaamisen yhteydessä. Samassa kokouksessa tuomittiin mahdollinen Israelin suorittama kansanmurha. Edellisenä päivänä Ameriikan Joe-setä ripitti Netanjahua puhelimitse: Israelin on tehtävä suuria muutoksia Gazan toimissa tai muutoin USA muuttaa politiikkansa sen Gazan toiminnan johdosta. Eli suora uhkaus – jonka VP Harris esitti jo edellisellä viikolla.
  Kv. mediassa Lontoota pidetään jo ”no-go-zone” – alueena juutalaisille, Metropolitan Policen virkailijat eivät saaneet poistetuksi 200 000 Hamas/Palestiina- mielisen mielenosoituksen keskeltä swastika-merkkiä. Berliinissä juutalaisten asuttamia taloja merkitään Daavidin tähti – kuviolla: miksi mieleen tulee 1930-luku…
  YK ei vieläkään ole tuominnut Hamasia 07.10.2023 kansanmurhasta ja äärimmäisestä julmuudesta viattomia siviilejä kohtaan, lapset mukaan lukien. Hamasin muutamat kiinniotetut terroristit ovat kertoneet järkyttävistä raiskauksista ja juutalaisten uhrien ruumiinosien ja elimien viennistä Gazaan voiton merkkinä.
  Profeettojen sanat toteutuvat täydelleen – myös tuleva Israelin kunnia, kun Rauhanruhtinas asettaa valtaistuimensa Jerusalemiin.

 6. Esa J.

  Monet kiitokset, herra Pasi Turunen.

  Minua henkilökohtaisesti suututtaa kovin ja surettaa se, että lehditsö täällä Suomessa ei enää uutisoi, vaan ennemminkin muokkaa mielipiteitä.

  Ja kaikki vain voittojen ja osinkojen paisuttamiseksi! Eihän viheliäistä ahneutta saa enää nykyään rajoittaa mitenkään.

  Voin sanoa, että TARVITSIN tätä juttua.