Patmos-blogi

Jeesus internet-kulttuurissa

Turkka Aaltonen Turkka Aaltonen on kirjailija ja evankelista.
Julkaistu:

Eräs ystävä oli meillä kylässä ja teki samalla videon, jossa kerroin hengellisen herätykseni alkuhetkistä. Myöhemmin hän liitti sen omaan raamattuopetusvideoonsa. Netissä löytyvä kooste on sitten saanut yli 20000 katselua / kuuntelua. Se on aika paljon. Mietin, että miten kauan olisi vanhaan aikaan saanut puhuja kiertää maakuntaa saadakseen tuommoisen kuulijamäärän tilastoonsa?

Hengellinen sanoma kulkee nykyään paljolti ilmojen halki tiedostoina, joita voi kuunnella puhelimella, tabletilla ja tietokoneella missä tahansa, milloin tahansa. Voisi ajatella, että suuri tarjonta tekisi ihmiset onnellisiksi ja hengellinen herätys valtaisi alaa kaikkialla. Mutta mitalin toinen puoli on se, että väki valkkaa yhä enemmän, mitä kuuntelevat. Kansasta tulee vaativia, ronkeleita, pelkkä Jumalan sana, pelastuksen evankeliumi ei enää riitä. Oman kylän Osku ei riitä evankelistaksi, puhujalla pitää olla oppiarvo ja mielellään englanninkielinen nimi, että se vakuuttaa tavalliset. Ihmiset odottavat jotakin erikoista, yliluonnollista, ihmeitä, merkkejä, korkeampaa tietoa, salaista tietoa, sisäpiirin suljettua salaisuuksia, ennustuksia.

Jos laitamme puheen aiheeksi ”Suomen kohtalo” tai ”Olen armoliitossa”, niin eka voittaa tokan kymmenen yksi. Mistä se johtuu? No ensimmäinen teema ei mene ytimeen, omatuntoon, synnin voittamiseen, pelastukseen, se vetoaa vain sielun heilahduksiin, ulkokohtainen tieto ja tunnevoittoisuus sopii ihmisille hyvin. Siinä ei joudu tutkimaan itseään Jumalan valossa, ei tule synnin tuntoa, eikä armon ikävää, ei taivaskaipuuta. Se on eräänlaista kirkkopolitiikkaa. Ensimmäisessä teemassa ei tarvita vielä lainkaan Jeesusta, ei Jumalan johdatusta, tahtoa tai valtakuntaa. Silloin voidaan puhua pelkästään mielipiteitä, näkemyksiä, ryhmäkorostuksia, ympäristöoppia tai omien pelkojen synnyttämää kauhua. Syytä voidaan siirtää vallitsevasta tilanteesta toisten niskaan, on huono hallitus, maailman jumalaton meno, heikko sotilastilanne, liian vähän pyssyjä ja paukkuja, Euroopan rahamarkkina ongelmineen, elintason leikkaukset, äly-kapina, tautien pandemiat, maallistunut kirkko, huonot evankelistat, jne.

Ei ole koskaan ennen ollut mahdollista saada tietoa uskonasioista näin helpolla ja vaivattomasti kuin tänään. Ei tarvitse matkustaa rukoushuoneelle, kulkea pyhään paikkaan, liittyä seurakuntaan, kotiseuroihin, mennä raamattupiiriin, lukea pyhiä kirjoja, voi vain heittäytyä pitkäkseen sohvalle, laittaa medialaitteen kuulokkeet päähän ja siirtyä hengellisen tilaisuuden ilmapiiriin vaikka silmät kiinni. Internet huolehtii yhteydestä. Mutta Jeesus voi hukkua tiedonvälityksen tulvaan kuin muinoin Jerusalemin juhlahumuun omaisiltaan. Paljon riippuu vastaanottajan mielialasta, mitä hän saa mukaansa. Osa tyypeistä nukahtaa kesken hurskaan saarnan ja ylistyslaulutkin kaikuvat silloin vain tyhjyyteen. Onneksi kaiken sielullisuuden keskuudessa on myös aina elävää hengen ilmaisua ja etsintää. Nälkäiset ravitaan, köyhät rikastuvat, kurjat kutsutaan, pimeät valaistaan, kyselijät johdatetaan, pelokkaat varjellaan, yksinäiset saavat ystävän, hylätyt löytävät Vapahtajan, syntiset armahdetaan, avuttomat rukoilevat Jeesusta Herrakseen.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *