Patmos-blogi

Talous ja kasvatus

Radio Patmos Radio Patmoksen toimittajat kirjoittavat Patmos-blogilla mielenkiintoisista aiheista ja vieraista.
Julkaistu:

Talousvalmentaja Nina Nordlund sai kipinän talousvalmennukseen lähetyslapsena ollessaan. Kuinka lapsille voi opettaa tervettä rahan käyttöä?

Nyt puhutaan asioista, jotka puhututtavat ihmisiä nykypäivänä paljon. ”Raha on kaiken pahan alku ja juuri”, mutta onko se todella näin? Nina Nordlund kumoaa ajatuksen heti kättelyssä. ”Raha on itsessään vain vaihdannan väline ja me ihmiset määrittelemme sen, mikä merkitys rahalla on, onko se paha vai hyvä tai onko se mahdollistaja vaikkapa hyvän tekemiseen.”

Tekeekö raha sitten onnelliseksi? Tietyllä tapaa kyllä tekee. Se, että on katto pään päällä, ruokaa ja vaatteita tarpeen mukaan, helpottaa elämää, kun ei tarvitse koko ajan miettiä, kuinka saa maksettua seuraavat laskut. Hintojen nousu ja inflaatio on laittanut suomalaiset miettimään, mihin omat eurot riittävät.

Nina Nordlund vietti lapsuutensa Japanissa lähetyslapsena. Lähetystyöntekijöiden palkka ei ollut kovin suuri, mutta aina pystyttiin laittamaan säästöön pieni määrä palkasta. Ninan vanhemmat antoivat esimerkin, kuinka kalliissa kulutusyhteiskunnassakin voi pärjätä tiukemmallakin taloudella. Koulunkäynti tapahtui etäällä vanhemmista ja rahallinen budjetti välipaloihin ja muihin ostoksiin viikoittain oli rajallinen. Siinä hyvin äkkiä oppi rahan arvon ja mihin rahansa sijoittaa.

Nina oppi vanhemmiltaan, kuinka voi olla avoin lapsille perheen talousasioista sekä kertoa lapsille ikään sopivalla tavalla rahasta ja talouden hoidosta. Talouskasvatus on yhtä tärkeää kuin terveellisistä elämäntavoista opettaminenkin. Raha on läsnä jokaisen ihmisen jokaisessa elämänvaiheessa.

Talousvalmentajana Nina vastaa haastattelussa mm. seuraaviin kysymyksiin: Kuinka kristityn tulisi suhtautua rahaan? Miten taloutta kannattaa hoitaa? Voiko kristitty sijoittaa? Miten alijäämäisen talouden saisi tasaantumaan? Mitä talousvalmennus ja -kasvatus käytännössä on? Onko viikkoraha hyvä ajatus?

PIRITTA POUTALA
Toimittaja

 

Kuuntele talousvalmentaja Nina Nordlundin 13.2.2023 tehty haastattelu kokonaisuudessaan tästä:

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *