Patmos-blogi

Vaarallinen uutinen

Radio Patmos Radio Patmoksen toimittajat kirjoittavat Patmos-blogilla mielenkiintoisista aiheista ja vieraista.
Julkaistu:

Oikeustoimittaja, kirjailija Päivi Happonen saapuu iloisena ja samalla vähän jännittyneenä Radio Patmoksen studioon. Tutumpi studio hänelle on YLE:n uutisstudio, jossa Happonen kertoo ja kommentoi laajoja valtakunnallisia rikos- ja oikeustapahtumia.

— Olen syntynyt Kuopiossa vanhempieni esikoiseksi, isä oli opettaja ja äiti sairaanhoitaja. Lapsuuteni vietin Siilinjärvellä. Koti oli kristitty koti ja se näkyi elämässä monella tavalla.  Olin 11-vuotias, kun Savon Sanomien toimittaja haastatteli isää, seurasin sitä ja sanoin, että minäkin haluan isona toimittajaksi.

Päivin tie vei jo opiskeluaikoina YLE:lle ja Kuningaskuluttaja ohjelma oli ensimmäinen monivuotinen sarka. Vuonna 2000 uutistoimitukseen ja vuonna 2004 lähti YLE:n rikostoimittaja muihin tehtäviin ja Päivi siirrettiin rikosjuttujen toimittajaksi. Se tie vei mukanaan ja monipuolinen, laaja aihemaailma avautui.

Jo vuonna 2002 Myyrmäen tragediassa Päivi oli mukana niin, että hänelle soitettiin töistä koska tiedettiin hänen asuvan lähellä, ja pyydettiin menemään Myyrmäkeen.

Ilta meni uutisoitaessa Myyrmäen pommituksen tapahtumia. Lähellä oli MTV:n toimittaja sekä poliisiauto, josta he kävivät välillä kysymässä lisätietoja.

Syksyllä 2022 Päivi Happonen julkaisi esikoisteoksena: Vaarallinen rikos. Tämä avaa rikostoimittaja Pihla Karhu –sarjan. Kirja on fiktiota mutta perustuu rikostoimittajan työhön; kiire, kilpailu, faktojen tarkistaminen, tietojen hankinta jne. Kirjassa on kuvattu myös “luottopoliisi”, joita ei todellisuudesta löydy.

— Jonkin verran löydän itseäni Pihla Karhusta; sitkeä tekemään työtä ja kaivamaan uutisia sekä juoksuharrastus.

— Aloin miettimään kirjan teemaa, joita on kolme. Mikä voisi olla hyvä aihe? Haluan käsitellä yhteiskunnallisesti merkittävää aihetta ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on tällainen aihe. Tapahtumat ovat kuitenkin täysin fiktiota.

Toimittajan työstä tulee monenlaista palautetta, välillä myös todella ikävää ja näitä löydämme myös Vaarallinen uutinen –kirjasta. Päivi Happosella oli unelma kirjasta jo vuosia sitten. Vuosien 2015-2016 tilanne maahanmuuton myötä toi kirjaan muun muassa teeman: toimittajan painostaminen.

Seuraava kirja on jo Happosella työnalla ja teeman on rakkaushuijaukset. Tähän aihepiiriin törmätään yhä enemmän ja näissä huijauksissa liikkuvat isot rahat.

Toisinaan tapaukset jäävät pyörimään mieleen.

Jotkut jäävät mieleen ja niitä pohtii. Esimerkiksi Vilja-Erikan tapaus jäi pyörimään ajatuksiin useammaksi viikoksi. Lähtökohtaisesti suhtautuu niin, että työ on työtä.

Palautuminen on tärkeää; juoksen ja liikun sekä myös avantouinti on tärkeää.
Kristillinen kotikasvatus auttaa työssäkin; pyrin olemaan kunnioittava kaikkia kohtaan ja tämä vaikuttaa myös työn lopputulokseen.

Kuuntele Päivi Happosen koko haastattelu, toimittajana Markku Vuorinen: 

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *