Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 10.2.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Argentiinan presidentti suunnittelee siirtävänsä maan Israelin suurlähetystön Jerusalemiin

(Lähde: Al-Jazeera 06.02.2024)

Argentiinan presidentti Javier Milei on tehnyt ensimmäisen virallisen valtiovierailun virassa ollessaan. Vierailu on suuntautunut Israeliin. Presidentti Milei ilmoitti vierailun aikana suunnitelmastaan siirtää Argentiinan Israelin suurlähetystö Tell Avivista Länsi-Jerusalemiin ja näin tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Valtiovierailunsa aikana Milei vieraili myös Jerusalemin vanhassa kaupungissa ja juutalaisten pyhimmällä paikalla Itkumuurilla.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on tervehtinyt päätöstä ilolla. Vuonna 2018 Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump siirsi Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemiin.

Javier Milei valittiin maansa presidentiksi viime vuonna. Hän on 53-vuotias ekonomi, jonka talousnäkemykset ovat hyvin poikkeuksellisia ja radikaaleja. Häntä on luonnehdittu jopa anarko-kapitalistiksi, mikä tarkoittaa sitä, että hän kannattaa lähes sääntelemätöntä markkinataloutta ja erittäin heikkoa valtiota.

Argentiinan juutalaisyhteisö on latinalaisen Amerikan suurimpia: juutalaisia on maassa jopa neljännesmiljoona.

Kaksi ultraortodoksijuutalaista nuorukaista on saanut syytteen syljettyään katolista pappia Israelissa

(Lähde: The Jerusalem Post 04.02.2024)

Kaksi ultraortodoksijuutalaista nuorukaista on asetettu kotiarestiin 3.2. syytettynä siitä, että he olivat sylkeneet roomalaiskatolisen papin päälle Siionin vuorella. Tapaus tallentui videolle ja tapahtui samana päivänä, jolloin paavi Franciscus tuomitsi julkisessa kirjeessään antisemitismin ja antijudaismin kaikissa muodoissaan.

Videolla roomalaiskatolinen apotti, isä Nikodemus Schnabel kulkee tuttavansa kanssa Siionin portin ohi jutellen. Kesken kaiken ultraortodoksijuutalainen nuorukainen tulee sylkemään papin päälle ja huutamaan häpäiseviä asioita Jeesuksesta. Toisella videolla ensimmäiseen nuorukaiseen liittyy toinen.

Israelin poliisi linjasi julkilausumassaan turvaavansa kaikkien uskonnonvapautta Jerusalemissa ja ilmaisi, ettei hyväksy tällaisia hyökkäyksiä.

Myös Jerusalemin latinalainen patriarkaatti on tuominnut ”provosoimattomat ja häpeälliset hyökkäykset” julkisessa kannanotossaan. Ultraortodoksijuutalaisiin nationalistisjuutalaisiin liikkeisiin kuuluvien ihmisten tekemät hyökkäykset etenkin kristittyjä pappeja ja kirkon omaisuutta kohtaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Israelin poliisi on kuitenkin puuttunut niihin.

Israelilaiset uskonnonvapautta ajavat kansalaisjärjestöt ovat syyttäneet maan ultraortodoksijuutalaisyhteisöjen tapaa toimia ”pahimmaksi mahdolliseksi tavaksi vahingoittaa Israelin yhteiskuntaa” aikana, jolloin Gazassa käydään sotaa.

Ruotsin Lähetyshiippakunta juhlii 20-vuotista taivaltaan

(Lähde: International Lutheran Council 05.02.2024)

Ruotsin Lähetyshiippakunta (ruots. Missionprovinsen) vietti 20-vuotisjuhlaansa Göteborgissa. Lähetyshiippakunta perustettiin vuonna 2003 tunnustukselliseksi luterilaiseksi liikkeeksi Ruotsin valtionkirkon sisällä. Hiippakunnan ensimmäinen piispa oli Arne Olsson, jonka vihki piispaksi Kenian kirkon piispa Walter Obare vuonna 2005. Sen jälkeen hiippakunnan piispoja ovat olleet Roland Gustafsson (2010-2019) ja Bengt Ådahl (vuodesta 2019).

Tervehdyksensä 20-vuotisjuhlaan toivat mm. Suomen evankelis-luterilaisen lähetyshiippakunnan emerituspiispa Risto Soramies, joka piti myös vierailijan juhlaesitelmän. Lisäksi mukana oli Norjan evankelis-luterilaisen hiippakunnan piispa Henrik With sekä ruotsalaissyntyinen Latvian evankelis-luterilaisen kirkon piispa Hans Jönsson.

Ruotsin Lähetyshiippakunta on vaikuttanut läheisesti myös Suomen lähetyshiippakunnan syntyyn: vuonna 2010 Matti Väisänen vihittiin Ruotsin ja Suomen lähetyshiippakunnan piispaksi. Vuonna 2013 Suomen lähetyshiippakunta itsenäistyi omaksi organisaatiokseen.

Entinen Khoran luostari valmistautuu islamilaisiin rukouksiin, koska se on muutettu moskeijaksi

(Lähde: Orthodox Times 06.02.2024)

Vuonna 2020 Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin hallinto ilmoitti muuttavansa Istanbulissa sijaitsevat Hagia Sofian ja Khoran luostarin moskeijoiksi. Samalla niiden valvonta siirrettiin museovirastolta uskontoasiain virastolle.

Khoran luostarikirkon ensimmäisten islamilaisten rukousten moskeijana on suunniteltu tapahtuvan 23. helmikuuta.

Erdoganin hallinnon päätös kirvoitti kiivaita vastalauseita niin YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuuriorganisaatiossa UNESCO:ssa, Euroopan komissiossa kuin Kreikan hallituksessakin. Hagia Sofia muutettiin moskeijaksi nopealla aikataululla jo vuonna 2020. Sekä se että Khoran luostari ovat merkittäviä historiallisia kohteita, joissa on historiallisesti tärkeitä mosaiikkeja ja seinämaalauksia. Historiallisten tilojen säilyminen on herättänyt huolta.

Päätösten taustalla on Erdoganin hallituksen islamilaisnationalistinen politiikka. Sekä Hagia Sofia että Khoran luostarikirkko on rakennettu alkuaan ortodoksisiksi kirkoiksi 530-luvun Itä-Roomassa. Ne muutettiin moskeijoiksi 1400-luvun puolivälissä ja 1500-luvun alussa, kun turkkilaiset olivat valloittaneet Konstantinopolin.

Modernin Turkin perustajan Mustafa Kemal Atatürkin aikana molemmat historialliset rakennukset muutettiin museoiksi ja niiden seinä- ja kattomaalaukset paljastettiin. Nyt rakennusten sisätilojen säilyminen herättää huolta.

Metodistikirkko antaa enemmän sanavaltaa globaalin etelän kristityille

(Lähde: Religion News 06.02.2024)

Yhdistyneellä Metodistikirkolla on maailmanlaajuisesti 11,5 miljoonaa jäsentä. Kirkkokunnan yleiskokous saa huhtikuussa käsiteltäväkseen sääntöuudistuksen, jonka tavoitteena on lopettaa USA:n äitikirkon ylivalta.

Viiden vuoden aikana noin 7600 Yhdysvalloissa toimivaa metodistikirkkoa on irtautunut kirkkokunnasta ja lähtenyt omille teilleen. Tämä vastaa 25:tä prosenttia kaikista USA:n metodistiseurakunnista.

Alueellistamissuunnitelma loisi neljä konferenssia – Afrikka, Eurooppa, Filippiinit ja Yhdysvallat – joista jokainen olisi samanarvoinen ja pystyisi mukauttamaan kirkkokunnan sääntökirjaa paikallisiin tarpeisiin sopivaksi. Kulttuuriset ja teologiset erot erottavat metodistit toisistaan erityisesti seksuaalisuuden alalla. Alueellistaminen nähdään ainoana tapana, jolla kirkko voi pysyä yhdessä.

Suunnitelma on tietyllä tavalla myönnytys protestanttisen kirkkokunnan maailmanlaajuisen lähetystyön menestykselle. Metodistikirkko on Yhdysvaltain toiseksi suurin protestanttinen kirkkokunta, joka on yhä laajenevassa määrin läsnä kaikkialla maailmassa. Nykyään Yhdysvaltojen ulkopuolella asuvat metodistit muodostavat yhä suuremman osan metodistien maailmanlaajuisesta joukosta. Yhdysvalloissa on noin 4,5 miljoonaa metodistia, ja Yhdysvaltojen ulkopuolella on lähes 7 miljoonaa jäsentä.

Kiina pidätti 200 kristittyä

(Lähde: UCA News 05.02.2024)

Koillis-Kiinassa poliisi ratsasi kristittyjen kokoontumisen ja pidätti 200 osallistujaa, koska heidän väitettiin liittyneen kirkkoon, joka kieltäytyi noudattamasta valtion teologista oppia, kertoo raportti. Noin 150 poliisia tunkeutui 27. tammikuuta kokoontumiseen Xiaotuanin kylässä ja pidätti kristityt.

Pidätetyt olivat Sola Fide -verkostoon kuuluvan kotikirkon jäseniä. Sola Fide, joka tarkoittaa latinaksi ”yksin uskosta”, on kristillinen teologinen oppi, jota opetti uskonpuhdistaja Martin Luther 1500-luvulla. Luther opetti, että Jumalalta saatu vanhurskaus ei perustu meidän tekemiimme hyviin tekoihin vaan Jumalan armoon meitä kohtaan. Tämän opin jakavat useimmat protestanttiset kirkot. Kiinassa valtion valvoma Kolmen Itsen Kirkko, joka valvoo protestanttisten kirkkojen asioita, kuitenkin kiistää tämän opin ja korvaa sen ”rakkauden tekojen kautta tapahtuvalla vanhurskauttamisella”.

Ratsian jälkeen pidätetyt kristityt pakattiin kolmeen suureen linja-autoon, ennen kuin heidät ajettiin pois, raportissa kerrottiin paikallisiin lähteisiin vedoten. ”Edes silloin, kun he pidättävät rikollisia, emme ole koskaan nähneet näin paljon poliiseja”, eräs kyläläinen kertoi.

Pidätettyjen kristittyjen olinpaikka on edelleen tuntematon.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *