Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 11.11.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Koronapandemia on vaikuttanut erityisesti nuoriin pastoreihin

(Lähde: Christianity Today 06.11.2023)

Yhdysvaltalaisen Christianity Today -lehden selvityksen mukaan koronapandemia on vaikuttanut erityisesti maan kirkkokuntien nuoriin pastoreihin ja seurakuntien työntekijöihin. Kyselyn tulokset osoittavat, että koronapandemialla on ollut erityisen suuri vaikutus alle 35-vuotiaiden ikäryhmässä.

Tulos selittyy monilla asioilla. Koronapandemia pakotti seurakunnat muuttamaan toimintojaan ja aloittamaan esimerkiksi striimauksen. Samalla se heikensi mahdollisuuksia käyttää vapaaehtoisia. Korona toi muutoksia etenkin nuorten pastorien toimenkuvaan, noin 60 % alle 35-vuotiaista pastoreista kertoi koronan vaikuttaneen työnkuvansa muutokseen.

Yli puolet 25-34-vuotiaista pastoreista on myös vähintäänkin pohtinut paimenvirasta pois jättäytymistä, kun taas esimerkiksi yli 65-vuotiaiden ryhmässä osuus on vain noin 10 %.

Selkeästi nuoremmat ikäluokat ovat myös huolestuneempia koronapandemian vaikutuksesta mielenterveyteensä: 25-34-vuotiaista pastoreista 66 % kertoi olleensa kohtuullisen tai erittäin huolestunut koronapandemian vaikutuksesta mielenterveyteensä, siinä missä nuorimmassa 18-24-vuotiaiden ja vanhemmissa 35-44- ja 45-54-vuotiaiden ikäryhmissä näin ajatteli noin puolet.

Afganistaniin jääneet yhdysvaltalaiset aseet saapuivat Gazaan

(Lähde: Middle East Monitor 17.06.2023)

Afganistaniin jätettyjä yhdysvaltalaisia aseita on salakuljetettu palestiinalaisryhmittymille Gazan kaistalle, uutistoimisto Sama kertoi kesäkuussa. Paikallinen palestiinalainen uutistoimisto paljasti nimeltä mainitsemattoman Israelin korkean sotilasvirkailijan vahvistaneen: ”Osa Afganistanissa takavarikoiduista pienaseista oli havaittu Gazan kaistalla olevien palestiinalaisryhmittymien käsissä.”

Israelin sotilasvirkailija ilmaisi huolensa ”vaaroista”, joita aiheutuu Ukrainaan lähetettyjen Yhdysvaltojen ja länsimaiden kehittyneiden aseiden lähettämisestä: ”Israelin vihollisille alueella, myös Iranissa”.

Uutistoimisto Saman mukaan Washington vakuutti ryhtyvänsä ”ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin” estääkseen aseiden siirtämisen Lähi-itään.

Israelin sotilasvirkailija sanoi, että Venäjän ja Ukrainan sotaan osallistuvat puolisotilaalliset joukot valvovat Ukrainaan lähetettyjä aseita, kuten ohjusten torjuntajärjestelmää Javelinia. Hän väitti, että Venäjällä taistelevat sotilasryhmät ovat innokkaita siirtämään sodan aikana takavarikoimansa aseet Iraniin näiden kahden maan välisten vahvojen suhteiden vuoksi, kun taas Ukrainassa taistelevat ryhmät pyrkivät salakuljettamaan aseita rahaa vastaan.

Virkamies kuvaili tilannetta ”hyvin vaaralliseksi”, koska Iran voisi oppia valmistamaan aseita, joita sitten palestiinalaisryhmät ja Hizbollah voisivat hankkia.

Jerusalemin patriarkka vetoaa rauhan puolesta antisemitismiä ja islamofobiaa vastaan

(Lähde: Orthodox Times 07.11.2023)

Jerusalemin kreikkalaisortodoksinen patriarkka Theofilos III on vedonnut julkilausumassaan rauhan puolesta Israelin ja palestiinalaisen terroristijärjestön Hamasin välisessä sodassa. Patriarkka vahvisti myös lausunnossaan, että ”Pyhän maan kirkot seisovat yhdessä rintamassa Raamatun arvoille kuuliaisina ja vastustavat sekä antisemitismiä että islamofobiaa”. Kirkkojen tarkoitus on ”väsymättä edistää rauhaa ja rinnakkaiseloa”.

Theofilos nosti esimerkiksi kristittyjen ja muslimien rinnakkaiselon Burkinin kaupungissa, jossa molemmat elävät lähellä kirkkoa, joka on pyhitetty Jeesuksen parantaman kymmenen spitaalisen muistolle (Luuk. 17:11-19). Lisäksi patriarkka muistutti Jerusalemin roolista moniuskontoisena, -etnisenä ja -kulttuurisena kaupunkina.

Jo aiemmin patriarkka Theofilos on tuominnut iskut siviilikohteita, etenkin sairaaloita, kirkkoja ja muita pyhäkköjä vastaan. Hän myös ilmoitti, että Jerusalemin Pyhän Haudan kirkossa pidetään erityinen muistojumalanpalvelus sodan uhrien puolesta.

Hamasin uhmakkaana: Toistamme lokakuun 7. päivän iskut, kunnes Israel on tuhottu

(Lähde: Haaretz 01.11.2023)

Israelin olemassaolo on kaiken väkivallan ja tuskan alku ja juuri, Hamasin edustaja Ghazi Hamad sanoo Libanonin televisiolle.

Hamasin korkea-arvoinen virkamies sanoi, että lokakuun 7. päivän hyökkäys Israelia vastaan oli vasta alkua, ja vannoi Hamasin tekevän ”toisen, kolmannen ja neljännen” hyökkäyksen, kunnes Israel on totaalisesti tuhottu. Ghazi Hamad lisäsi, että ”Israelilla ei ole sijaa maassamme. Meidän on poistettava se maastamme.”

Lokakuun 7. päivän iskuista – joiden seurauksena yli 1 300 israelilaista teurastettiin etelässä ja satoja raahattiin Gazan kaistalle – Hamad julisti, että ”meidän on annettava Israelille opetus, ja teemme sen yhä uudelleen”.

Siviilien joukkomurhasta Hamad sanoi, että ”Hamas ei halunnut vahingoittaa siviilejä, mutta kentällä oli komplikaatioita”. Hamad lisäsi, että ”kaikki, mitä teemme, on oikeutettua”. Gazan rajayhteisöihin hyökänneillä Hamasin terroristeilla oli yksityiskohtaisia karttoja ja asiakirjoja, jotka osoittivat aikomuksen vallata kouluja ja siepata kansalaisia, myös lapsia. Viime viikolla Hamad poistui BBC:n haastattelusta, kun häneltä kysyttiin siviilien tappamisesta näiden nukkuessa.

Pakistan uhkaa karkottaa afgaanipakolaisia

(Lähde: Christian Today 01.11.2023)

Christian Aid varoittaa uudesta humanitaarisesta tragediasta, kun Pakistan uhkaa karkottaa 1,4 miljoonaa afganistanilaista.

Kehitysyhteistyöjärjestön mukaan afgaaninaiset, ihmisoikeuksien puolustajat ja kaikki, jotka työskentelivät länsimaille ennen Taleban-vallankaappausta, ovat vaarassa joutua kostotoimien kohteeksi.

Afganistanin tilanne on ”huonontunut merkittävästi” konfliktin, väkivallan ja ”syvään juurtuneen köyhyyden” vuoksi. Odotettavissa oleva ankara talvi vain lisää maan ahdinkoa.

Christian Aid on varoittanut, että Afganistanin talous on liian hauras selviytyäkseen laajamittaisesta pakolaisvirrasta ja että tilannetta ovat pahentaneet aiemmin tässä kuussa sattunut maanjäristys sekä kansainvälisiin avustusmäärärahoihin tehdyt leikkaukset.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että Pakistanissa on 3,7 miljoonaa afganistanilaista pakolaista, joista 700 000 pakeni Talebanin vallankaappauksen jälkeen.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun tiedottaja Ravina Shamdasani sanoi: ”Olemme hyvin huolissamme siitä, että karkotettaviin kohdistuu lukuisia ihmisoikeusloukkauksia, kuten kidutusta, mielivaltaisia pidätyksiä ja vangitsemisia.”

Saksalainen seniori huijaa huijareita Raamatun avulla

(Lähde: CNE News 31.10.2023)

”Lapsenlapsesi on vankilassa, ja sinun on maksettava 79 000 euroa saadaksesi hänet ulos”. Tällaisen viestin sai 78-vuotias mies. Mutta sen sijaan, että hän olisi menettänyt rahansa huijarille, hän huijasi huijareita itse.

Käteistä sisältävän kassin sijaan 27-vuotias epäilty sai lopulta kassissa Raamatun. Lisäksi hän joutuu vastaamaan teoistaan käräjäoikeudelle, Berliner Zeitung kirjoittaa. Syyttäjän mukaan nainen toimi yhdessä kahden muun kanssa.

Hän yritti huijata miestä niin sanotulla lapsenlapsi-tempulla. Nainen soitti 78-vuotiaalle ja kertoi hänelle, että hänen lapsenlapsensa oli aiheuttanut kuolonkolarin, josta häntä syytetään. Toinen nainen kertoi seniorille olevansa asianajaja ja että hänen tyttärensä vapautettaisiin, jos hän maksaisi 79 000 euron takuusumman poliisille.

Mies oli kuitenkin nopeaälyinen ja ymmärsi tempun. Hän väitti, että hänellä oli kotona 81 500 euroa käteistä ja pyysi naista noutamaan sen hänen kotonaan. Sillä välin hän varoitti poliisia. Heti kun poliisiksi naamioitunut huijari ilmestyi hänen kotiinsa, hän ojensi naiselle kassin. Siinä ei kuitenkaan ollut euroja, vaan Raamattu.

Oikea saksalainen poliisi pidätti hänet välittömästi petoksesta. Onneksi eläkeläinen ei menettänyt rahojaan ja sai jopa Raamattunsa takaisin.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *