Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 13.4.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Kiina kieltää rituaalit Dalai Laman kuoleman jälkeen

(Lähde: UCA News 10.04.2024)

Viranomaiset ovat jakaneet Kiinan luoteisosassa sijaitsevassa Gansun maakunnassa sijaitseville luostareille käsikirjan, jossa on lueteltu 10 sääntöä, joiden mukaan buddhalaisia kielletään harjoittamasta uskonnollisia tapojaan Dalai Laman kuollessa.

Tämä oheistus on osa Pekingin järjestelmällisiä pyrkimyksiä saada tiibetiläiset buddhalaiset väkisin puolelleen.

Kiina haluaa saada tiibetiläiset buddhalaiset uskollisemmiksi Kiinan kommunistiselle puolueelle ja sen poliittiselle ohjelmalle kuin uskonnolliselle opille. Tiibetin buddhalaiset uskovat, että Dalai Laman seuraaja valitaan inkarnaation kautta, kun taas Kiinan hallitus pyrkii kontrolloimaan vuosisatoja vanhaa valintamenetelmää nimittämällä haluamansa ehdokkaan.

Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauskomission (USCIRF) entinen puheenjohtaja Tenzin Dorjee väitti, että Kiinan kommunistihallinto loukkaa törkeästi uskonnonvapautta Tiibetissä.

Se, että kukaan ei voi laillisesti harjoittaa buddhalaisuutta sen jälkeen, kun hänen pyhyytensä dalai-lama on kuollut, on osoitus siitä, että Tiibetissä aiotaan myöhemmin määrätä lisää uskonnollisia sortotoimia.

Kiina liitti Tiibetin itseensä vuonna 1951 ja on siitä lähtien hallinnut aluetta rautaisella otteella.

Yli 6 000 ihmistä joutui oikeuteen vuonna 2023 Erdoğanin ja hänen hallituksensa solvaamisen vuoksi

(Lähde: Turkish Minute 09.04.2024)

Turkin tuomioistuimissa esiintyi vuonna 2023 yhteensä 6 879 ihmistä syytettynä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin tai hänen puolueensa hallituksen solvaamisesta, kertoi Tukholman Vapauskeskus oikeusministeriön tietoihin vedoten.

Raportin mukaan 1 602 ihmistä tuomittiin näissä oikeudenkäynneissä, 1 982 sai ehdollisen tuomion ja 1 774 vapautettiin.

Oikeusministeriön luvut perustuivat tutkimuksiin ja oikeudenkäynteihin, jotka tehtiin Turkin rikoslain kiisteltyjen 299 ja 301 pykälien nojalla. Näiden pykälien mukaan presidentin, Turkin kansakunnan, valtion, tasavallan tai valtion instituutioiden loukkaaminen on laitonta.

Presidenttiä loukkaava voi saada jopa neljän vuoden vankeusrangaistuksen, jota voidaan korottaa, jos rikos on tehty joukkotiedotusvälineiden välityksellä. Solvaussyytteet perustuivat yleensä Erdoğanin vastustajien jakamiin sosiaalisen median viesteihin. Sen sijaan hallitusta loukkaavasta viestittelystä maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Itäblokki pitää suurperheitä arvokkaampana kuin Länsi-Eurooppa

(Lähde: CNE News 05.04.2024)

Jokainen suurperheestä kotoisin oleva tuntee kokemuksen siitä, että sivulliset laskevat lapset aina, kun he nousevat supermarketin parkkipaikalla tila-autosta.

Yleisesti ottaen Euroopan maissa suurperheet määritellään kotitalouksiksi, joissa on vähintään kolme lasta. Lähes kaikissa Euroopan maissa on käytössä jonkinlainen lapsilisä, sanoo Euroopan suurperheiden liiton pääsihteeri Raul Sanchez.

Useissa Euroopan maissa on tarjolla suurperhekortti, jolla suurperheet saavat alennuksia esimerkiksi joukkoliikennelipuista, ravintoloista ja hotelleista. Tämä koskee ainakin Ranskaa, Tšekkiä, Kreikkaa, Espanjaa, Viroa, Unkaria, Puolaa, Liettuaa, Latviaa, Kroatiaa, Saksaa ja Kroatiaa. Unkarin julkinen liikenne on ollut suurperheille maksutonta tämän vuoden maaliskuusta lähtien. Euroopan perheystävällisin maa on Unkari. Koko yhteiskunta viestittää, että lapset ovat tervetulleita.

Perhepolitiikassa on suuria eroja Itä- ja Länsi-Euroopan maiden välillä. Siinä missä länsimaat, kuten Espanja, näyttävät poistavan erityistukensa suurperheille, Itä-Euroopan maat toimivat päinvastoin.

Näiden idän ja lännen välisten mentaliteettierojen seurauksena länsimaat kiinnittävät enemmän huomiota siihen, että yksinhuoltajaperheet ja sateenkaariperheet saavat saman aseman kuin perinteinen perhe, kun taas Itä-Euroopan maat painottavat enemmän väestönsä kasvattamista ja syntyvyyden lisäämistä.

Transsukupuoliset raivostuivat Paaville

(Lähde: Premier Christian News 09.04.2024)

Transsukupuoliset katolilaiset raivostuivat Vatikaanille, joka on nimittänyt sukupuoli-identiteettiin liittyvän teorian ”vakavaksi uhaksi” ihmisarvolle.

Vatikaani julkaisi 8. huhtikuuta raportin ihmisarvosta. Dignitas Infinita -asiakirjassa (Ääretön ihmisarvo) toistetaan kirkon vastustus sukupuolenvaihdoksia, sukupuoliteoriaa, sijaisvanhemmuutta, aborttia ja eutanasiaa kohtaan.

Sukupuoleen liittyvää teoriaa käsittelevässä osiossa asiakirja toistaa kirkon näkemyksen, jonka mukaan ihmiselämä on Jumalan lahja, ja lisää, että halu määritellä itse sukupuoli on ”kiusaus tehdä itsestään Jumala”.

Se myös torjuu sukupuoleen liittyvän teorian aikomuksen kieltää miesten ja naisten välinen ero todeten: ”Tämä ideologia ”visioi yhteiskunnan ilman sukupuolisia eroja ja poistaa siten perheen antropologisen perustan”.”

Sukupuolenvaihdosta puhuttaessa asiakirjassa sanotaan, että meitä kutsutaan ”suojelemaan ihmisyyttämme” ja ”hyväksymään ja kunnioittamaan sitä sellaisena kuin se on luotu”. ”Tästä seuraa, että kaikki sukupuolenvaihdostoimenpiteet uhkaavat pääsääntöisesti uhata sitä ainutlaatuista ihmisarvoa, jonka ihminen on saanut hedelmöityshetkestä lähtien”, asiakirjassa sanotaan.

Kuuluisa ateisti pahoittelee kristinuskon taantumista Britanniassa

(Lähde: Christian Post 02.04.2024)

Maailmankuulu ateisti ja kristinuskon vastustaja tunnustaa, että hän on murheellinen kristinuskon heikosta tilasta islamisoituvassa Britanniassa.

Ateistinen kirjailija Richard Dawkins kuvailee itseään nyt ”kulttuurikristityksi” ja valitteli pääsiäissunnuntaina antamassaan haastattelussa uskon kulttuurisen vaikutuksen hiipumista Euroopassa, vaikka hän edelleen pilkkasi sen keskeisiä oppeja ”hölynpölyksi”.

Dawkins totesi, että Britannia on ”pohjimmiltaan kristitty maa” ja että hän itse arvostaa edelleen kristillisiä arvoja, vaikka ei usko uskontoon, josta se on saanut alkunsa. ”En ole uskovainen, mutta on olemassa ero uskovan kristityn ja kulttuurikristityn välillä. Rakastan siis virsiä ja joululauluja, ja tunnen tavallaan olevani kotonani kristillisessä eetoksessa. Minusta tuntuu, että olemme siinä mielessä kristitty maa.”

Vaikka Dawkins väitti olevansa ”iloinen” siitä, että kristittyjen määrä Iso-Britanniassa on laskussa, hän myönsi myös, että islam näyttää vahvistuvan Euroopassa kristinuskon väistyessä. Hän totesi olevansa ”hieman kauhuissaan” siitä, että pääsiäisenä Lontoon Oxford Streetiä koristivat ramadan-valot.

”Jos minun pitäisi valita kristinuskon ja islamin välillä, valitsisin ehdottomasti kristinuskon”, hän sanoi. ”Se vaikuttaa minusta pohjimmiltaan kunnolliselta uskonnolta tavalla, jota islam ei mielestäni ole”, hän sanoi.

Talebanin korkein johtaja lupaa kivittää naiset kuoliaaksi

(Lähde: Christian Post 02.04.2024)

Talebanin korkein johtaja lupasi hiljattain lähettämässään ääniviestissä, että se rankaisee aviorikokseen syyllistyneet naiset kivittämällä heidät julkisesti kuoliaaksi, ja julisti, että radikaali islamilainen ryhmä toimii Jumalan tahdon mukaisesti, kun taas länsimaiset virkamiehet ovat ”paholaisesta”.

Mullah Hibatullah Akhundzada sanoi ääniviestissä, että länsimaisten virkamiesten afganistanilaisten naisten puolesta ajamat oikeudet rikkovat Talebanin tulkintaa islamilaisesta sharia-laista. Talebanin korkein johtaja vannoi myös pitävänsä kiinni shariasta ja jatkavansa taistelua länsimaalaisia vastaan.

Akhundzadaa ei ole koskaan nähty julkisuudessa, ja Afganistanin valtiollinen televisio, joka on Talebanin valvonnassa, lähettää ääniviestejä, joiden väitetään olevan ryhmän ylimmältä johtajalta. Yhdysvaltojen vetäydyttyä Afganistanista vuonna 2021 ja Talebanin palattua valtaan ryhmä on jatkanut naisiin kohdistuvia ankaria rajoituksia.

”Te sanotte, että naisten oikeuksia loukataan, kun me kivitämme heidät kuoliaaksi”, Akhundzadan raportoitiin sanoneen. ”Mutta me panemme pian täytäntöön rangaistuksen aviorikoksesta. Me ruoskimme naisia julkisesti. Me kivitämme heidät kuoliaaksi julkisesti.” ”Me puolustamme ihmisoikeuksia – me teemme sen Jumalan edustajana ja te paholaisen edustajana.”

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (2)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Esa J.

  Miksi sitten ostatte Kiinasta roinaa? Boikotoikaa nyt edes yhden päivän ajan!

  Turkin sirkus-Mussolini näköjään vapisee pelosta, että porukat huomaavat hänen väkisin pönkitetyn tyh (m) jyytensä. Keisarin vaatteet ym…

  Miksi paavi ollenkaan viitsii vaivautua, kun transsukupuolisia ihmisiä on noin 5 prosenttia koko porukasta? Peittääkö hän kohkaamisellaan jotain toista ongelmaa?

  Naisten pitäisi nyt poistua Afganistanista. (Amerikkalaisten pelkuruuden takia: – rakastelkoon partasuurättipäät vaikka keskenään.)

  • monarkisti

   > Naisten pitäisi nyt poistua Afganistanista.

   Talebanit tuskin päästävät.