Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 15.6.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Suurin osa amerikkalaispastoreista vastustaa yhä samaa sukupuolta olevien avioliittoja

(Lähde: Christianity Today, 10.06.2024)

Samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat olleet koko Yhdysvalloissa laillisia lähes vuosikymmenen. Silti edelleen enemmistö protestanttisista pastoreista vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Samaa sukupuolta olevien parien liittojen kannatus protestanttisten pastorien keskuudessa on jopa hieman laskenut vuodesta 2019.

Odotetusti liberaaleissa ns. ”mainline” eli valtavirtakirkoissa samaa sukupuolta olevien avioliittojen kannatus on korkeampaa kuin konservatiivisissa ja raamattu-uskollisissa evankelisissa kirkoissa. Valtavirtaprotestanttisten kirkkojen pastoreista vähemmistö (46 %) pitää samaa sukupuolta olevien avioliittoja täysin hyväksyttävinä. Evankelisista taas vain 7 % ei näe asiassa ongelmaa. Kaikissa protestanteissa n. viidennes 21 % kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Määrä ei ole kasvanut edellisestä mittauksesta vuodesta 2019, vaan laskenut 3 %-yksiköllä. Tulos kuitenkin mahtuu virhemarginaaliin, mutta osoittaa, ettei samaa sukupuolta olevien avioliittojen kannatus kasva edes valtavirtakirkoissa.

Ainoa tunnustuskunta, jossa enemmistö pastoreista kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja, ovat metodistit. Naispapeista 42 % tukee samaa sukupuolta olevien avioliittoja, miespapeista vain 16 %. Ero selittyy sillä, ettei konservatiivisemmilla kirkoilla ole lainkaan naispappeja.

Saudi-Arabia tyhjentää Mekkaa luvattomista pyhiinvaeltajista

(Lähde: Al-Arabiya News, 08.06.2024)

Tänä vuonna islamilainen pyhiinvaellus eli hadž alkaa 14. kesäkuuta ja päättyy 19. kesäkuuta. Islamilaiseen pyhiinvaellusrituaaliin kuuluu monia osia, joista tunnetuimmat ovat Mekan suuressa moskeijassa olevan Kaaban mustan kiven kiertäminen ja Minan pylväiden kivittäminen.

Viime vuonna pyhiinvaellukseen osallistui 1,8 miljoonaa ihmistä, tänä vuonna Saudi-Arabian viranomaiset ovat ilmoittaneet yli 1,3 miljoonan pyhiinvaeltajan saapuvan maahan.

Mekka on pyhiinvaellusaikana aivan täynnä, joten kaupunki tyhjennetään ennen sitä muista ihmisistä. Mekan viranomaiset ovat ilmoittaneet käännyttäneensä kaupungista 154 000 matkustajaa, jotka olivat Saudi-Arabiassa turisteina, ilman erityistä pyhiinvaellusviisumia sekä lisäksi 171 600 muuta, joilla on asuinpaikka Saudi-Arabiassa, mutta jotka eivät olleet Mekan asukkaita ja joilla ei ollut pyhiinvaelluslupaa.

Suuret ihmismassat aiheuttavat ongelmia: lähes vuosittain ihmisiä tallautuu kuoliaaksi valtavassa pyhiinvaeltajien joukossa.

Islamilainen pyhiinvaellus päättyy uhrijuhlaan eli eid al-adhaan.

Iranin presidentinvaalien ehdokkaat julki

(Lähde: Al-Monitor, 10.06.2024)

Iranin sisäministeriö on julkistanut maan tulevan presidentinvaalin ehdokkaat. Iranin presidentti Ebrahim Raisi kuoli helikopteriturmassa toukokuussa. Samalla sai surmansa ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian ja kuusi muuta korkeaa virkamiestä.

Iranin presidentinvaali järjestetään 28.6. Kaikkiaan 74 ehdokkaaksi haluavasta hyväksyttiin 6. He ovat kaikki miehiä. Edellisessä, vuoden 2021 presidentinvaalissa 585 ehdokasta hylättiin, näistä 40 oli naisia. Iranin laki edellyttää, että presidentti on tunnettu uskonnollinen tai poliittinen henkilö.

Kuudesta ehdokkaasta viisi on tunnettuja vanhoillisuudestaan: joukossa mm. parlamentin puhemies ja entinen Islamilaisen vallankumouskaartin komentaja ja monta jopa iranilaisittain äärimmäisen tiukkaa islamistista linjaa kannattavaa poliitikkoa. Ainoa maltillisena pidetty ehdokas on Masud Pezeškian. Hän on toiminut aiemmin terveysministerinä ja Tabrizin lääketieteellisen korkeakoulun kanslerina. Vuoden 2022 huiviprotesteissa hän syytti viranomaisia Mahsa Aminin kuoltua siveyspoliisin käsissä, kun tämän huivi oli väärin sidottu ja sanoi: ”Tahdomme toimeenpanna uskontoamme käyttäen voimaa. Tämä on tieteellisesti mahdotonta.”

Intian uskonnolliset vähemmistöt iloitsevat hindunationalistien odotettua heikommasta vaalimenestyksestä

(Lähde: Catholic News Agency, 05.06.2024)

Intian hindunationalistisen pääministerin Narendra Modin hindunationalistinen BJP-puolue menestyi maan parlamenttivaaleissa odotettua huonommin ja ensi kerran sitten vuoden 2014 epäonnistui saamaan enemmistöä parlamenttiin.

Intian parlamenttivaalit ovat maailman suurimmat demokraattiset vaalit. Niissä yli 600 miljoonaa äänestäjää valitsee 543 jäsentä maan parlamenttiin. Nyt BJP sai vain 240 paikkaa parlamenttiin, kun vuoden 2019 vaaleissa se sai 303. Puolueella ei siis ole enää enemmistöä, vaan se joutuu tukeutumaan liittolaispuolueeseensa NDA:han eli Kansalliseen demokraattiseen liittoon.

Pääoppositioryhmittymä, Intian kongressipuolueen johtama INDIA sai parlamenttiin 234 paikkaa. Kongressipuolue hallitsi Intiaa vuosikymmeniä maan itsenäistyttyä.

Intian uskonnolliset vähemmistöt, etenkin muslimit ja kristityt, iloitsevat BJP-puolueen tappiosta ja tulkitsevat oppositiota ja kongressipuoluetta äänestetyn nimenomaan protestiksi Modin hindunationalistista politiikkaa vastaan. BJP:n ollessa vallassa Intian uskonnonvapaustilanne on heikentynyt ja etenkin muslimit ja kristityt ovat joutuneet hindunationalistien maalitauluiksi.

Hautajaisväki huusi “Jeesus on suuri” väkijoukon tappaman kristityn hautajaisissa

(Lähde: Premier Christian News, 11.06.2024)

Surijat huusivat uhmakkaasti ”Ylistys Jeesukselle” ja ”Jeesus on suuri” kantaessaan kuoliaaksi hakatun kristityn miehen ruumista, jota oli syytetty jumalanpilkasta.

Nazir Masih, 72, sai surmansa, kun väkijoukko hyökkäsi hänen kimppuunsa 25. toukokuuta Pakistanissa. Masih oli liikemies ja omisti kenkätehtaan. Häntä oli syytetty Koraanin sivujen polttamisesta.

Jännitteet alueella ovat kärjistyneet tapauksen jälkeen, ja hautajaiset pidettiin tiukkojen turvatoimien alla. Poliisi on rekisteröinyt 500 ihmistä vastaan syytteet Masihin kotiin hyökkäämisestä. Viranomaiset yrittivät pelastaa hänet, mutta kohtasivat voimakasta vastarintaa.

Eläkeläisen naapurit syyttivät häntä ensimmäisenä ja sanoivat nähneensä hänen turmelleen islamilaisen pyhän kirjan sen kodin ulkopuolella, jossa hän asui poikansa kanssa.

Alueen kristityt pelkäävät nyt turvallisuutensa puolesta. Monet alueen perheet ovat lähteneet kodeistaan kostotoimien pelossa. Vaikka kristittyjä on alle kaksi prosenttia väestöstä, kohdistuu jumalanpilkkasyyteistä 20-30 prosenttia kristittyihin.

Pankit ovat ryhtyneet vainoamaan kristillisiä järjestöjä

(Lähde: CNE News, 12.06.2024)

Mats Selander on vuosikymmeniä puolustanut syntymättömien lasten oikeuksia Ruotsissa. Vaikka hän on tottunut siihen, että häntä pilkataan, hän ei odottanut, että hänen pankkinsa lopettaisi hänen 30-vuotisen asiakassuhteensa.

Perustettuaan vuonna 2005 elämää puolustavan Center for Bioethical Reform in Sweden -järjestön (CBR-S) Selander avasi pankkitilin skandinaavisessa Nordea-pankissa, jossa hän oli myös yksityisasiakas.

Tilanne muuttui vuonna 2022, kun Nordea teki asiakaskyselyn CBR-S:n tilille, jota Selander valvoi. Pian tämän jälkeen Selander sai viestin, jonka mukaan Nordea oli tehnyt päätöksen CBR-S:n tilin sulkemisesta. Ainoa ”selitys”, jonka hän sai pankilta, oli ”asiakkaiden tiedon puute”. ”Ironista on, että heillä oli silloin enemmän kuin tarpeeksi tietoa meistä”, hän sanoi. Yrityksistään huolimatta Selander ei ole saanut asiallista vastausta siihen, miksi Nordea sulki CBR-S:n tilin.

Se ei kuitenkaan ollut hänen pankkiongelmiensa loppu. Puolitoista vuotta myöhemmin Nordea lähetti Selanderille viestin, että he sulkevat hänen yksityistilinsä Nordeassa, sekä saman perustelun, ”ei riittävästi asiakastietoa”.

”Kun pankit sulkevat yksityisiä pankkitilejä, siitä tulee hyvin pelottavaa. Tämä on uhka demokratialle. Tämä on taloudellista vainoa. Meidän on taisteltava sitä vastaan!” Selander sanoo.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *