Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 16.9.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Joe Bidenin Vietnamin vierailu herättää toiveita maan uskonnonvapaustilanteen kohentumisesta

(Lähde: CBN News 11.9.2023)

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kaksipäiväistä vierailua Vietnamissa 9.-10.9. luonnehdittiin historialliseksi. Yhdysvaltain presidentti ja Vietnamissa valtaapitävän kommunistisen puolueen pääsihteerin Nguyen Phu Trongin tapaamisessa päätettiin tiivistää maiden välisiä suhteita ja syventää kumppanuutta.

Perinteisesti Vietnam on Kiinan läheinen liittolainen, mutta Yhdysvallat näkee sen avainroolissa Kiinan roolin tasapainottamisessa Kaakkois-Aasiassa. Vietnam ja Yhdysvallat sopivat nyt taloudellisesta ja teknologisesta kumppanuudesta.

Bidenin vierailun aikana käsiteltiin myös ihmisoikeuskysymyksiä ja esiin nousi myös Vietnamin uskonnonvapaustilanne. Yhdysvaltain ulkoministeriön listauksen mukaan Vietnam on maa, jonka uskonnonvapaustilanne ”herättää erityistä huolta”.

Maan kristityt ovat toivoneet, että Yhdysvaltain presidentin vierailu voisi tuoda helpotusta maan vähemmistöuskonnoille vaikeaan uskonnonvapaustilanteeseen. Vietnamissa valtaa pitää kommunistinen puolue ja maan valtauskontona on buddhalaisuus.

Israelin väkiluku on jo melkein 10 miljoonaa

(Lähde: The Jerusalem Post 13.9.2023)

Israelissa on keskiviikkona 13.9. julkaistujen tilastojen mukaan nyt noin 9,8 miljoonaa asukasta. Maan väkiluvun ennustetaan nousevan yli 10 miljoonan ensi vuoden aikana.

Ennusteen mukaan Israelin väkiluku olisi vuoteen 2048 mennessä jo 15 miljoonaa.

Israelin asukkaista arviolta 73 % eli 7,2 miljoonaa on juutalaisia ja 21 % eli 2,1 miljoonaa on arabeja. Muita etnisyyksiä lasketaan olevan hieman alle 550 000. Maassa asuu vanhastaan muun muassa armenialaisia ja etiopialaisia kristittyjä.

Israelin väestönkasvu on ollut sangen korkea. Viime vuonna vuotuinen väestönkasvu oli noin 2 % eli väestö lisääntyi 194 000 hengellä. Lapsia syntyi viime vuoden aikana 172 000 ja maahan muutti 70 000 ihmistä, joista 66 000 oli uusia maahanmuuttajia.

Venäjä ottaa käyttöön islamilaisen pankkijärjestelmän

(Lähde: Islamic Information 08.09.2023)

Venäjä aikoo ottaa käyttöön islamilaisen pankkijärjestelmän käyttöön neljällä alueella, nimittäin Tšetšeniassa, Dagestanissa, Tatarstanissa ja Venäjän Baškiiriassa, jotka ovat muslimienemmistöisiä alueita. Venäjän päätöksellä ottaa käyttöön islamilainen pankkitoiminta on suuri vaikutus rahoitusjärjestelmään.

Islamilainen pankkitoiminta noudattaa islamilaiseen lakiin eli shariaan perustuvia sääntöjä. Yksi tärkeimmistä säännöistä on, että siinä ei sallita koron maksamista tai perimistä.

Venäjän parlamentti, valtion duuma, on laatimassa lakia, jolla islamilaisesta pankkitoiminnasta tehtäisiin maassa virallista. Valtion duuman rahoitusmarkkinoita käsittelevän komitean puheenjohtaja Anatoli Aksakov uskoo, että onnistuessaan tämä suunnitelma voi levitä koko maahan.

Tavoitteena on houkutella sijoittajia Lähi-idän ja Aasian maista. Nämä sijoittajat ovat osoittaneet kiinnostusta Venäjää kohtaan, mutta eivät ole sijoittaneet uskonnollisista syistä.

Islamilainen pankkitoiminta kasvaa maailmanlaajuisesti, ja sen vuotuinen kasvuvauhti on noin 14 prosenttia. Sen arvoksi arvioidaan noin kuusi prosenttia maailmanlaajuisesta pankkialasta.

Nigerialaisen ihmisoikeusaktivistin mukaan länsimaat ajavat LGBT-agendaa ja aborttia kehitysmaissa

(Lähde: The European Concervative 08.09.2023)

Rikkaat länsimaat ajavat LGBT-agendaa ja aborttia kehitysmaissa ja lupaavat rahaa vastineeksi, oikeistolaisen uutissivuston mukaan.

Nigerialainen ihmisoikeusaktivisti Obianuju Ekeocha kuvasi sitä, mitä länsi on tehnyt Afrikassa, olennaisessa kirjassaan Target Africa: Ideological Neo-Colonialism in the Twenty-First Century sekä vuonna 2019 ilmestyneessä dokumentissa Strings Attached. Hän kirjoittaa, että niin sanottuun humanitaariseen apuun liittyy lähes aina ehtoja – ehkäisyvälineet, abortin laillistamista koskevat vaatimukset, länsimainen seksuaalikasvatus ja perinteisten afrikkalaisten arvojen korvaaminen postmoderneilla länsimaisilla arvoilla. Monien Afrikan maiden epätoivoista tarvetta saada länsimaista ulkomaanapua käytetään hyväksi ylhäältä alaspäin johdetun seksuaalisen vallankumouksen ajamiseksi.

Edistykselliset länsimaiset johtajat käyttävät miljardeja dollareita abortin rahoittamiseen maissa, joissa se on laitonta. Kanada lähettää kymmeniä miljoonia veronmaksajien dollareita ulkomaille kehitysmaiden aborttien rahoittamiseen. Myös Bidenin hallinto on tehnyt Yhdysvalloista uuskolonialistisen suurvallan, joka tyrkyttää edistyksellisiä arvoja köyhille maille.

Intian kristittyihin kohdistuva väkivalta lisääntyy

(Lähde: UCA News 11.09.2023)

Vuoden 2023 kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana sattui 525 kristittyihin kohdistunutta uskontoperusteista väkivallantekoa, kun koko viime vuonna niitä kirjattiin 505, kertoo ihmisoikeusjärjestö.

Intiassa toimiva ekumeeninen ihmisoikeusryhmä sanoo, että kristittyjen vainoaminen on lisääntynyt jyrkästi tänä vuonna.

Intian Manipurin osavaltiossa tapahtuneet kristittyjen vainot eivät ole mukana luvussa, koska moniin paikkoihin ei ole vielä päästy. Riitojen repimässä osavaltiossa, jossa heimokristityt ovat vastakkain hindujen enemmistöyhteisöä vastaan, on tuhottu yli 300 kirkkoa. Lähes 200 ihmistä on kuollut ja yli 54 000 ihmistä on joutunut siirtymään kotiseudultaan.

Kristittyihin kohdistuneet väkivaltaisuudet lisääntyivät jyrkästi vuoden 2014 jälkeen, kun Modi nousi valtaan pääministeriksi. Ensi vuonna on määrä järjestää parlamenttivaalit, ja Modi tavoittelee kolmatta peräkkäistä kautta.

Indonesian poliisi pidätti neljä miestä pakkoavioliittotapauksessa

(Lähde: UCA News 08.09.2023)

Naisten sieppaaminen ja pakottaminen naimisiin on vanha perinne, jota harjoitetaan yhä monissa maissa.

Indonesian poliisi on pidättänyt neljä miestä, joiden väitetään siepanneen ja yrittäneen pakottaa nuoren tytön naimisiin. Syyskuun 7. päivän välikohtauksesta kuvatulla videolla näkyy, kuinka joukko miehiä tarttuu naiseen, kun tämä käveli kadulla, ja työntää hänet lava-autoon, kun tämä vastusti heitä.

Poliisi sanoo, että 20-vuotiaan tytön sieppasi 50-vuotias mies, joka halusi naida hänet.

”Mies kokosi 20 hengen ryhmän sieppaamaan ja viemään tytön kotiinsa”, poliisi sanoi.

Neljä ihmistä, mukaan lukien 50-vuotias mies, on pidätetty ja nimetty epäillyiksi.

Naisen sieppaaminen useiden miesten toimesta julkisilla paikoilla, kuten vilkkailla toreilla, kaduilla tai jopa asunnosta paikallisen yhteisön näkyvillä on osa paikallista pakkoavioliittoperinnettä.

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käsittelevä kansallinen komissio luokitteli vuonna 2020 perinteen kuitenkin naisiin kohdistuvaksi seksuaaliseksi häirinnäksi.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (3)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Liisa Laitinen

  Toisin kuin väitetään, homseksuaalisuuteen on suhtauduttu Afrikassa perinteisesti suvaitsevaisesti. Homofobia on erityisesti eurooppalaisen kolonialismin, erityisesti brittien tuontitavaraa.
  Viime vuosikymmeninä päääasiassa amerikkalaiset evankeliset lähetysjärjestöt ovat
  pahentaneet seksuaalivähemmistöjen asemaa monissa Afrikan maissa. Seurauksena vainot ja kiristynyt lainsäädäntö. Karmivana esimerkkinä Uganda, jossa jopa kuuluminen
  seksuaalivähemmistöön oli tulossa lainvastaiseksi, ja seksistä samaa sukupuolta edustavan kanssa voi seurauksena olla vuosikymmenten vankeus jollei kuolemantuomio.
  Blogissa mainittu LGBT-agenda ei ole muuta kuin paikallisten vähemmistöjen ihmisoikeuksien puolustamista, ja siinä toteutuu se lähimmäisenrakkaus, jota Herramme meiltä kaikilta odottaa. Kristittynä en voi kuin puolustaa länsimaiden politiikkaa tässä suhteessa. Vainot niin homoja kuin juuutalaisiakin vastaan jääkööt menneisyyteen.

  • Jukka Mikkola

   Onhan toki Afrikassa myös orjuuteenkin suhtauduttu sallivasti jo ennen lähetystyön alkua, samoin ei-täydellisinä syntyvien surmaamiseen tai heitteellejättöön jne.

   LGTBxx-tyyppinen ajattelu ja julistustyö nykymuodossaan on länsimainen ilmiö, vaikka seksuaalisuuteen maailmassa eri kulttuureissa lienee hyvinkin eri tavoin suhtauduttu. Yleistä on monissa ei-läntisissä kulttuureissa olleet mm. lapsiavioliitot ja monenlaiset seksuaalisuuden harjoittamisen muodot; myös sellaiset, joita emme täällä jälkikristillisessäkään lännessä ole (toistaiseksi) pitäneet oikeana.

   Mitä taas kuolemantuomion köyttöön tulee, se ei ole leimallista kristillisyydelle vaikka toki se on lännessäkin ollut voimassa – joskaan ei kristillinen innovaatio. Yleisesti ottaen kristillisyys on lieventänyt rangaistusten kovuutta ja julmuutta. Mutta toki julmuutta on eri vaikutteista välillä opittu ns. kristikunnassakin.

   Joten LGBTxx- julistuksellisen ”lähetystyön”, kristillisen lähetystyön ja luolemanrangaistuksen välinen syy-seuraussuhteen relaatio ei ole aivan noin yksinkertastetusti selitettävissä kuin kommentoija antaa ymmärtää.

   • Liisa Laitinen

    Jukka Mikkola rinnastaa orjuuden ja homoseksuaalisuuden, mutta käsitteinä ne ovat erllaisia. Orjuus on seurausta
    ihmisen ahneudesta
    ja julmuudesta toista ihmistä kohtaan. Seksuaalisuus taas jotain ihmisen sisäänrakennettua luotuisuutta, jossa näkyy Jumalan käden jälki. Ihminen ei koskaan valitse seksuaalista suuntautumistaan vaan se on annettu, ja sinällään mahdollistaa rakkauden toista luotua kohtaan.
    Kuolemantuomio on toinen esimerkki ihmisen julmuudesta, ja toisin kuin Mikkola väittää, on silläkin raamatulliset juuret, tosin se on ollut käytössä myös ei- kristillisessä maailmassa. Ja valitettavasti edelleen on hyvin yleinen maissa, joissa noudatetaan sharia- lakia.
    Tällä hetkellä Afrikassa kuolemantuomion käyttöönottoa valitettavasti vaaditaan kuitenkin myös raamatullisin perustein.