Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 17.2.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Kirkkojen kouluja vaaditaan poistamaan näkyvistä kristilliset symbolit Intiassa

(Lähde: CBN News 13.02.2024)

Assamin osavaltiossa Intiassa vaikutusvaltaiset hindunationalistiset ryhmät ovat antaneet kirkkojen ylläpitämille kouluille 15 päivän määräajan, johon mennessä kaikki kristilliset symbolit ja esimerkiksi Jeesusta ja Neitsyt Mariaa esittävät kuvat on poistettava kouluista.

Saman vaatimuksen mukaan myös koulujen alueella sijaitsevat kappelit tulee sulkea ja opettajina toimivilta papeilta, munkeilta ja nunnilta kielletään hengellistä säätyä ilmaisevan pukeutumisen käyttö. Etenkin roomalaiskatolisen kirkon kouluissa monet opettajat ovat pappeja tai sääntökuntien jäseniä. Varotoimena väkivaltaa vastaan kirkolliset johtajat ovat ehdottaneet, että hengellisen säädyn jäsenet pukeutuisivat vastaisuudessa intialaistyyliseen vaatetukseen välttääkseen äärihindujen raivoa.

Hindunationalistiset ryhmät ovat syyttäneet kirkkoja lähetystyöstä koulujen avulla. Monin paikoin Intiassa radikaalit hinduryhmät ovat hyökänneet maan uskonnollisten vähemmistöjen, etenkin kristittyjen ja muslimien taloihin, pyhäkköihin ja tiloihin. Myös lähetystyötä ja uskonnonvapautta on rajoitettu lainsäädännöllä osavaltiotasolla.

Avioliitto ja kirkossa käyminen lisäävät onnellisuutta

(Lähde: Catholic News Agency 13.02.2024)

Kirkossa käyvät ja naimisissa olevat ihmiset ovat onnellisimpia, osoittaa Virginian yliopistossa tehty tutkimus, joka käsittelee avioliittoa Yhdysvalloissa. Tutkimusta johtaneen sosiologian professori Brad Wilcox on myös kirjoittanut tutkimukseen perustuen kirjan, jossa hän käsittelee avioliiton tärkeyttä ja arvoa.

Laajan tutkimusaineiston perusteella näyttäisi siltä, että naimisissa olevat naiset ja miehet ovat molemmat onnellisempia kuin naimattomat verrokkinsa. Naimisissa olevat kokivat itsensä kaksi kertaa niin todennäköisesti ”erittäin onnellisiksi” kuin naimattomat. Kaikkein onnellisimpia ovat keskimäärin naimisissa olevat pariskunnat, joilla on lapsia.

Myös aktiivinen uskonnollinen osallistuminen lisää onnellisuutta. Säännöllisesti kirkossa käyvät olivat n. 15 % onnellisempia ja heidän eroriskinsä oli 30-50 % matalampi kuin uskonnollisesti passiivisten verrokkiensa.

Naimisissa olevat harrastivat myös seksuaalista kanssakäymistä enemmän kuin avoliitossa olevat. Professori Wilcox kertoo yllättyneensä, että säännöllisesti kirkossa käyvät näyttävät harrastavan myös seksiä useammin kuin uskonnollisesti passiiviset verrokkinsa.

Yhdysvalloissa yhä harvemmat nuoret aikuiset menevät naimisiin ja hankkivat lapsia. Arvioiden mukaan jopa kolmannes nyt 20-vuotiasta amerikkalaisista ei tule koskaan menemään naimisiin.

Athos-vuoren munkit katsovat samaa sukupuolta olevien avioliiton ”nakertavan inhimillistä olemusta”

(Lähde: Orthodox Times 09.02.2024)

Maailman suurin ortodoksinen luostarikompleksi Athos-vuorella Kreikassa on ottanut yhteisesti kantaa Kreikan hallituksen ajamaan samaa sukupuolta olevien avioliittoon ja adoptio-oikeuteen. Kannanottoon yhtyi 40 apottia ja vuorella sijaitsevien eri luostarien edustajaa, jotka olivat kokoontuneet ottamaan kantaa tähän asiaan.

Julkilausumassaan munkit painottavat, että samaa sukupuolta olevien liitto ”perustavanlaatuisesti vahingoittaa inhimillisen olemassaolon ydinperiaatteita, joten se ei nakerra vain inhimillisen perheen, vaan myös inhimillisen elämän olemusta.”

Lisäksi julkilausumassa samaa sukupuolta olevien liittoja nimitettiin ”ylpeydeksi”. Se lisää: ”Se ei vaikuta vain evankeliumiin ja kreikkalaiseen yhteiskuntaan. Koko maailmankaikkeutta pyritään dekonstruoimaan. Olkoonpa ihminen uskova tai ei, synnymme kaikki samanlaisina. Kun perustavia aspekteja muutetaan, se olemuksellisesti johtaa ihmiskunnan asteittaiseen, mutta varmaan kuolemaan.”

Iran ja Venäjä tahtovat rauhoitella Armenian ja Azerbaidžanin uusia yhteenottoja

(Lähde: Al-Monitor 13.02.2024)

Iran ja Venäjä vetosivat de-eskalaation puolesta sen jälkeen, kun Armenian ja Azerbaidžanin rajakahakka vaati 13.2. neljän sotilaan hengen ja kahden haavoittumisen. Kahakka tapahtui Armenian kaakkoisosassa, johon Azerbaidžanilla arvellaan olevan alueellisia intressejä. Azerbaidžan on kertonut syyksi koston siitä, että maanantaina 12.2. armenialaiset olivat pommittaneet maan joukkoja.

Azerbaidžan on Turkin läheinen liittolainen, Armenia puolestaan perinteisesti Venäjän. Nyt Armenia on kuitenkin pyrkinyt sitomaan suhteita länteen ja etääntymään Venäjästä. Alueellinen mahtitekijä Iran on perinteisesti ollut huonoissa väleissä Azerbaidžanin kanssa. Nyt sekä Venäjän että Iranin intresseissä lienee välttää Kaukasuksen maiden konfliktin eskaloitumista, ettei se saisi Turkkia, Yhdysvaltoja tai muita länsimaita tuomaan joukkojaan Iranin ja Venäjän lähialueille. Turkki kuuluu myös NATO:on.

Eräs Iranin tavoista ehkäistä konfliktin kiihtymistä on Aras-käytävän rakentaminen. Se yhdistää Iranin kautta Azerbaidžanin hallitseman, mutta muusta Azerbaidžanista Armenian koillismaakunnan erottaman Nahitševan alueen Azerbaidžaniin. Luodakseen yhteyden alueiden välille, on arveltu, että Azerbaidžanin itsevaltaisen presidentin Ilham Alijevin hallinnolla olisi tästä syystä halua miehittää osia Armenian kaakkoisesta maakunnasta.

Suomi mainittu Irakin uutisissa

(Lähde: Rudaw News 12.02.2024)

Vammainen kurdimies karkotettiin 19 vuoden Suomessa asumisen jälkeen. Mies väittää, että hänet pakotettiin allekirjoittamaan paperit, joissa hän ilmoittaa haluavansa palata vapaaehtoisesti.

Mariwan Mahmood Awla, 44, pääsi Eurooppaan vuonna 2001 ja on asunut Suomessa vuodesta 2005 lähtien. Aluksi hän vietti kaksi vuotta vastaanottokeskuksessa ilman työlupaa.

Awla oli pelannut ammattimaisesti jalkapalloa Irakissa. Suomessa hän jatkoi rakastamaansa asiaa paikallisessa jalkapallojoukkueessa. Joukkueen valmentaja auttoi häntä saamaan oleskeluluvan ja työluvan. Awla puhuu sujuvaa suomea, mutta sanoo kamppailevansa lukemisen ja kirjoittamisen kanssa.

Awla, joka vammautui pudottuaan kotitalonsa katolta Suomessa, kertoi, että joulukuussa poliisi haki hänet pakkopalautettavaksi. Säilössä kaksi poliisia pyysi häntä allekirjoittamaan paperin, jonka mukaan hän suostui siihen, että hänet lähetetään takaisin Irakiin. Awla väittää kieltäytyneensä allekirjoittamasta papereita.

”He istuttivat minut tuolille ja kahlitsivat minut tiukasti takaapäin. Puristin käteni nyrkkiin, jotta kukaan ei voinut pakottaa minua allekirjoittamaan mitään. Yksi poliiseista tarttui peukalooni ja kastoi sen musteeseen” ja näin hän allekirjoitti sormenjäljellään asiakirjan, jossa hän suostui karkotukseen.

Saksassa kirjattu 12 ”kunniamurhaa” kahden viime vuoden aikana

(Lähde: Evangelical Focus 06.02.2024)

Useimmat Saksan kunniamurhista tapahtuivat islamilaisissa ympäristöissä oman perheenjäsenten toimesta. Naistenoikeusjärjestö Terre des Femmesin tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin 26 ihmistä joutui Saksassa vuosina 2022-2023 niin sanottujen ”kunniamurhien” uhreiksi, jotka yritettiin tai saatettiin loppuun.

Vaikka useimmat uhrit ovat naisia, murhaajat tappavat myös miehiä, joita he pitävät ”aviottomina uusina kumppaneina tai aviottomien lasten isinä”, ”palauttaakseen loukatun perheen kunnian”.

Julkisuuteen tulleet kuolemaan johtaneet rikokset edustavat kuitenkin vain pientä osaa väkivallasta. Suurimmassa osassa tapauksista on myös todisteita aiemmasta, vuosia jatkuneesta väkivallasta, jota tapahtuu paljon useammin salassa.

Monissa tapauksissa väkivaltatilanne oli tiedossa, mutta vaaraa aliarvioitiin. Asianomaiset tarvitsevat mahdollisuuden päästä eräänlaiseen todistajansuojeluohjelmaan välittömän vaaran uhatessa.

Kunniamurhat perustuvat käsitykseen kunniasta, johon yleensä liittyy käsitys miehen omistusoikeudesta vaimoonsa tai tyttäreensä”.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *