Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 25.2.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Putin syyttää länsimaista kirkkoa antautumisesta moraaliselle mädännäisyydelle

(Lähde: Premier Christian News 21.02.2023)

Vladimir Putin on pilkannut Englannin kirkkoa siitä, että se on keskustellut sukupuolineutraalien termien käyttämisestä Jumalasta. Venäjän johtaja sanoi, että länsimaiden johtajat ovat matkalla kohti ”hengellistä katastrofia”, ja mainitsi keskustelun esimerkkinä siitä, miten länsimaat käyvät kulttuurisotaa Venäjän ortodoksisen kirkon arvoja vastaan. Puheessaan Putin sanoi: ”Anglikaaninen kirkko harkitsee sukupuolineutraalia Jumalaa. Jumala antakoon heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä tekevät.”

”Miljoonat ihmiset lännessä ymmärtävät, että heitä johdetaan todelliseen hengelliseen katastrofiin”, hän lisäsi.

Putin tuomitsi myös äskettäisen päätöksen sallia samaa sukupuolta olevien liiton siunaaminen Englannin anglikaanikirkossa. ”Katsokaa, mitä he tekevät omille kansoilleen: perheen, kulttuurisen ja kansallisen identiteetin tuhoaminen, perversio ja lasten hyväksikäyttö julistetaan normiksi. Ja papit pakotetaan siunaamaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja.”

Kommentit esitettiin osana laajempaa puhetta, jossa tuomittiin länsimaiden osallistuminen Ukrainan puolustukseen.

Sri Lankan luterilaiselle kirkolle vihitään ensimmäinen piispa

(Lähde: International Lutheran Council 16.02.2023)

Sri Lankalla vaikuttavalle luterilaiselle kirkolle, Ceylonin evankelis-luterilaiselle kirkolle, vihittiin ensimmäinen piispa Arumanayagam Arulchelvan. Piispaksivihkimisen toimitti Kenian evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Joseph Omolo. Piispanvihkimys oli suunnitteilla jo aikaisemmin, mutta Sri Lankassa puhjenneet levottomuudet viivästyttivät sitä.

Kirkko on yli 150 vuoden lähetystyön tulos. Sillä on noin 2000 jäsentä ja 15 seurakuntaa Sri Lankalla. Maan ihmisistä enemmistö on buddhalaisia. Kristityt ovat saarivaltiossa pieni vähemmistö.

Samalla Sri Lankan kirkko päätti hakea maailman tunnustuksellisia luterilaisia yhdistävän Kansainvälisen luterilaisen neuvoston (International Lutheran Council, ILC) jäsenyyttä. ILC yhdistää Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen sitoutuvia kirkkoja. Sen jäseniä ovat muun muassa Kenian evankelis-luterilainen kirkko, Inkerin kirkko Venäjällä, yhdysvaltalainen Missouri Synodi ja Suomen evankelis-luterilainen Lähetyshiippakunta.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka vierailee Suomessa

(Lähde: The Orthodox News 13.02.2023)

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos vierailee Suomessa tämän vuoden syyskuussa. Patriarkan vierailu on osa Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlavuotta. Vierailun yhteydessä patriarkka toimittaa liturgian Uspenskin katedraalissa ja tapaa Suomen ortodoksisen kirkon sekä muiden uskontokuntien edustajia.

Suomen ortodoksinen kirkko saavutti autonomian vuonna 1923 maamme itsenäistymisen jälkeen. Aiemmin Suomen kirkko oli kuulunut hiippakuntana Moskovan patriarkaattiin, mutta autonomia saatiin lopulta Konstantinopolista ja Moskovan patriarkaatti tunnusti sen vasta myöhemmin. Suomen ortodoksinen kirkko on autonominen, mutta ei autokefaalinen, eli sillä ei ole täyttä itsenäisyyttä ja riippumattomuutta. Maamme ortodoksinen kirkko kuuluu Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin kaitsentaan.

Samalla matkalla patriarkka Bartolomeos vierailee myös Virossa, jonka autonominen ortodoksinen kirkko täyttää niin ikään 100 vuotta.

Etiopian ortodoksinen tewahedo-kirkko saa aikaan sopimuksen

(Lähde: Al-Jazeera 16.02.2023)

Etiopian vanhaa ja vaikutusvaltaista ortodoksista tewahedo-kirkkoa jakanut kiista on ainakin toistaiseksi päättynyt sopimukseen, jonka kirkon keskushallinto ja itsenäisen Oromian kirkon julistaneet oromo-kansaan kuuluvat piispat solmivat pääministeri Abiy Ahmedin läsnäollessa. Sopimuksen toivotaan päättävän Etiopian kirkollisen ja sisäpoliittisen konfliktin, jossa on kuollut ainakin 30 ihmistä ja jonka seurauksena hallitus on rajoittanut internetin ja sosiaalisen median käyttöä.

Oromopiispat ilmoittivat helmikuun alussa perustavansa oman kirkollisen synodin vastalauseena oman etnisen ryhmänsä huonolle kohtelulle ortodoksisessa kirkossa. Sopimuksen mukaan Oromian alueen kirkoille ja papistolle ohjataan lisää rahoitusta, oromonkielistä papistoa koulutetaan lisää ja korkeisiin kirkollisiin asemiin nostetaan lisää oromoja.

Oromot ovat Etiopian suurin tai toiseksi suurin etninen ryhmä. Kirkossa johtoasema on kuitenkin perinteisesti ollut amharoilla ja kirkon johtaja, patriarkka, abuna Mathias on tigre. Pääministeri Abiy Ahmed on itsekin oromo, mutta uskonnoltaan helluntailainen, ei tewahedo-ortodoksi.

Intian osavaltioita pyydetään raportoimaan kristittyjen vainosta

(Lähde: UCA News 10.02.2023)

Bangaloren arkkipiispa Peter Machado kertoo, että vuonna 2021 tapahtui keskimäärin 45-50 hyökkäystä kristittyjä vastaan joka kuukausi.

Intian korkein oikeus on määrännyt seitsemän osavaltion hallitukset esittämään yksityiskohtaiset tiedot niiden lainvalvontaviranomaisten toteuttamista toimista tapauksissa, joissa kristittyihin ja heidän laitoksiinsa on kohdistunut väitettyjä hyökkäyksiä.

Määräys annettiin, kun Bangaloren arkkipiispa Peter Machado sekä National Solidarity Forum ja Evangelical Fellowship of India -järjestöt esittivät vetoomuksen.

Korkein oikeus totesi, että tarkastusta tarvitaan sen selvittämiseksi, noudattavatko maakunnan viranomaiset annettuja ohjeita. Tuomioissa määrättiin osavaltiot vastuuseen uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvan väkivallan ehkäisemisestä ja erityisesti vähemmistöjen lynkkauksista.

Liittovaltion sisäministeriö väitti valaehtoisessa lausunnossaan, että suurin osa kristittyjen vainon todisteeksi kuvatuista tapauksista oli joko vääriä tai väärin perustein esitettyjä.

Kristittyjen osuus Intian 1,4 miljardista asukkaasta on 2,3 prosenttia.

Maailman korkein kirkossakäyntiprosentti on Nigeriassa

(Lähde: The Catholic World report 14.02.2023)

Tuoreen tutkimuksen mukaan 94 prosenttia Nigerian 30 miljoonasta katolilaisesta sanoo käyvänsä messussa vähintään viikoittain tai useammin.

59-vuotias kardinaali Peter Ebere Okpaleke näkee Nigerian katolilaisten aktiivisen osallistumisen taustalla kolme avaintekijää. Nämä ovat perinteinen maailmankatsomus, perheen rooli ja yhteisöllisyys seurakunnissa.

Nigerialaisella yhteiskunnalla kokonaisuudessaan on Okpaleken mukaan ”perinteinen maailmankatsomus”, joka tunnustaa Jumalan läsnäolon elämässä ja yhteiskunnassa. Nigerialaiset eivät ole unohtaneet, miten hengellisyys läpäisee jokapäiväistä elämää.

Nigeriassa vallitsee vahva käsitys siitä, että ”perhe on ’kotikirkko'”, termi, jota varhaiset kirkkoisät käyttivät. Perhettä pidetään ensisijaisena paikkana, jossa ”usko siirtyy seuraavalle sukupolvelle”, Okpaleke sanoi.

Nigerian katoliset seurakunnat ja hiippakunnat tarjoavat ihmisille vahvan tunteen ”yhteisöllisyydestä ja kuulumisesta”.

Okaleke myönsi, että Nigerian elinvoimainen usko on osittain evankeliumin maahan tuoneiden lähetyssaarnaajien ansiota. Nykyään Nigeria lähettää pappeja kirkon palvelukseen esimerkiksi Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *