Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 28.1.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Malta asettaa kristityn syytteeseen eheytymiskertomuksen tähden

(Lähteet: Christian Today 19.01.2023 ja Evangelical Focus 20.01.2023)

Maltalainen kristitty Matthew Grech joutuu oikeuteen, koska hän kertoi paikalliselle tiedotusvälineelle antamassaan haastattelussa eheytyneensä homoseksuaalisuudesta. Rikokseksi tämän tekee se, että poliisi katsoo hänen puhuneen eheytymishoitojen puolesta, jotka ovat Maltalla nyt lailla kiellettyjä, kuten monissa muissakin länsimaissa. Myös Suomessa on valmisteltu vastaavaa lakia. Grechille voidaan Maltan lain mukaan tuomita 5 000 euron sakko tai jopa 5 kuukautta vankeutta, jos hänet tuomitaan. Malta oli ensimmäinen Euroopan unionin maa, joka kielsi niin sanotun Eheytymisterapian vuonna 2016.

Haastattelussa Grech kertoi elämäntarinansa ja korosti, että hän ei hyväksy termiä ”käännytysterapia”. Hän ei kehottanut yleisöä osallistumaan terapiaan. Hän kertoi näkemyksenään oman kokemuksensa ja uskonsa pohjalta, että Raamatussa homoseksuaalisuus ei ole identiteetti, eikä edes tunne, vaan käyttäytymismalli.

Eheytyshoidot kieltävä laki aiheuttaa ideologisen dominovaikutuksen. Homojen oikeuksia ajavat eturyhmät hyväksyvät yhden ainoan näkemyksen ihmisen seksuaalisuudesta ja pakottavat sen koko väestöön, toteaa Grech. Entiset homot ja lesbot halutaan nyt vaientaa yhteiskunnassa rangaistuksen uhalla.

Turkki vetää miehitysjoukkojaan Irakin Kurdialueelta

(Lähde: Rudaw News 24.01.2023)

Turkki on perustanut viime vuosina kymmeniä sotilastukikohtia Irakiin Kurdistanin alueelle. Turkki käy taistelua kurdeja vastaan Syyriassa, Irakissa ja omassa maassaan. Nyt Turkki on vetänyt pois 13 perustamistaan 27 sotilastukikohdasta.

Vuonna 2020 Turkki julkaisi kartan, johon oli merkitty lähes 40 luvatonta Turkin sotilastukikohtaa Irakin maaperällä Kurdistanin alueella. Turkin armeijan läsnäolo Kurdistanin alueella on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmeninä, erityisesti 1990-luvulta lähtien.

Siviilit ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Turkin armeijan miehittämiltä alueilta. Suuri osa Duhokin maakunnan kylistä on tyhjennetty Turkin hyökkäysten vuoksi.

Irakin rajavoimien tiedottaja sanoi aiemmin tässä kuussa, että Kurdistanin alueen ja Turkin rajalla on nyt Turkin osittaisen vetäytymisen jälkeen rauhallisempaa. Irakin rajajoukkoja on sijoitettu alueille, joista Turkin armeija on vetäytynyt.

Anglikaanikirkko vaarassa repeytyä

(Lähde: Anglican Ink 24.01.2023)

Anglikaanikirkon piispat Englannissa ovat päättäneet hyväksyä homoliittojen kirkollisen siunaamisen. Tämä on kompromissiesitys, sillä avioliittoon vihkimistä ei olla nyt esittämässä. Homojen siunaamisen hyväksyminen johtaisi arkkipiispa Welbyn syrjäyttämiseen anglikaanisen maailman johtajana – varoittavat globaalin etelän arkkipiispat

Jos Englannin kirkon synodi vahvistaa piispainkokouksen suositukset ”siunata” samaa sukupuolta olevien avioliitot tai siviilikumppanuudet, Englannin kirkko rikkoo ”Raamatun selkeää ja kanonista opetusta”. 75 prosenttia maailman anglikaaneista on globaalissa etelässä, jossa samaa sukupuolta olevien liitojen siunaamista ei hyväksytä.

Etelä-Sudanin arkkipiispa Justin Badi toteaa Englannin anglikaanikirkon irrottautuneen maailmanlaajasta anglikaanikirkosta. Hän pahoittelee Englannin piispojen kyvyttömyyttä pitää vihkimyslupaustaan puolustaa raamatullista totuutta elämällään ja opillisella toiminnallaan.  Hän sanoi, että ehdotettu rukous homoparien siunaamiseksi ja vahvistamiseksi on ristiriidassa Pyhän Kirjoituksen kanssa kokonaisuutena ja erityisesti Raamatun opetuksen kanssa avioliitosta ja seksuaalietiikasta.

Saksa tunnustaa virallisesti Islamilaisen valtion jesidien surmaamisen kansanmurhaksi

(Lähde: Al-Jazeera 19.1.2023)

Saksan liittopäivät on päättänyt virallisesti tunnustaa Islamilaisen valtion toimeenpaneman jesidien joukkosurman ja heitä kohtaan tehdyn väkivallan kansanmurhaksi. Liittopäivien tunnustus tuli sen jälkeen saksalainen tuomioistuin oli tuominnut entisen, Saksassa asuvan Islamilaisen valtion taistelijan rikoksista ihmisyyttä vastaan. Tuomittu oli syyllistynyt useisiin surmatöihin, nuorin uhri oli todistettavasti ollut 5-vuotias.

Jesidit ovat runsaan puolen miljoonan ihmisen uskonnollis-etninen vähemmistö, joka on perinteisesti asunut Pohjois-Irakissa. Heidän uskontonsa on synkretistinen yhdistelmä zarathustralaisia, juutalais-kristillisiä, manikealaisia ja islamilaisia uskomuksia.

Vuonna 2014 kalifaatiksi julistautunut ääri-islamilainen Islamilainen valtio valtasi suurimman osan jesidien asuma-alueista. Ääri-islamistinen järjestö surmasi ainakin 1200 jesidiä ja orjuutti ainakin 7000 naista ja tyttöä taistelijoidensa seksiorjiksi.

YK:n tutkimusryhmä ilmoitti jo toukokuussa 2021 saaneensa kerättyä selvää ja vakuuttavaa aineistoa, että Islamilaisen valtion tavoitteena oli toimeenpanna kansanmurha jesidivähemmistöä kohtaan.

Asemiehet hyökkäävät kirkkoon Nigeriassa, ampuvat pastorin ja kaappaavat 25 seurakuntalaista

(Lähde: CBN News 23.1.2023)

Pohjois-Nigeriassa Katsinan osavaltiossa islamistiset asemiehet hyökkäsivät sunnuntaina 22.1. paikalliseen New Life for All -kirkkoon kesken aamujumalanpalveluksen. Osavaltion kuvernöörin apulainen, pastori Ishaya Jarau kuvaili hyökkääjiä ”terroristeiksi” ja kertoi näiden kaapanneen 25 jumalanpalvelukseen osallistunutta kristittyä ja pahoinpidelleen seurakunnan pastorin, jonka he jättivät kuolemaan vammoihinsa. Pastori kuoli saamiinsa vammoihin.

Paikallispoliisi vahvisti surmatun olleen pastori Haruna. Poliisin mukaan kaapattuja olisi ollut vain viisi.

Kristittyjen tilanne Nigerian pohjoisosissa on huolestuttava. Vain vähää aiemmin roomalaiskatolinen pappi, Isä Isaac Achi kuoli pappilansa murhapoltossa. Kohteena ovat olleet varsinkin papisto ja jumalanpalvelukset.

Nigerialaisista hieman yli puolet on muslimeja, ja he ovat enemmistönä maan pohjoisosissa. Kristittyjä on hieman alle puolet väestöstä ja he ovat enemmistönä maan eteläosissa.

Uudeksi syyrialaiskatoliseksi arkkipiispaksi on valittu islamistiterroristien väkivallan uhri: Isä Jacques muistuttaa anteeksiannon tärkeydestä

(Lähde: Catholic News Agency 23.1.2023)

Uudeksi syyrialaiskatoliseksi Homsin arkkipiispaksi on valittu isä Jacques Mourad, joka joutui vuonna 2015 ääri-islamilaisen Islamilaisen valtion taistelijoiden sieppaamaksi.

Islamistiterroristit kaappasivat Mouradin ja erään noviisin Mar Elian luostarista Syyriasta.

Valittu arkkipiispa kertoo ääri-islamistien yrittäneen saada häntä kääntymään islamiin tai lausumaan islamilainen uskontunnustus. Hän kertoi silloin muistaneensa aiempia kristittyjä, joilla oli ollut rohkeutta todistaa uskonsa henkensä uhalla ja niinpä hänkin oli uskaltanut vastata: ”Me olemme ristiinnaulitun ja ylösnousseen Jeesuksen opetuslapsia.”

Isä Jacques kertoo, että yksi terroristeista uhkasi veitsi kurkulla tappaa hänet. Hän kertoo yllättyneensä, ettei tuolloin tuntenut vihaa uhkaajaansa kohtaan, vaikka pitää luonnollisena, että tuolloin tahtoisi satuttaa toista. Uusi arkkipiispa piti tätä puhuttelevana oppituntina anteeksiannosta. Hän kertoo yhä kaappaajiensa olevan hänen rukouksissaan, koska syntien anteeksianto tulee Jumalalta ja sitä hän noille taistelijoille rukoilee.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (4)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Avioliitto-opetusta kirkkoihin

  (Maltalaisesta eheytyskertomuksen kriminalisoinnista mieleen tulleita ajatuksia:)

  Maailmassa ei haluta kuulla, että Jeesus on voimallinen kokonaan vapauttamaan syntielämästä. Joskus Hän ottaa synnillisen himon pois ihan silmänräpäyksessä.

  Jeesus voi poistaa minkä vain riippuvuuden (huume-, tupakka-, alkoholi-, porno- tai peliriippuvuuden) vaikkapa heti, ja aika moni on näitä kokenut. Kaikille ei vapautusta heti kuitenkaan rukouksista huolimatta tule. Osa saa kamppailla riippuvuutensa kanssa pitempään, ehkäpä jonkin syvemmän ja laajemman ”erämaa”-/opetusjakson vuoksi?

  Joillakin vapautumista seuraa retkahdusjakso, mikä sekään ei onneksi ole takuuvarma merkki kadotuksentielle lopullisesti joutumisesta. Muistelen kuulleeni kokemuksia, joissa retkahduksen jälkeen uskonelämä vahvistui.

  On mielenkiintoista, että yhteiskunnassa jotenkin vielä siedetään kuulla päihteiden ja muiden riippuvuuksien olevan sairauksia, joista Jeesus voi vapauttaa, mutta ei kestetä kuulla vapautumista homoudesta – tuskin kestetään kuulla sitäkään, jos joku on vapautunut ”väärässä kehossa syntymisen” tunteesta.

  Jeesus voi avata, minkä vain mielen solmun, parantaa millaisen mielisairauden tai kehityshäiriön tahansa. Hänelle on tietysti pikku juttu korjata ”suuntausvinoutumat” (niiden juurisyystä riippumatta), jos ihminen sitä tahtoo ja Herra hyväksi näkee tuollaisen armon.

 2. Saara

  Nämä Keskitalon toimittamat uutiset olivat taas erittäin mielenkiintoisia, tärkeää tietoa maailmalta meille kristityille.

  Maltalainen laki on alkusysäys länsimaiselle kristittyjen vainolle. On todella erikoista, ettei edes omista eheytyskokemuksista saisi kertoa.

  Tällainen eheytyksen ihme halutaan kaiketi piilottaa: ei haluta myöntää, että homoudesta voi päästä vapaaksi.

 3. Jukka Mikkola

  Näyttää siltä, että (sanan)vapaus on yllättävän rajallinen myös täällä ns. läntisessä demokratiassa.

  Onko käymässä niin, että kun sanat alkavat muuttua vain kielellisen konstruktion olooiksi, ne muuttuvat vain vallankäytön välikappaleiksi – merkitykset ovat vain ja ainoastaan sitä, mikä niille erikseen määritellään – kuka sen määrittelyn vallan sitten saakaan, tai ottaakaan.

  • Saara

   Tuosta kommentista tuli mieleen, että kuulin Radio Patmoksesta Kujalla-podcastin 61. jakson, jossa Markku Ruotsila totesi haastattelussa, että hänen näkemyksen mukaan kristittyjen kannattaisi olla yhteistyössä ei-kristillisten tahojenkin kanssa sananvapauden ja vapaan uskonnon harjoittamisen puolustamiseksi (silläkin uhalla, että sananvapautta ei toinen puoli käytä kristityille suotuisasti), koska sananvapauden menetyksen jälkeen kokonaisvaltainen evankeliointityö ja kristillinen yhteiskunnassa toimiminen käy mahdottomaksi.

   Eipä varmastikaan kristittyinä meidän tule jouduttaa ”pimeän saapumista”, vaan toimia suolana ja valona myös edistäen sellaista lainsäädäntöä, joka sallii täyden kristillisen sanoman levityksen ilman yhteiskunnan sanktioita.