Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 6.7.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Iran tuomitsee kristityiksi kääntyneitä vankeuteen

(Lähde: CBN News 29.06.2024)

Iranilainen tuomioistuin on tuominnut viisi kristinuskoon kääntynyttä iranilaista entistä muslimia vuosiksi vankeuteen. Paikallisen ihmisoikeusjärjestön mukaan mitään varsinaista syytettä kristityiksi kääntyneitä vastaan ei kuitenkaan ollut.

Pisimmän, 10 vuoden vankeustuomion, sai Hamid Afzali. Hänen lisäkseen kolme muuta tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen ja yksi tuomituista, Zohrab Shahbazi, sai yhdeksän kuukauden vankeustuomion.

Viimeaikaisista tuomioista pisin on kristityksi kääntyneen Yasin Mousavin, joka tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen syytettynä ”jäsenyydestä ryhmässä tai yhdistyksessä, jonka tavoite on turvallisuuden häirintä” ja ”propagandasta hallitusta vastaan kristinuskoa edistämällä”.

Iranissa epävirallisten, maanalaisten kristillisten kirkkojen arvioidaan kasvavan melko nopeasti. Kääntyminen islamista kristinuskoon on kuitenkin maassa laitonta. Iran on islamilainen tasavalta, jossa šiialainen islamilaisen šaria-lain tulkinta ohjaa huomattavasti lainsäädäntöä.

Israelin ultraortodoksijuutalaiset vastustavat kutsuntoja

(Lähde: Al-Monitor 01.07.2024)

Israelissa on tehty päätös, joka purkaa niin kutsuttujen ultraortodoksijuutalaisten ješiva-koulujen opiskelijoille vapautuksen maan asevoimista. Israelissa asevelvollisuus koskee sekä miehiä että naisia, ollen miehille kolme ja naisille kaksi vuotta. Ultraortodoksinaiset olisi kuitenkin vastakin vapautettu palveluksesta. Samoin esimerkiksi Israelin arabiväestö on pääosin vapautettu asepalveluksesta.

Päätöksen taustalla on pitkä kiista ultraortodoksijuutalaisten erikoisasemasta Israelissa. Lisäksi Israelin parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja arvioi, että maan armeijaan tarvitaan välittömästi 10 000 uutta sotilasta ja että 3000 ultraortodoksijuutalaista miestä värvättäisiin mahdollisimman pian.

Israelin viranomaisten ja korkeimman oikeuden päätös on aiheuttanut väkivaltaisiksikin äityneitä protesteja, joissa ultraortodoksijuutalaiset ovat vaatineet vapautuksensa jatkumista ja huutaneet mieluummin kuolevansa kuin liittyvänsä epäuskoiseen armeijaan. Osa ultraortodoksijuutalaisista ryhmittymistä vastustaa Israelin valtiota, koska se on perustettu ilman heidän odottamaansa messiasta. Ultraortodokseja on Israelin väestöstä arviolta 12 %. Heidän osuutensa kasvaa nopeasti korkean syntyvyyden vuoksi.

Oklahomassa määrätään Raamattu joka luokkaan, Louisianassa on pidettävä esillä kymmentä käskyä

(Lähde: Orthodox Times 20. ja 28.06.2024)

Yhdysvalloissa osavaltioiden koulujärjestelmissä on tapahtumassa muutoksia. Aiemmin julkisissa kouluissa uskonnollisten symbolien näkyminen tai uskonnon harjoittaminen on ollut äärimmäisen rajoitettua.

Oklahoman osavaltion opetusviranomaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet, että vastaisuudessa osavaltion julkisissa kouluissa tulee olla Raamattu jokaisessa luokkahuoneessa. Osavaltion julkisen opetustoimen johtaja Ryan Walters vaatii, että Raamattua tulisi myös opettaa. Hänen painotuksensa on etenkin kymmenessä käskyssä. Waltersin mukaan Raamattu on historiallinen teksti, jonka on välttämätön opettaaksemme lapsille tämän maan historiaa ja ymmärtääksemme täysin länsimaista kulttuuria ja omaa oikeusjärjestelmäämme.

Myös Louisianan osavaltiossa laadittiin noin viikkoa aiemmin laki, joka edellyttää kymmenen käskyn olevan esillä jokaisessa luokkahuoneessa.

Molempia lakeja on arvosteltu perustuslainvastaisiksi, koska Yhdysvaltain perustuslain ensimmäinen lisäys kieltää kansallisen uskonnon tai minkään tunnustuskunnan edistämisen toisten kustannuksella.

Pakistanin tuomioistuin tuomitsee kristityn nuoren kuolemaan

(Lähde: UCA News 02.07.2024)

Pakistanilainen tuomioistuin on tuominnut 22-vuotiaan kristityn Ahsan Raja Masihin kuolemaan ja tuominnut hänet muslimien uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta. Hänen väitetään postanneen muslimeja loukkaavan viestin sosiaalisessa mediassa.

Masihin asianajaja Khurram Shahzad sanoi, että oikeustieteellisessä tutkimuksessa ei Masihin matkapuhelimesta löydetty jumalanpilkkaa sisältävää sisältöä. Kuolemantuomio on herättänyt voimakkaan vastareaktion islamilaisen maan kristittyjen johtajien keskuudessa.

Tiilitehtaassa työskentelevän Masihin syyte on saanut muslimit kaduille mellakoimaan kristittyjä vastaan. Yli 80 kristityn kotia ja 26 kirkkoa vandalisoitiin väitetyn Koraanin häpäisyn vuoksi. Monia Raamattuja poltettiin ja kirkkoja häpäistiin, mutta joukon hyökkääjät pääsivät vapaaksi – vain 12 henkilöä on tutkinnassa.

Pakistanin jumalanpilkkalaissa säädetään kuolemanrangaistuksesta. Ketään ei kuitenkaan ole toistaiseksi teloitettu. Maassa on sen sijaan nähty lukuisia tapauksia, joissa väkijoukko on lynkannut ihmisiä jumalanpilkkasyytösten vuoksi.

Britannian hindulainen pääministeri avautuu uskostaan

(Lähde: Premier Christian News 03.07.2024)

Pääministeri Rishi Sunak on avautunut henkilökohtaisesta uskostaan ja sanonut hakevansa usein hengellistä ohjausta vaikeina aikoina.  Hän ei täsmennä tarkemmin sitä, miten hän etsii ohjausta, mutta kertoo olevansa uskontoaan harjoittava hindu ja sanoi uskonsa tarjoavan hänelle ”lohtua, lohdutusta ja inspiraatiota – erityisesti haastavina hetkinä, jotka kuuluvat hänen työhönsä.

”Usko on erittäin tärkeä osa elämääni”, Sunak sanoi.

”Uskon ja ihanien vanhempieni muovaama kasvatukseni on opettanut minulle, että minun on aina tehtävä velvollisuuteni, eikä lopputulosta tarvitse murehtia, kunhan käyttäydyn uskollisesti”, hän jatkaa. ”Tämä periaate, joka tunnetaan uskossani nimellä ’Dharma’, ohjaa lähestymistapaani julkiseen palveluun ja siihen, miten elän elämääni. Toivon voivani välittää sen tyttärilleni.”

Sunak käsitteli myös joitakin monille kristityille tärkeitä kysymyksiä, kuten uskonnonvapautta. Sunak sanoi ymmärtävänsä huolenaiheet ja vannoi varmistavansa, että kaikille taataan oikeudellinen suoja uskonilmaisun osalta. ”Pidämme tiukasti kiinni näistä oikeuksista ja varmistamme, että kristityt ja kaikki uskonnolliset yhteisöt voivat harjoittaa vakaumustaan vapaasti”, Sunak vakuutti.

Teinejä käännytetään islamiin Malesiassa

(Lähde: UCA News 28.06.2024)

Malesian liittovaltion lain mukaan alaikäistä ei voi käännyttää toiseen uskontokuntaan ilman vanhempien nimenomaista lupaa.

Malesian poliisi kertoi 25. kesäkuuta aloittaneensa tutkinnan Hungin TikTok-videosta, jossa muslimisaarnaaja Firdaus Wong Wai Hung  antaa ohjeita siitä, miten käsitellä alaikäisten pyyntöjä, jotka haluavat kääntyä salaa islamiin. Video sisälsi myös neuvoja siitä, miten lapset voivat rukoilla salaa ja salata käännytyksen vanhemmiltaan. Hung sanoi videollaan, että alaikäisen kääntymishalukkuus on tervetullut, ja neuvoi, ettei hänen kääntymisestään pitäisi ilmoittaa tai rekisteröidä.

Hungista tehtiin tiettävästi lukuisia poliisivalituksia sen jälkeen, kun video oli levinnyt sosiaalisessa mediassa. Malesian buddhalaisuuden, kristinuskon, hindulaisuuden, sikhismin ja taolaisuuden neuvoa-antava neuvosto sanoi olevansa tyrmistynyt videosta ja kuvaili sitä ”moraalittomaksi, perustuslain vastaiseksi ja laittomaksi”.

Hung on vahvistanut, että poliisi on ottanut häneen yhteyttä ja pyytänyt häntä antamaan lausuntonsa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. pike

    Mikäs se tämmöinen Herran profeetta dr. owuor oikein on, joka tulee Helsinkiin 20.10.2024? Onko hänen julistus Raamatun mukaista, vai väärän profeetan antikristuksen puhetta?
    kun hän puhuu shekinah kirkkaudesta.