Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 8.6.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Pakistanin piispat vaativat suurempaa suojelua kristityille, joita syytetään väärin perustein jumalanpilkkalakien nojalla

(Lähde: Premier Christian News 05.06.2024)

Pakistanin katolisen piispainkokouksen puheenjohtaja, piispa Samson Shukardin toivoo, että jumalanpilkasta syytettyihin kohdistuvaa terroria voidaan hillitä.

Asiasta tuli tieto sen jälkeen, kun kristitty tehtaan omistaja Nazir Masih kuoli sairaalassa Punjabin maakunnassa tapahtuneen väkivaltaisen hyökkäyksen seurauksena.

Tuhannen ihmisen väkijoukko hyökkäsi 73-vuotiaan kimppuun, koska hänen väitettiin polttaneen Koraanin. Hänen kotiaan vastapäätä oli löydetty palaneita sivuja. Hän kuoli vammoihinsa viikkoa myöhemmin.

Pakistanin rikoslain mukaan Koraanin häpäiseminen johtaa elinkautiseen vankeusrangaistukseen, kun taas profeetta Muhammedin loukkaamisesta seuraa kuolemantuomio.

Väkijoukko ottaa usein asiat omiin käsiinsä ja toteuttaa sitä, mitä kutsutaan kohteliaasti pikaoikeudeksi, mikä tarkoittaa käytännössä väkijoukon väkivaltaa. Ihmisiä, joiden syytettä jumalanpilkasta ei ole mitenkään todistettu, hakataan, haavoitetaan ja kuten Nazirin tapauksessa, valitettavasti surmataan.

Piispa Shukardin vaatii lainsäädäntöä, johon sisältyy myös vankeusrangaistuksia, jotta jumalanpilkkasyytöksiä tahallaan tehtailevat henkilöt saataisiin vastuuseen.

Pakistanin armeija ylentää kristityn naisen prikaatinkenraaliksi ensimmäisen kerran

(Lähde: The Jerusalem Post 03.06.2024)

Pakistanin armeija vahvisti lauantaina 1.6., että armeijan lääkintähuollosta vastaava Helen Mary Roberts on ylennetty prikaatinkenraaliksi. Tämä tekee hänestä ensimmäisen Pakistanin uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvan naisen kenraalikunnassa.

Pakistanissa on maailman muslimimaista yksi suurimmista kristillisistä vähemmistöistä, yhteensä yli kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä, mikä on noin 1,3 prosenttia maan yli 207 miljoonasta asukkaasta. Yli 96 prosenttia pakistanilaisista on muslimeita. Hindut ovat suurin uskonnollinen vähemmistö, kristityt toisiksi suurin.

Helen Mary Robertsin ylennys kenraalikuntaan on Pakistanin kristityille suuri asia. Maan uskonnollisilla vähemmistöillä on lain edessä periaatteessa tasa-arvoinen asema muslimien kanssa, mutta maan vähemmistöryhmät ovat usein kohdanneet häirintää, syrjintää ja väkivaltaa. Tämä on kiihtynyt viime vuosina väkivaltaisen islamismin lisäännyttyä maassa.

Turkin ja Bulgarian luterilaiset kirkot liittyvät Kansainväliseen Luterilaiseen Neuvostoon

(Lähde: International Lutheran Council 03.06.2024)

Maailman konservatiivisia ja tunnustuksellisia luterilaisia yhdistävä Kansainvälinen Luterilainen Neuvosto (engl. International Lutheran Council, ILC) on hyväksynyt tarkkailijajäsenikseen Bulgarian evankelis-luterilaisen kirkon ja Turkissa sijaitsevan Istanbulin Luterilaisen kirkon. Molemmat kirkot kuuluvat samaan organisaatioon, joka palvelee turkinkielisiä luterilaisia sekä Turkissa että Bulgariassa.

Molemmat pienet kirkot ovat hakeneet ILC:n täyttä jäsenyyttä, mutta neuvoston täysjäsenyyteen edellytetään ILC:n maailmankonferenssin hyväksyntä. Seuraava konferenssi järjestetään vuonna 2025.

Istanbulin luterilainen kirkko perustettiin vuonna 2003 norjalaisen ja suomalaisen lähetystyön tuloksena. Kirkolla on seurakunnat Istanbulissa ja Izmirissä. Bulgarian evankelis-luterilaisella kirkolla taas on seurakunnat Peshterassa ja Krushevossa. Se on perustettu 2005.

Bidenin suosio arabitaustaisten amerikkalaisten keskuudessa on romahtanut Gazan tilanteen vuoksi

(Lähde: Al-Monitor 01.06.2024)

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin suosio arabitaustaisten amerikkalaisäänestäjien keskuudessa on romahtanut Gazan konfliktin seurauksena. Arabitaustaisten äänestäjien keskuudessa Trump on Bidenia suositumpi, Trumpia kannattaa 32 prosenttia, Bidenia vain 18 prosenttia. Arabitaustaisista äänestäjistä 88 prosenttia ilmoitti, ettei hyväksy Bidenin toimia Gazan konfliktissa ja 80 prosenttia piti Gazan konfliktia tärkeänä äänestyspäätökseensä vaikuttavana tekijänä.

Arabitaustaisten äänestäjien tuen menetys voi olla Bidenille tärkeä syksyn vaaleissa: vuoden 2020 presidentinvaaleissa 59 prosenttia arabitaustaisista äänestäjistä kannatti Bideniä ja vain 35 prosenttia Trumpia. Heitä arvioidaan olevan n. 3,7 miljoonaa Yhdysvalloissa. Erityisen suuri arabiäänestäjien lukumäärä on Kaliforniassa (530 000), Michiganissa (390 000) ja New Yorkissa (300 000). Enemmistä Amerikan arabeista on kristittyjä.

Erityisesti Michigan voi olla tärkeä, koska tässä osavaltiossa Biden voitti Trumpin vuoden 2020 vaaleissa vain 177 000 äänellä. Kyse on siis presidentin vaalien tuloksen kannalta tärkeästä vaa’ankieliosavaltiosta.

Luterilainen Maailmanliitto ja ortodoksiset kirkot käyvät oppikeskusteluja Kairossa

(Lähde: Orthodox Times 02.06.2024)

Luterilaisen Maailmanliiton ja ortodoksisten kirkkojen yhteinen teologisen dialogin komissio istui Egyptin pääkaupungissa Kairossa sijaitsevassa luostarissa toukokuun lopussa. Keskusteluja isännöi Aleksandrian patriarkaatti. Osanottajissa oli monia teologeja, tohtoreita, professoreja ja piispoja molemmista tunnustuskunnista.

Oppikeskustelujen teemana oli ”Pyhä Henki, kirkko ja maailma: luomakunta, ihmisyys ja pelastus”. Keskusteluissa oli mm. yhteinen julistus ns. filioque-kiistasta. Sana on latinaa ja tarkoittaa ”ja Pojasta”. Kyse on siis siitä, että luterilaiset ja muu läntinen kristikunta, esimerkiksi roomalaiskatoliset, tunnustavat Nikean uskontunnustuksessa, että Pyhä Henki lähtee Isästä ja Pojasta, kun taas ortodoksiset kirkot tunnustavat Pyhän Hengen lähtevän yksin Isästä.

Tarkoituksena on valmistautua vuonna 325 pidetyn Nikean kirkolliskokouksen 1700-vuotisjuhlaan ensi vuonna. Tämä ekumeeninen kirkolliskokous muotoili myös Nikean uskontunnustuksen.

Oikeuslaiton vaatii lakia, jolla säännellään kirkon omaisuutta Intiassa

(Lähde: UCA News 31.05.2024)

Etelä-Intiassa toimiva tuomioistuin on korostanut, että tarvitaan laki, jolla säännellään kirkkojen omaisuutta koko maassa. Lain tavoitteena olisi suojella kristillisten kirkkojen omaisuutta väärinkäytöksiltä. Intiassa on lakeja, jotka koskevat hindu- ja muslimiyhteisöjen omaisuutta. Kristittyjen omaisuus on kuitenkin vailla tällaista lain suojaa.

Tamil-Nadussa oikeus lausui: ”Valtion pitäisi lähestyä kaikkia uskontoja samalla tavalla”, koska ”Intia on maallinen maa”, tuomari sanoi tuomiossaan, joka koski Tamilin evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittyvää maakiistaa.

Hän sanoi, että hän on ”henkilökohtaisesti törmännyt useisiin tapauksiin, joissa kirkon omaisuutta on luovutettu laittomasti ja lainvastaisesti”. Ongelmana on erityisesti, että Intian kristityt johtajat käyttävät kirkon omaisuutta väärin henkilökohtaiseen hyötyynsä.

Kristittyjen osuus Intian yli 1,4 miljardista ihmisestä on 2,3 prosenttia, ja yli 80 prosenttia on hinduja.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *