Israelilaisten tutkijoiden läpimurto Alzheimerin taudin ja maksasyövän hoidossa

Kolmen israelilaisen yliopiston tutkijat ovat hiljattain kehittäneet uraauurtavia metodeja löytääkseen lääkkeen, joka auttaa nykymaailman kahdessa vakavimmassa sairaudessa Alzheimerin taudissa ja maksasyövässä.

Israelilaisen yliopiston tutkijatiimi on keksinyt keinon hidastaa vahingoittavan proteiinin kerääntymisen aivoihin. Haitallisen proteiinin kertyminen aivoihin on yksi isoimmista syistä siihen, että Alzheimeriin sairastutaan.

Tutkijat ovat kehittäneet erittäin pienen piisirun, johon voi lisätä hermokasvutekijä-nimistä proteiinia. Tämä proteiini hidastaa haitallisen proteiinin tekemiä vahinkoja hermosoluissa.

Näiden hermosolujen rappeutuminen johtaa aivotoiminnan heikentymiseen, aiheuttaen erilaisia muistisairauksia kuten Alzheimeria. Erityisesti vanhukset ovat alttiita sairastumiselle ja koska tämä ikäryhmä on koko ajan kasvamassa, tämä pelätty sairaus yleistyy tulevaisuudessa entisestään.

Siru on äärettömän pieni ja huokoinen ja se liukenee turvallisesti. Se vapauttaa korjaavaa proteiinia kuukauden ajan. Yksi ongelma oli kuitenkin, miten proteiini saadaan kulkeutumaan aivoihin.

Aivoilla on hyvin tehokas suojamuuri, jolla se suojelee itseään veren kautta tulevilta tulehduksilta, mutta se myös estää itseään saamasta lääkettä normaalin lääkkeen muodossa.

Tutkijat kuitenkin keksivät, että sirun voisi kuljettaa aivoihin ”nenäsumutteen” avulla, jolloin ei tarvitsisi ylittää aivojen suojamuuria. Tätä menetelmää on testattu jo hiirillä ja tutkijat toivovat, että lähitulevaisuudessa voitaisiin aloittaa myös kliiniset kokeet.

Läpimurto maksasyöpätutkimuksissa

Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa Israelissa on löydetty uusi tapa hoitaa maksasyöpää. Maksasolut, jotka ovat pahanlaatuisia, erittävät tiettyä proteiinia, joka aktivoituna tekee aukon muuten läpäisemättömään kalvoon ja mahdollistaa näin sairauden leviämisen.

Tutkijat huomasivat, että kannabiksessa on yksi ainesosa nimeltään ”Kannabidioli”, joka voi avata saman aukon myös syöpää tuhoavalle aineelle. Tässä tapauksessa se on tehokas kemoterapialääke ”Doksorubisiini”.

Koska terveet solut, jotka eivät sisällä TRPV2 proteiinia jäävät huomiotta, vakavat sivuvaikutukset kemoterapiaan liittyen vähentyvät, jos eivät kokonaan häviä. Teoriassa vahingollisille soluille voi antaa pienemmän annoksen syöpää tuhoavaa ainetta, joka taas vähentää vahingollisia ja kivuliaita sivuvaikutuksia.

Maksasyöpään sairastuneilla on hyvin alhainen selviytymisprosentti. Tutkijat ovat kuitenkin toiveikkaita, että tästä metodista voisi olla apua maksasyövän hoidossa. Seuraavaksi tutkijat siirtyvät eläinkokeisiin.

Lähde: World Israel News 5.12.2019: Israeli medical breakthroughs successfully target Alzheimer’s, liver cancer