Jännitteet korkealla Venäjän suunnitellessa Israelin juutalaistoimiston toiminnan kieltämistä

Israel ja Lähi-Itä

Venäläisen tuomioistuimen odotetaan tällä viikolla hyväksyvän hallituksen pyynnön sulkea Israelin juutalaisjärjestö Jewish Agency for Israel, joka on Israelin hallitukseen läheisesti sidoksissa oleva yksityinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka auttaa Venäjän juutalaisia muuttamaan Israeliin.

Juutalaistoimiston virkamies sanoi, että Moskova näytti luonnehtivan maahanmuuttajien henkilötietojen rutiininomaista keräämistä yksityisyydensuojalakien rikkomiseksi.

”Se on rutiininomaista paperityötä. Kukaan ei piilottele sitä. Juutalaistoimisto on aina toiminut niin”, sanoi virkamies. ”Tässä on jotain absurdia. Ja se osoittaa meille, että tilanteeseen kätkeytyy viranomaisilla taka-ajatuksia.”

Juutalaistoimiston arvion mukaan 600 000 venäläistä on edelleen oikeutettu muuttamaan Israelin paluuoikeuslakien nojalla.

Monet Israelissa pitävät Moskovan siirtoa kostona Israelin yhä äänekkäämmästä kannanotosta Venäjän Ukrainaan hyökkäämistä vastaan.

Natan Sharansky, ihmisoikeusaktivisti, joka vietti yhdeksän vuotta Neuvostoliiton vankiloissa ja toimi myöhemmin Jewish Agencyn toimeenpanevan elimen puheenjohtajana (2009-2018), kirjoitti perjantaina:

”Meidän on suojeltava etujamme tavoilla, jotka eivät perustu moraalisista kannoistamme luopumiseen. Jewish Agency tekee erittäin tärkeää työtä Venäjällä, ja toivon, että se tekee sitä jatkossakin. Meidän on kuitenkin syytä muistaa, että Israel osasi taistella maahanmuuton puolesta silloinkin, kun Jewish Agency ja kaikki israelilaiset diplomaatit oli suljettu pois Neuvosto-Venäjältä.”

Lähde: Tensions high between Israel, Russia over looming ban of Jewish Agency (Washington Post 25.7.2022)