Kolmasosa lapsista Israelissa elää köyhyydessä!

Loppuvuodesta 2020 julkaistun raportin mukaan kolmasosa israelilaislapsista elää köyhyydessä. Tilanteen odotetaan pahenevan COVID-lukitusten vuoksi, mutta väestönkasvu ja huipputeknologian näkymät antavat toivoa uudelle vuodelle.

Israel ja Lähi-Itä

Yli 20 prosenttia kaikista israelilaisista ja lähes kolmannes israelilaislapsista elää virallisen köyhyysrajan alapuolella, kertoo maan kansallinen vakuutuslaitos, joka julkaisi synkät tilastot vuoden 2021 viimeisellä viikolla.

Ja tilanteen odotetaan vain pahenevan taloudellisten vaikeuksien vuoksi, jotka johtuvat useista aiemmista lukituksista ja yritysten sulkemisista meneillään olevan COVID-pandemian vuoksi.

Kaiken kaikkiaan noin 1,9 miljoonaa israelilaista, mukaan lukien 865 000 lasta, eli köyhyydessä vuonna 2020. Köyhyys oli erityisen yleistä pääkaupungissa Jerusalemissa, Ashdodissa sekä Juudean ja Samarian asukkaiden keskuudessa.

Vaikka Israel kuuluu vauraaseen talouteen, sen vauraus on yksi kehittyneiden talouksien epätasaisimmin jakautuneista koko maailmassa. Jo ennen COVID-kriisiä Israelissa ja Yhdysvalloissa oli köyhyysrajan alapuolella elävien kansalaisten osuus OECD:n kehittyneiden maiden korkeimpia.

Vuonna 2020 yleinen elintaso nousi tiettävästi noin 2,4 prosenttia, mikä johtui suurelta osin valtion sosiaaliturvamaksuista. Raportissa todetaan kuitenkin, että köyhyys lisääntyy vuonna 2021 hallituksen sosiaalietuuksien leikkausten vuoksi.

Vaihtoehtoisessa köyhyysraportissa (The Alternate Poverty Report) todetaan, että ruokaturva on heikentynyt Israelissa pandemian vuoksi, ja yhä useammat kotitaloudet jättävät aterioita väliin taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Samaan aikaan Israelin yhteiskunnalle on ominaista liiallinen ruokahävikki.

Israelin hiljattain julkaistun kuudennen vuosittaisen ruokahävikkiraportin (Leket) mukaan vuonna 2020 hukattiin 2,5 miljoonaa tonnia ruokaa 6 miljardin dollarin arvosta. Tämä on huikeat 35 prosenttia kaikesta Israelissa tuotetusta ruoasta. Puolet elintarvikkeista oli kuulemma syömäkelpoisia, ja ne olisi voitu myydä eteenpäin yhteiskunnassa, jossa yhä useammat israelilaiset kotitaloudet joutuvat jättämään aterioita väliin taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Lähde: As we finish 2021, report shows that one third of Israeli children live in poverty (All Israel News, 31.12.2021)