Rony Smolar – Israel-uutisviikko 10.6.2024

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:15.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Presidentti Joe Bidenin runsas viikko sitten Gazaan esittämän tulitaukoehdotuksen toivottiin, jopa odotettiin edistävän sopimukseen pääsemistä nyt kahdeksan kuukautta jatkuneen sotimisen lopettamiseksi, mutta toisin näyttää käyvän. Nimittäin erimielisillä osapuolilla, Israelilla ja Hamasilla on omat ehtonsa ja siksi ovat edelleen syvällä ”poteroissaan”. Israel ei ole sodassa vielä päässyt kahteen tavoitteeseensa eli Hamasin täydelliseen lyömiseen eikä saanut kaikkia Gazaan siepattuja panttivankeja vapaaksi, ja Hamas taas vaatii takeita pysyvästä tulitauosta eli sodan loppumiselle sekä sodan tieltä pakolaisuuteen lähteneille Gazan asukkaille oikeuden palata asuinpaikoilleen.

Uutta kuitenkin on se, että kumpaakin osapuolta painostetaan nyt kovasti sopimukseen. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, joka on todennut Bidenin ehdotuksen palvelevan Israelin turvallisuusetuja, on jopa pääministeri Benjamin Netanjahua ohittaen vedonnut sopimukseen pääsemiseksi suoraan puolustusministeri Yoav Gallantiin, jonka tiedetään olevan sodan johtamisesta ja tavoitteista eri linjoilla Netanjahun kanssa.  Bidenin hallinnossa on jopa uskottu Netanjahun pitkittävän sotaa pysyäkseen vallassa.

Ja neuvotteluja pääasiassa johtanut Persianlahden Qatar on Yhdysvaltojen tukemana uhannut Hamasin ylintä johtoa karkottamisella emiirikunnasta, ellei se suostuisi hyväksymään käsillä olevan sopimusehdotuksen. Viikonvaihteessa neuvotteluja välillä myös johtanut Egypti liittyi amerikkalaislähteiden mukaan Hamasin painostamiseen, kun maat yhdessä uhkasivat terroristijärjestön johtoa pidättämisellä sekä Egyptin pankeissa olevien varojen jäädyttämisellä.

Merkittävästi nyt aktivoitunut Yhdysvallat onkin painostanut arabiliittolaistaan Egyptiä vaikuttamaan Hamasiin, jotta se hyväksyisi

tulitaukoehdotuksen. Hamas on toistaiseksi kuitenkin torjunut amerikkalaisehdotuksen, kun järjestön johtoon kuuluva väitti muutama päivä sitten vain kuulleensa ehdotuksesta eikä ollut saanut siitä kirjallista esitystä.

Samanlaista diplomaattista painostusta Yhdysvallat on ehdotuksensa hyväksymiseksi käyttänyt suoraan myös Israelin hallituksen ministereihin, vaikka viimeinen sana on Netanjahulla. Hän on kuitenkin haluton hyväksymään Bidenin ehdotuksen, mikä selittyy sillä, että hallituksessa se nähdään Israelin alkuperäistä ehdotusta maltillisempana eikä se sisällä Israelin esittämiä tiukkoja vaatimuksia liittyen mm vankien vapauttamiseen sekä Hamasin tulevaan asemaan Gazassa.

Lisäksi Israelin hallituksen sisällä on äärioikeiston synnyttämiä paineita, kun Netanjahun pelätään lopulta taipuvan amerikkalaispainostuksen edessä. Onhan hän nyt saanut kutsun tulla ensi kuussa puhumaan Yhdysvaltain kongressille sekä mahdollisesti tapaavan myös presidentti Bidenin, joten esiintyminen kriisiin ajautuneen hallituksen heikkona pääministerinä luo Netanjahulle kovia paineita.  Miten hän Washingtonissa selviäisi Bidenin ehdotuksen mahdollisena kaatajana, nähdään sitten loppukesällä.

Mutta Netanjahua uhataan myös hallituksen ulkopuolelta, kun valtionsyyttäjä viime viikolla vaati puolueettoman tutkimuskomission asettamista selvittämään Hamasin hyökkäykseen eli viime lokakuun 7. päivään johtaneita tapahtumia. Netanjahu, joka tutkimuksissa olisi keskeinen vastuuhenkilö, ilmaisi pian mielipiteensä hallituksen pääsihteerin kautta, minkä mukaan vaatimus on kohtuuton maan ollessa yhä sotatilassa.

Netanjahun asema ei muutenkaan ole kadehdittava, sillä Israelin väestöstä puolet vastustaa sodan jatkamista, minkä lisäksi Gazaan siepattujen panttivankien epätoivoiset omaiset ovat jatkuvasti pääministerin kintereillä. Siksi Netanjahu on viime viikkoina perunut julkisia esiintymisiään, kuten viime viikon Jerusalem-päivänä tapahtuneen perinteisen lippumarssin, millä on haluttu korostaa yhdistyneen Jerusalemin asemaa Israelin jakamattomana pääkaupunkina, jonka asukasluku on juuri ylittänyt miljoonan. Netanjahun poissaolo lippumarssista antoikin kriittisen äänen kansallismieliselle äärioikeistolle, joka tänä vuonna kaappasi tilaisuuden itselleen.

Ja kaiken kukkuraksi julkisuudessa on pohdiskeltu 74-vuotiaan Netanjahun fyysistä sekä psyykkistä terveydentilaa, kun eri tahoilla on huolestuttu pääministerin kunnosta ja siitä seurannutta yleistä luottamuspulaa hallitukseen. Siksi pääministerin kanslialta on vaadittu julkista lääkärinlausuntoa varsinkin, kun jo jonkin aikaa on liikkunut huhuja, joiden mukaan Netanjahun voimakastahtoinen vaimo sekä hänen julkisuuteen outoja lausuntoja välillä antanut poikansa olisivat kyenneet vaikuttamaan sodan paineessa olevaan pääministeriin ja siten päivänpolitiikkaan. Netanjahun tiedetään viime vuosina tarvinneen muutamaan otteeseen lyhytaikaista sairaalahoitoa, joista ei kuitenkaan tiedotettu kattavasti.

Pitkittyneen sodan seurauksena alakuloiseksi muuttunut tunnelma Israelissa sai lauantaina kuitenkin tervetulleen moraalisen piristysruiskeen, kun pian puolenpäivän jälkeen uutiset täyttyivät salaisesti toteutetusta operaatiosta, missä Israelin erikoisjoukot yhdessä tiedusteluyksiköiden kanssa olivat päivänvalossa onnistuneet vapauttamaan Hamasin käsistä neljä Gazaan siepattua israelilaista panttivankia. Viime lokakuun hyökkäyksestä saakka kahdeksan kuukautta Hamasin vankeina olleet Israelin puolelta musiikkifestivaaleilta kaapatut alle 40-vuotiaat, nainen ja kolme miestä, lennätettiin helikoptereilla Israeliin sen jälkeen, kun erikoisjoukot olivat paikantaneet heidät kahteen erillään olleeseen maanpäälliseen asuntoon keskisessä Gazassa.

Kiivaaksi kuvatun tulitaistelun päätteeksi fyysisesti hyvässä kunnossa näyttäneet pelastetut tuotiin tutkittaviksi israelilaiseen sairaalaan sekä tapaamaan odottavia omaisiaan. Uutisen levittyä sairaalan ulkopuolelle kerääntyi pian Israelin lippuja kantaneita iloisia ja laulavia ihmisiä. Viime lokakuun sieppauksessa epätoivoisena uutiskasvona nähty nuori nainen oli yksi nyt pelastetuista. Sairaalassa hän sai innostuneen puhelun presidentti Isaac Herzogilta sekä pääministeri Netanjahulta, jotka toivottivat hänet tervetulleeksi takaisin kotiin.

Mutta ilon keskeltä tämä 26-vuotias nainen kiirehti oman lääkärintarkastuksensa jälkeen toisessa sairaalassa olevan syöpäsairaan äitinsä luo. Kun äiti oli vankeuden kestäessä toivonut elävänsä niin kauan, että näkisi vielä vankeudesta vapautetun tyttärensä, oli jälleennäkeminen hyvin liikuttava.

Draamaa liittyi myös 22-vuotiaan vankeudesta vapautetun miehen ilon hetkeen, kun kävi ilmi, että hänen vakavasti sairas isä oli muutamaa tuntia ennen uutisen leviämistä menehtynyt kotonaan.

Vapautetuista kolmas, 27-vuotias mies koki vuorostaan myönteisen yllätyksen, kun hänen Venäjällä Pietarissa asuvat vanhempansa lensivät Israelin ulkoministeriön järjestelyin Israeliin, missä he sunnuntaiaamuna tapasivat sairaalassa toipumassa olevan poikansa.

Myös muiden vapautettujen omaisia on kiirehtinyt ulkomailta ja lomiltaan Israeliin, kun toivo siepattujen selviämisestä oli ajan myötä välillä jo katoamassa.

Lauantain onnistunut vapauttamisoperaatio vaati kuitenkin yhden israelilaisuhrin, 36-vuotiaan poliisin erikoisjoukkoihin kuuluneen upseerin, joka haudattiin eilen sunnuntaina. Joukkonsa johtajana häntä kehuttiin esimerkillisestä urheudesta ja siksi tämä operaatio nimettiin hänen mukaan-sa.

Israelissa muistutettiin myös samantapaisesta uhkarohkeasta vapauttamisoperaatiosta viime helmikuussa, jolloin kaksi iäkästä israelilaisvankia onnistuttiin pelastamaan.

Armeijan komentokeskuksen ulkopuolella tyytyväisen oloinen puolustusministeri Gallant kehui lauantain onnistunutta vapauttamisoperaatiota yhdeksi uskaliaimmista, mitä hän 47-vuotisen armeijan kokemuksensa aikana oli todistanut. Hän kiitti kovasti asevoimien komentajaa kenraali Herzi Halevya sekä salaisten erikoisjoukkojen komentajia. ”Olen ylpeä teistä kaikista”, kehui puolustusministeri.

Lauantai-iltana televisiossa esiintynyt armeijan tiedotuspäällikkö kuvaili puolitoista kuukautta valmisteltua operaatiota vaikeaksi, vaikkei suostunut paljastamaan yksityiskohtia. Hän totesi operaation valmistelun käsittäneen laajaa ja pitkäkestoista tiedustelutoimintaa sekä kellontark-kaa toteutusta. Lopuksi hän vakuutti Israelin tuovan kotiin myös loput 120 vankia. Armeija kertoi aiemmin viikolla neljän israelilaisen kuolleen Hamasin vankeudessa.

Myös Netanjahun eripuraisen hallituksen elinpäivien uskottiin vankien vapauttamisella varmistuneen, kun kansallinen yhteishenki oli löytynyt. Mutta sotakabinetissa sekä laajennetussa sotatilahallituksessa mukana ollut opposition Benny Gantz ei suostunut lykkäämään runsas viikko sitten esittämäänsä ukaasia vetää puolueensa eilisiltana hallituksesta, ellei sodanjohdolta löytyisi selkeätä suunnitelmaa sodan lopettamiseksi. Kun sitä ei löytynyt myöskään poliittisissa näkemyseroissa Netanjahun kanssa, Gantz ilmoitti eilisiltana puolueensa jättävän hallituksen ja sotakabinetin tänään.

Muuten vankien vapauttaminen helpotti Netanjahun tuskaa ja antoi hänelle aikaa selvittää hallituksen sisäistä kapinointia, kun äärioikeistoa edustavat ja vaa´ankielen asemassa olevat valtionvarainministeri sekä sisäisen turvallisuuden ministeri puolueineen ovat toistuvasti uhanneet jättää hallituksen. Syynä on heidän pelkonsa, että Washingtoniin ensi kuussa matkaava Netanjahu saattaisi taipua presidentti Bidenin maltillisena nähdyn tulitaukoehdotuksen kannalle.

Amerikkalaista sopimusehdotusta saapuu tänään Israelille ”myymään” ulkoministeri Antony Blinken, joka Gazan sodan aikana on seitsemällä aiemmalla matkallaan Lähi-itään tullut tutuksi sopimusratkaisua etsiville. Tällä kertaa sopimuksen uskotaan olevan näköpiirissä siitä huolimatta, että Hamas uhmakkaasti on torjunut tulitaukosopimuksen, ellei Israel suostuisi lopettamaan sodan ja vetäytymään Gazasta.

Israelin sotakoneiston edessä ahtaalle joutunut Hamas on yllättävän sitkeästi kuitenkin tehnyt vastarintaa ja viikko sitten ryhmä terroristeja onnistui Gazan eteläosasta ylittämään rajan Israelin puolelle. He olivat lähestymässä viime lokakuun hyökkäyksen yhtenä kohteena ollutta Kerem Shalomin kibbutsia, kun vartiosotilaat havaitsivat heidät ja siten torjuivat hyökkäysaikeet.

Rajatilanne on pysynyt kireänä myös Israelin pohjoisosassa, missä iranilaismieliset Hizbollahin joukot ovat Libanonin puolelta kiihdyttäneet iskujaan syvemmälle Israeliin. Iskuissa näkyy selkeästi Iranin käden jälki, sillä Hizbollah on käyttänyt liittolaisensa toimittamia tehokkaita lennokkeja, jotka ovat kooltaan aiempia suurempia ja joiden pommikuorma on huomattavan suuri. Sen seurauksena rakennuksia on Israelin pohjoisosassa tuhoutunut ja kuivassa maastossa metsää palanut. Lennokit ovat kyenneet lentämään myös pidemmälle Israeliin ja viime yksi viikolla lennokki iskeytyi Galilean eteläosassa sijaitsevan Nasaretin kaupungin lähimaastoon. Israel on vastannut näihin iskuihin pääasiassa ilmavoimillaan.

Israelissa ollaan kuitenkin huolestuttu tilanteen pahenemisesta pohjoisrajalla ja vain Gazassa käytävä sota on toiminut pidäkkeenä laajalle hyökkäykselle Libanoniin. Pääministeri Netanjahu kävi viime viikolla tutustumassa pohjoisen tilanteeseen ja sai vastaansa kiukkuisia mielipiteitä niiltä harvoilta raja-alueen asukkailta, jotka eivät vielä ole suostuneet lähtemään evakkoon. Hallitusta moitittiin mm raja-alueen hylkäämisestä sekä asukkaiden pääasiassa maataloudessa olleen elinkeinonsa tuhoamisesta.

Gazaan haettua tulitaukoa odotellessa Israelin armeija on kuitenkin valmistautunut laajamittaiseen hyökkäykseen Libanoniin. Varoituksena Hizbollahin kiihtyville iskuille Israel on mm lennättänyt hävittäjiään pääkaupungin Beirutin yllä, missä ne ovat äänivallia rikkomalla muistuttaneet ihmisiä Hizbollahin käymästä mutta pääkaupungissa vähälle huomiolle jääneestä sodasta maan eteläosassa.

RONY SMOLAR