Rony Smolar – Israel-uutisviikko 11.1.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Maailman hämmästellessä viime viikolla Yhdysvaltain kongressirakennuksen Capitolin epäuskoiselta näyttänyttä valtausta Israelissa sitä suorastaan kauhisteltiin. Niin läheisenä Israel näkee liittolaisensa ja erityisesti presidenttikaudellaan Israelissa arvostusta saanutta Donald Trumpia, jonka käytöstä tapahtumien keskiössä israelilaisilla nyt riittää sulattamista.

Trumpin lämmin suhde Israeliin näkyi myös pääministeri Benjamin Netanjahun ulostulossa, kun hän viiveen jälkeen otti lyhyesti kantaa Washingtonin tapahtumiin. Vierailulla olleen Yhdysvaltain valtionvarainministerin Steven Mnuchinin läsnä ollessa sanansa tarkoin asettanut Netanjahu tuomitsi valtauksen ja demokratiaa edustavan pyhätön häpäisyn, mutta jätti viittaamatta Trumpin osuuteen tapahtumista.

Myötätunnon osoituksena koviakokeneelle liittolaismaalle ja sen pääkaupungille Tel Avivin kaupunki kiirehti valaisemaan kaupungintalonsa Yhdysvaltain lipulla.

Mutta tapahtumat Washingtonissa ovat tuoneet myös Israelin tilanteeseen uusia näkökohtia, kun vaalitappionsa kieltämisestä ahtaalle joutuneen Trumpin kohtalosta on viime päivinä tehty viittauksia poliittisesta tulevaisuudestaan kamppailevan Netanjahun asemaan, mistä hän lähes kynsin hampain on yrittänyt pitää kiinni.

Nimittäin, kolmen kuukauden päästä järjestettävät ennenaikaiset vaalit eivät olleet Netanjahun suunnitelmissa, minkä lisäksi repeämät maan oikeistossa ovat viemässä häneltä mahdollisuuden muodostaa maahan vaalien jälkeisen oikeistohallituksen.

Myös Trumpiin rinnastettava tosiasioiden tunnustaminen on Netanjahulle vaikeata ja läpinäkyvänä se näyttäytyi hänen viime viikolla julistamastaan kahden viikon täydellisestä koronasulusta, mikä nyt on pysäyttänyt koko maan. Todennäköisesti tuo päätös ei ollut sattuma, että korruptiosyytteet saaneena Netanjahulla oli tällä viikolla määrä astua oikeuden eteen Jerusalemissa. Nyt istunnoille määrätty aikataulu menee sulun takia uusiksi ja uusi päivämäärä saattaa löytyä vasta maaliskuun vaalien jälkeen, jolloin äänestäjien mieliin ei vielä ole jäänyt kuvaa oikeudessa istuvasta Netanjahusta.

Mutta Netanjahun toiminnasta rokotteiden hankkimisessa ollaan Israelissa kuitenkin oltu tyytyväisiä. Nopeasti lennätetyt rokotteet pitävät Israelin edelleen maapallon ykköspaikalla rokotettavien määrässä maan väestöön suhteutettuna. Kahden viikon aikana rokotuksen saaneita lasketaan vajaan kymmenen miljoonan väestöstä olevan lähes kaksi miljoonaa.

Vauhdikkaasti sujuviin rokotuksiin ovat vaikuttaneet moniin rajoituksiin ja sulkuihin kärsimättömästi suhtautuneet israelilaiset, jotka rokotuksissa näkevät nopean ulospääsyn elämää suuresti hankaloittavasta nykytilasta. Sen lisäksi rokotettaville on tarjolla helposti saavutettavia liikkuvia rokotuspaikkoja.

Viime aikoina televisiossa tiuhaan esiintynyt Netanjanu on toistanut lupauksensa, että Israelin väestö on maaliskuun lopulla alkavaan juutalaiseen pääsiäiseen eli Pesachin mennessä 90%:sti rokotettu ja että Israel tulee olemaan ensimmäinen koronasta vapautuva maa maapallolla.

Lähes vaalilupauksena kuulostaneen ennusteen takana on Netanjahun hankkimat sitovat toimitussopimukset useiden miljoonien rokotteiden saamiseksi maahan. Mm eilen saapui kahden miljoonan rokotteen toimituserä. Israelilla on tällä hetkellä toimitussopimukset kahden amerikkalaisen lääkevalmistajan Pfeizerin sekä Modernan kanssa.

Israelin rokotepolitiikka on saanut nyt huomioita myös ulkomailla, ja mm muutamat eurooppalaiset valtionjohtajat ovat onnitelleet Netanjahua tehokkaasta toiminnasta. Samalla heille on välittynyt tietoa Israelin saamista kokemuksista.

Mutta nuo Capitolin kukkulan tapahtumista näytetyt kuvat ja videot ovat jääneet kummittelemaan israelilaisten mieliin, kun on pohdittu vastaavan tapahtuman mahdollisuutta Israelissa, Lähi-idän ainoassa demokratiassa. ”Jos tällaista tapahtuu kansanvaltaa noudattavassa maapallon supervaltiossa, niin miten haavoittuva on oma demokratiamme”, miettivät israelilaiset näinä päivinä.

Voisiko tällaista tapahtua Israelissa, kysyvät jotkut lehtien kolumnistit Israelissa. Yksiselitteisesti vastauksena on ollut ”kyllä”. Selkeä vastaus johtuu mm siitä, että yli puolen vuoden ajan on pääministerin virka-asunnon ulkopuolella lähes päivittäin osoitettu mieltä, välillä hyvin väkivaltaisesti, minkä seurauksena pääministerin kerrottiin muutama ilta sitten siirretyn perheineen asunnossa turvallisempaan paikkaan.

Netanjahua on moitittu mm koronan aiheuttamista työllisyys- ja talousongelmista sekä hänen korruptoituneena pidetystä johtamistavastaan. Ja viime päivinä häntä on samastettu ystäväänsä presidentti Trumpiin, kun hänet on nähty toimivan lähes yhtä laskelmoivasti ja häikäilemättömästi kuin amerikkalaispresidentti.

Niin, ja lehdistössä vielä muistutetaan molemmissa maissa suurta huomiota saaneista poliittisista murhista, ts. presidentti Kennedyn murha 1960-luvulla ja pääministeri Rabinin 1990-luvulla. Siis, anarkiaan on löytynyt aineksia.

Mutta tuo kysymys demokratiaan kohdistuvasta uhasta on viime vuosina todellakin noussut Israelissa pohdinnan kohteeksi ja näinä aikoina tullut myös ajankohtaiseksi. Syynä tähän on vuosia korruptioepäilyistä sekä virka-asemansa väärinkäytöstä tutkinnan kohteena ollut ja syytteen saanut Netanjahu. Hän on ahtaalle joutuneena kärkevästi arvostellut mm maan oikeuslaitosta, jopa korkeimman oikeuden tuomareita sekä virkavaltaa ja myös lehdistöä moittimalla niitä korruptoituneiksi vasemmistolaiseksi. Sen lisäksi hän on yrittänyt vaihtaa tuomareita ja nimittää mm mieleisensä poliisikomentajan.

Yli kymmenen vuotta jatkuneen pääministeriyden seurauksena Netanjahu on saanut kansan jakautumaan, kun mielenosoittajien vastapuolelta löytyvät äärioikeisto ja uskontopuolueet ovat lähes sokeasti asettuneet tukemaan Netanjahun viljelemää demokraattisten instituutioiden arvostelemista. Sen lisäksi noissa samoissa piireissä Netanjahu nähdään syyttömänä joutuneen poliittisten kilpailijoidensa ajojahdin uhriksi.

Se ei välttämättä ole tuonut hänelle myötätuntoa eikä lisää kannatusta. Päinvastoin, jatkossa tullaan seuraamaan, miten Trumpin väistyminen mahdollisesti vaikuttaa Netanjahun omaan tulevaisuuteen, kun hänen suosionsa on osaksi ollut sidoksissa Donald Trumpiin ja kun hänen toimia aiotaan demokratian nimissä jatkossa lähemmin tarkastella.

Israelin viikonvaihteen lehdissä on Trumpiin viitaten ennustettu, ettei tulevissa vaaleissa mahdollisen tappion kärsineenä Netanjahu tule hevin tunnustamaan kohtalonsa.

Mutta tällä hetkellä Israelissa on enemmän mietitty presidentin vaihtumista liittolaismaassa ja miten se saattaisi näkyä maiden suhteissa. Trumpin jälkeensä jättämään Jerusalemin asemaan Israelin jakamattomana pääkaupunkina tai Golanin ylänköalueen kuulumiseen Israelille tuskin uusi amerikkalaishallinto puuttuu.

Mutta palestiinalaiskysymys saattaa jatkossa nousta vahvasti esille ja silloin mm Jordanjoen länsirannalla sijaitsevien juutalaisten siirtokuntien laillinen asema voi uudelleen tulla tarkastelun kohteeksi. Trumpin mielestä siirtokunnat eivät loukkaa kansainvälistä lakia, mikä toistaiseksi rauhoitti Netanjahun sekä oikeiston pyrkimykset liittää niistä osa Israeliin.

Mutta myös muualla Lähi-idässä pohditaan alueen lupaavasti muutoksen tielle lähtenyttä tulevaisuutta, kun sen alulle panija on sivussa. Pessimistisissä arvioissa kehityskulun pelätään pysähtyvän kuin seinään. Ainakin Iran on ilkkunut Yhdysvaltojen demokratian haavoittuvuutta sekä kyseenalaistanut supervaltion sisäisen turvallisuuden tason.

Juuri Iranin uskotaan koettelevan uuden amerikkalaishallinnon uskottavuutta Lähi-idän voimatekijänä. Sen lisäksi republikaanin Trumpin vaihtuminen demokraatti Joe Bideniin jättää alueen amerikkalaiset liittolaiset ja erityisesti Israelin rauhankumppanit odottamaan Trumpin lupaamia satojen miljardien dollarien talous- ja asepaketteja.

Erityisesti Israel on huolestunut Iranin kasvavasta uhasta, mitä siellä ei mitenkään pyritä peittelemään. Uraanin rikastaminen ydinaseeseen tarvittavalle tasolle on siellä avoimesti myönnetty ja salaista maan alla sijaitsevaa laitosta on esitelty lehdistössä. Sen lisäksi Iranin parlamenttiin tuotiin viime viikolla lakialoite, mikä velvoittaa islamilaista tasavaltaa kahden seuraavan vuosikymmen kuluessa tuhoamaan Israelin juutalaisvaltion. Asia ei ole aivan uusi, vaan 2040-luku on aikaisemminkin ollut Iranin asettamana tavoitteena. Nimittäin, viisi vuotta sitten maan ylin johtaja, ajatolla Ali Khamenei ennusti, ettei 2040 mennessä Israelista olisi enää mitään jäljellä.

Mutta jäisikö Israel odottamaan kohtalonsa kellojen kumahdusta? Ehdottomasti ei, kirjoitettiin Israelin lehdistössä, mikä nopeasti tulkittiin siten, että Israelin ennaltaehkäisevä isku on hyvinkin jo valmiina, sillä kuuluuhan se pienen ja vaikeasti puolustettavan maan sotilasoppiin.

Mutta kuten moni teistä Israelissa käyneinä hyvinkin tiedostavat, niin israelilaisilla on taipumus elää kuin viimeistä päivää. Se on yritetty selittää sillä ainaisella turvattomuuden tunteella, mikä vuosikymmeniä jatkuneena on ollut seurausta vihamielisestä lähiympäristöstä. Siihen liittyy tietoinen antautuminen vaara- tai uhkatilanteisiin.

Vähän siinä hengessä tuhannet israelilaiset lensivät viime viikolla juuri koronasulkua ennen Persianlahdelle Dubaihin voidakseen viettää siellä vapaampia päiviä ilman rajoituksia. Heitä oli kuitenkin etukäteen ohjeistettu lähellä sijaitsevan Iranin ja sen liittolaisten näinä aikoina muodostaman uhan varalle.

Ja lopuksi: Vastoin kuin koronan aiheuttaman syvän laman oletettaisiin purreen melkoisen palan Israelin taloudesta, on maan suurimpiin kuuluvan pankin mukaan Israelin vaihtotase huomattavan positiivinen ja maan rahayksikkö sekeli on 23:een vuoteen nyt vahvimmillaan Yhdysvaltain dollariin nähden. Sen seurauksena pääasiassa dollareissa käytävään ulkomaankauppaan vahva sekeli kyllä on purrut, kun dollaripohjaisista kotiutettavista laskuista saa vähemmän sekeleitä, joten tämä ei ole syy rahayksikön vahvistumiseen.

Sen taustalla on kansantalouden laki. Nimittäin Israelilla on suuri vaihtotaseen ylijäämä, 20 miljardia dollaria eli noin 16 miljardia euroa, mikä nykytilanteessa on antanut ihmettelemisen aihetta. Mutta siihen on selityksensä: Ensiksi, Israelin ilmatila on koronan seurauksena enimmäkseen ollut suljettuna, ts. maasta ei israelilaisten matkailijoiden mukana ole poistunut rahaa.

Toiseksi, maailman pörssit ovat tuottaneet sijoittajille paljon voittoja, siis myös israelilaisille, jotka kuluneen vuoden aikana ovat ne ehtineet kotiuttaa ja vaihtaa ne halvemman dollarin aikaan sekeleiksi, jotka sitten liikkuvat maan taloudessa. Juuri nämä seikat ovat johtaneet sekelin vahvistumiseen.

Käänteinen puoli asiassa on se, ettei 70%:sti dollariin sidottu Israelin vienti hyödy tästä nyt juuri lainkaan. Mutta Israelin keskuspankki ehti edullisen vaihtokurssin aikana viime vuonna täyttää holvinsa lähes 15 miljardilla dollarilla.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR