Rony Smolar – Israel-uutisviikko 11.10.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Israelilaisia vuosikymmeniä puhuttaneet kaksi merkittävää tapahtumaa nousivat viime viikolla uutisten kärkeen; toinen 1970-luvulta ja toinen 80-luvulta ja ne kumpikin liittyivät Israelin taistelunäyttämöillä kokemiin takaiskuihin. Kun ne hallituksen taholta niin korostetusti nousivat puheenaiheiksi, ikään kuin tarkoituksena viedä huomio muualta, niin arvailut hallituksen sisäisistä erimielisyyksistä heräsivät. Nimittäin tiedossa kyllä on ensi vuoden budjetista käytävä kädenvääntö, kun hallitus koostuu kahdeksasta hyvin erilaisesta puolueesta. Sen lisäksi hallituksen yhteisesti hyväksymä budjetti on määrä esitellä kolmen viikon kuluttua parlamentille Knessetille. Siksi yhden edustajanpaikan enemmistö pitää hallituksen sekä toistuviin vaaleihin tuskastuneet israelilaiset näinä päivinä varpaillaan.

Mutta takaisin noihin uutisviikon pääaiheisiin: Parlamentin eteen astunut pääministeri Naftali Bennett poikkesi yllättäen laajasta katsauksestaan kertomalla vihjaillen ja osittain peitellysti, että Israel oli vastikään suorittanut salaisen operaation vihollisen puolella ja että siitä ei voisi kertoa mitään julkisuuteen. Tämähän herätti välittömästi niin opposition kuin myös lehdistön, jopa vihollismaiden uteliaisuuden, minkä seurauksena James Bond-kaltaisesta operaatiosta alkoi tihkua lisää tietoa.

Julkisuuteen tullut kuva uskaliaasta, jopa uhkarohkeasta operaatiosta on seuraava: Sen tavoitteena oli löytää Libanonissa vuonna 1986 pudonneen ja kadonneeksi todetun israelilaiskoneen lentäjän Ron Aradin jäänteet. Arad oli hengissä otettu vangiksi ja pidetty ensin libanonilaisen terroriryhmän neuvotteluvalttina Israelin kanssa jopa niin, että hän sai kirjoittaa muutaman viestin omaisilleen. Sen jälkeen Aradin uskottiin luovutetun Libanonissa toimineelle syyrialaisryhmälle ja sittemmin iranilaiselle ryhmälle, jona aikana hänet todennäköisesti surmattiin.

Kun Israelin politiikkana aina on ollut kentälle jääneiden tai vangiksi joutuneiden sotilaidensa palauttaminen kotimaahan, niin Ron Arad ja hänen kohtalonsa ei yli kolmen vuosikymmenen aikana milloinkaan ollut viranomaisilta unohtunut. Tiedossa on ollut joitakin neuvotteluteitse välikäsien kautta tapahtuneita yrityksiä saada tietoa hänen kohtalostaan ja mahdollisesta hautapaikastaan, mutta ilman tulosta.

Hiljaiset yritykset Ron Aradin paikantamiseksi päätyivät nyt agenttityyliseen operaatioon, mihin sekä Israelin maineikas Mossad-tiedustelujärjestö sekä armeijan eliittiyksikkö osallistuivat. Vahvistamattomien tietojen mukaan viime kuussa suoritetun salaisen operaation kuluessa Israel sieppasi Syyriasta erään Aradin kohtaloon liittyneen iranilaisen kenraalin ja vei hänet nimeltä mainitsemattomaan Afrikan valtioon, missä hänet kuulustelujen jälkeen vapautettiin.

Aivan tätä kaikkea ei pääministeri Bennett sentään paljastanut, vaan yksityiskohtaiset tiedot ovat peräisin Lähi-idän arabilähteistä. Bennett kuitenkin kertoi parlamentille erään laajan ja uskaliaan operaation tapahtuneen mutta että tavoite oli jäänyt saavuttamatta. Muutama tunti myöhemmin pääministeri antoi julkisuuteen kuitenkin ristiriitaisen tiedon, minkä mukaan operaatio oli sittenkin onnistunut.

Vahvistamatta jäi, oliko Israel iranilaiskenraalia kuulustelemalla onnistunut hankkimaan lisää tietoa tai jopa paikantamaan Ron Aradin jäänteet. Siihen viittaisi Libanonin pohjoisosassa löytyneestä tuntemattomasta haudasta Israelin salaa ottamat DNA-näytteet, joiden tulokset on kuitenkin salattu. Tämä on johtanut arvailuihin, että jäänteet ovat israelilaislentäjän ja että jatkossa käytäisiin salaisia neuvotteluja niiden tuomiseksi Israeliin. On jo ehditty arvailla, että Venäjällä olisi tässä keskeinen osa, kuten se muutama vuosi sitten oli toiminut Syyriasta löytyneen israelilaissotilaan jäänteiden suhteen.

Sattumoisin Bennett soitti viime viikolla presidentti Vladimir Putinille onnitellen häntä syntymäpäivänä. Lehdistötiedotteen mukaan miehet keskustelivat Lähi-itään liittyvistä ajankohtaisista asioista.

Oppositio ja sen johtaja Benjamin Netanjahu ottivat kuitenkin Bennettin paljastuksesta kaiken ilon irti ja parlamentin istuntosali täyttyi hetkessä kiukkuisista huudoista, jotka peittivät Bennettin puheen. Paljastus ajoi myös pääministeri Bennettin ja puolustusministerin Benny Gantzin lähes välirikon partaalle, kun pääministeri ei ollut etukäteen tiedottanut operaatiosta Gantzille, vaan ainoastaan ulkoministerille.

Keskustavasemmistolaisen Gantzin ja oikeistolaisen pääministerin välit ovat useiden näkemyserojen seurauksena lyhyessä ajassa viilentyneet, johtumatta kuitenkaan aatteellisista eroista, vaan henkilökohtaisesta eripurasta.

Israelissa myös turvallisuusasiantuntijat ovat kärkevästi moittineet epäonnistunutta operaatiota, minkä julkistamisen katsotaan vakavasti vaarantavan Israelin turvallisuutta sekä lisäävän erityisesti Iranin uhmakkuutta. Asiantuntijat jopa moittivat pääministeri Bennettiä poliittisten irtopisteiden kalastamisesta paljastuksella.

Tähän todennäköisesti liittyen, Kyproksen viranomaiset pidättivät viime viikolla Israelin tiedustelun vihjeestä kahtiajakautuneen saarivaltion turkkilaispuolisen rajan ylittäneen azeri-miehen, jonka hallusta oli löytynyt vaimentimella varustettu käsiase sekä Venäjän passi. Kuulusteluissa ei ole paljastunut mitä mies oli tekemässä eikä mikä oli hänen kohteensa, mutta miehen uskotaan olevan palkkamurhaaja, joka toimii Iranin laskuun. Hän on edelleen pidätettynä eikä suostu puhumaan.

Kyproksessa asuu tuhansia israelilaisia, joiden pelätään jatkossa joutuvan Iranin koston kohteiksi.

Toinen viime viikolla esille tullut ja Israelin sotilastiedustelua vähemmän mairittelevat lisätiedot liittyivät lokakuussa 1973, eli 48 vuotta sitten käytyyn nk. Jom Kippurin sotaan. Nimensä mukaisesti sota syttyi juutalaisen kalenterin pyhimpänä päivänä, kun Egyptin ja Syyrian armeijat yllättivät lähes valmistautumattoman Israelin.

Arabimaiden tavoitteena oli vallata takaisin vuonna 1967 käydyn nk. kuuden päivän sodassa menettämänsä alueet, erityisesti Siinain niemimaan sekä Golanin ylänköalueen. Siksi hyökkäykset alkoivat kahdelta eri suunnalta ja lähes kolme viikkoa kestäneiden taistelujen aikana Israelin miestappiot olivat myöhästyneen liikekannallepanon seurauksena hyvin suuret. Israelin verisimmäksi kuvatun sodan tappioluvut olivat: 2600 kaatunutta, yli 7000 haavoittunutta sekä 300 vangiksi joutunutta.

Sodan ensimmäisinä päivinä Egyptin ja Syyrian joukot onnistuivat paikka paikoin murtamaan Israelin puolustuksen ennen kuin Israelin reservijoukot olivat päässeet rintamille, mikä lopulta muutti sodan kulun. Israel löi hyökkääjät takaisin aiheuttaen niille suuria mies- ja kalustotappioita.

Mutta Israelin kohtaama yllätyshyökkäys sekä suuret miestappiot johti kansallisesti henkiseen traumaan, mitä edelleenkin käsitellään. Asia tuli nyt sodan vuosipäivänä uudelleen julkiseen keskusteluun, kun arkistot avasivat sodasta uutta tietoa.

Ne kertoivat armeijan tiedustelutietojen varassa olleen silloisen pääministerin Golda Meirin saaneen kokonaiskuvan tilanteesta vasta sodan toisena päivänä. Tilannetta pidettiin Israelin kohtalon hetkenä ja hallituspiireissä lähes epätoivoisena ja mm mustasta silmälapustaan tunnettu sotasankari ja silloinen puolustusministeri Moshe Dayan oli juuttunut pohdiskelemaan vihollisten onnistunutta yllätyshyökkäystä.

Tosin Israelin sotilastiedustelulle oli uskoteltu erityisesti Egyptin valmistelleen taisteluharjoituksia Israelin miehittämän Siinain länsipuolella, vaikka todellisuudessa joukot olivat täydessä valmiudessa ylittämään Suezin kanavan ja iskemään Israelin asemiin.

Vaikka tuo sota päättyi suurimman ja voimakkaimman arabimaan Egyptin kanssa rauhaan ja loi pohjan myöhemmille rauhansopimuksille, niin Lähi-idässä on edelleen voimia, jotka tähtäävät juutalaisvaltion hävittämiseen. Ne ovat kaikki kytköksissä Iraniin ja tuntuvat kukin vuorollaan julistavan erilaisia uhkakuvia alueen ainoan demokratia tuhoamiseksi.

Tuossa hengessä Gazaa hallitseva islamistinen ja terroristijärjestöksi julistettu Hamas järjesti runsas viikko sitten kongressin, missä pohdittiin hallinnon järjestämistä ”vapautetun” Israelin tilalle perustettavassa Palestiinan valtiossa. Hamasin ja sen johdon lisäksi kokoontumiseen osallistui myös muita palestiinalaisryhmiä pohtimaan käytäntöjä, ajatuksia sekä aloitteita Välimereltä Jordanjoelle saakka ulottuvan itsenäisen valtion hallinnoimiseksi. Kokous pohti myös, miten suhtautua sinne jääviin juutalaisiin, kuten kenet surmattaisiin, kenet tuomittaisiin, keiden sallittaisiin jäädä, keiden taitoja ja osaamista hyödynnettäisiin ja ketkä karkotettaisiin.

Tällaiset vihamieliset suunnitelmat eivät kuitenkaan estä Gazan nykyarkea, kun työvoima näinä aikoina hakeutuu sieltä Israelin puolelle. Raja-alue on jonkin aikaa pysynyt suhteellisen rauhallisena eikä pahempia yhteenottoja ole ollut. Siitä on pitänyt huolen Egypti, jonka suhteet Israeliin ovat viime aikoina lämmenneet, kun maa yrittää järjestellä Israelin ja Hamasin välistä vankien vaihtoa.

Tehtävä on vaikea ja on epäonnistuessaan vaarassa käynnistää Gazan rajalla uusia yhteenottoja. Egyptissä käyneet Hamasin neuvottelijat uhkasivat tilanteen räjähtämisellä, ellei Israel suostuisi heidän vaatimuksiinsa. Mutta Israel on torjunut Hamasin vaatimukset lähes tuhannen vangin vapauttamisesta, kun kokemuksesta tiedetään näiden pian palaavan Israelin vastaiseen taisteluun. Mutta vaakakupissa on Hamasin pitämät Israelin kansalaiset, kaksi kiinni otettua siviiliä sekä kaksi kaatunutta sotilasta ja viranomaiset ovat jo vuosia olleet katkeroituneiden omaisten painostuksen kohteina.

Mutta Israel osaa katsoa myös muualle ja ylläpitää hyviä suhteita ystävällismielisiin maihin, kuten Saksaan, jonka kanssa sillä on historiallisista syistä erityissuhteet. Siksi ensi kuussa eroava liittokansleri Angela Merkel saapui eilen jäähyväisvierailulle tapaamalla Israelin johtoa sekä osallistumalla ministeriseurueensa kanssa Bennettin hallituksen yhteiseen juhlaistuntoon.

Seitsemännen Israel-vierailunsa kuluessa Merkel vieraili myös Jerusalemin kansanmurhan Holokaust-keskuksessa ja laski siellä seppeleen surmattujen muistomerkille. Uusien kauppasopimusten toivossa myös Israelin korkea teknologia esittäytyi saksalaisvieraalle ja mukana tulleelle liikemiesvaltuuskunnalle. Tiiviin vierailupäivän kruunasi israelilaisen yliopiston korkea-arvoiselle vieraalleen myöntämä kunniatohtorin arvo.

Ja lopuksi: Muuttomatkallaan itäisen Afrikan rannoille olevat ensimmäiset Pohjois-Euroopasta lähteneet kurkiparvet ovat viime päivinä saapuneet Israelin pohjoisosiin, missä ne jatkomatkaansa varten tankkaavat pelloilta ravintoa ja kosteikoista vettä sekä nauttivat lämpimästä syyssäästä.

Asiantuntijoiden mukaan Israelin kautta lentää lähiviikkoina jopa puoli miljoonaa kookasta mustavalkoista kurkea, joista noin puolet on jo tehnyt välipysähdyksen Israelissa. Arviolta 100.000 jää Pohjois-Israeliin, missä niille riittää ravintoa sekä pesimispaikkoja.

Euroopan ja Afrikan yhtymäkohdassa Israelin ilmatila onkin syksyisin linnuista sakea, kun sadat miljoonat matkaavat etelään. Myös alueella vielä syksyisin vallitseva ja ilmavirroille nostetta antava lämmin sää ohjaa lintuja lentämään juuri Israelin kautta.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR