Rony Smolar – Israel-uutisviikko 12.9.2022

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Kuten muualla maapallolla niin kuluneen viikon kärkiuutiseksi myös Israelissa nousi Englannin kuningattaren Elisabeth II:n kuolema. Pitkään hallinnut monarkki nautti suurta arvostusta Israelissa siitä huolimatta, ettei hän milloinkaan vieraillut brittivallasta vuonna 1948 itsenäistyneessä juutalaisvaltiossa. Israelilaiset lehdet väittivät hänen suorastaan välttäneen Israelia, vaikka vieraili naapurimaissa Jordaniassa ja Egyptissä sekä lukuisissa muissa maapallon valtioissa.

Syyksi väitetään Elisabethin läheisiä suhteita Israelia vastustaviin Lähi-idän arabihallitsijoihin, joita hän ei halunnut loukata, ei edes senkään jälkeen, kun Israel oli solminut rauhansopimukset Egyptin ja Jordanian kanssa.

Elisabethin 70 vuotta kestäneen hallintokauden aikana vain hänen puolisonsa prinssi Philip, äitinsä jälkeen nyt kuninkaaksi tullut kruununprinssi Charles sekä hänen veljensä prinssi Andrew ovat käyneet Israelissa. Kruununprinssiksi nyt tullut William on kuningashuoneesta ainoa, joka on tehnyt virallisen vierailun Israeliin.

Prinssi Philipin käynti oli yksityinen hänen vierailtuaan Jerusalemiin haudatun äitinsä, prinsessa Alicen haudalla vuonna 1994. Prinssi Charles edusti kuningaskuntaa Israelin pääministerien Jitzhak Rabinin sekä Shimon Peresin hautajaisissa 1995 sekä 2016 ja osallistuttuaan muutama vuosi sitten kansainväliseen Holokaust-muistotilaisuuteen Jerusalemissa.

Pian kuningattaren kuolinilmoituksen jälkeen Tel Avivin kaupungintalo valaistiin Englannin lipun värein ja pääministeri Jair Lapid sekä presidentti Isaac Herzog ilmaisivat surunvalittelunsa Englannin kuningashuoneelle. Israelin presidenttinä toiminut nykyisen presidentin isä, Britanniassa syntyneen Chaim Herzogin, kerrottiin olleen tervetullut vieras kuningatar Elisabethin luona.

Mutta turvallisuusmurheet eivät ota väistyäkseen Israelin arjesta, kun yhteenotot palestiinalaisten kanssa ovat jatkuneet Jordanjoen länsirannalla. Siellä tuliaseiden sekä räjähteiden yleistynyt käyttö on nyt vaarassa levitä Israelin rajojen sisäpuolelle, kun turvallisuusjoukot ovat viime päivinä pidättäneet jopa Tel Avivin keskustaan soluttautuneita terrori-iskuihin valmistautuneita palestiinalaisia.

Tätä on kyllä osattu odottaa, sillä tämän kuun lopulla alkava juutalainen pyhäkausi on ollut omiaan houkuttelemaan terrori-iskuihin, jolloin ihmisiä on runsaasti liikkeellä. Tämän varalta turvallisuusjoukkoja on jo nyt lisätty eri puolilla maata, mikä lisäksi rajoja vartioidaan nyt entistä tarkemmin.

Israel on samalla edellyttänyt palestiinalaishallinnon tehostavan yhteisesti sovittuja turvallisuustoimia valvomillaan Länsirannan alueilla.

Eilen kerrottiin Israelin omien turvallisuusjoukkojen tämä vuonna estäneen yli 300 terroristiseksi luokiteltua iskua.

Länsirannan lisäksi turvallisuushuoli kohdistuu myös Libanonin vastaiselle rajalle, missä tiedustelulähteet kertovat iranilaismielisten Hizbollahin joukkojen valmistautuvan sotaan Israelia vastaan. Vaikka Israel myös itse tiedostaa jännityksen rajalla kasvaneen, niin amerikkalaiset tiedustelulähteet ovat arvioissaan nyt ensimmäistä kertaa ennustaneet tilanteen kehittyvän sodaksi. Syyksi on katsottu Israelin tuore ilmoitus, että se aikoo lähiviikkoina aloittaa poraukset kiistellyllä kaasukentällä Libanonin välisellä merialueella. Toisaalta ilmoitusta on pidetty myös pitkään jatkuneiden sovitteluneuvottelujen vauhdittajana, mihin Hizbollahin johdon tiedetään suhtautuvan jyrkän kielteisesti.

Taustalla saattaa myös olla Iranin turhautuminen, koska Itävallan pääkaupungissa Wienissä käytävät kansainväliset ydinvalvontaneuvottelut eivät näytä edistyvän. Israelissa on arveltu neuvottelujen olevan toistaiseksi jäissä eikä sopimustekstiä näin ollen olisi lähiaikoina allekirjoitettavaksi. Syynä pidetään Iranin vaatimusta laajojen talouspakotteiden purkamisesta, kun taas Kansainvälinen atomienergiajärjestö ei suostu keskeyttämään Iranin salaiseen ydinaseohjelmaan liittyviä tarkastuksiaan. Päinvastoin, tarkastajat vaativat itselleen esteetöntä työskentelyä sekä pääsyn maan kaikkiin epäilyttäviin ydinteknologian laitoksiin.

Sen lisäksi Irania on vaadittu luovuttamaan tarkastajille kaiken hallussaan olevan yli 20:een prosenttiin rikastamansa uraanin sekä kytkemään ydinlaitoksiinsa sijoitetut valvontakamerat takaisin päälle. Iranin atomiaseesta huolestunut Israel väittää Iranin hämäävän ja pitävän kansainvälistä yhteisöä pilkkanaan ja siksi eikä siksi voisi jäädä tilanteessa toimettomaksi.

Jos presidentti Joe Bidenin hallintokauden alussa uudelleen käynnistyneiden neuvottelujen katkeaminen todellakin pitää paikkansa, voidaan sitä pitää Israelin sotilastiedustelun voittona. Nimittäin Yhdysvalloissa on viime viikkoina vieraillut useita Israelin tiedusteluasiantuntijoita, joiden tiedetään luovuttaneen liittolaiselleen tietoja, joiden perusteella on syytä uskoa Iranin olevan salaisen atomiaseensa kehittelyssä huolestuttavan pitkällä. Ja kun mailla on yhteinen ehdoton asenne Iranin ydinaseen kieltämiseksi, niin se on ollut omiaan lisäämään Iranin uhmakuutta. Siksi eräs iranilaiskomentaja vastikään varoitti Israelin liittolaisia joutumisesta saman kohtalon uhreiksi kuin Israel itse.

Tässä jännittyneessä tilanteessa puolustusministeri Benny Gantz matkustaa tänään jo toisen kerran muutaman viikon sisällä Yhdysvaltoihin, minne pääministeri Lapid saapuu viikkoa myöhemmin. Liittolaisten tiivis yhteydenpito sekä Iranin reaktiot kielivät neuvotteluratkaisulle annetun ajan olevan umpeutumassa. Mitä siitä seuraa, pitänee koko Lähi-idän varpaillaan.

Ja lisää huolta löytyy aivan israelilaisten kotiovelta, kun kostojen ja vastaiskujen kiihtynyt kierre riivaa Israelin arabikaupunkeja sekä taajamia. Jopa Israelin olosuhteissa raa´at sekä raukkamaiset veriteot nousevat lähes päivittäin uutisten kärkeen. Tämän vuoden aikana lähes 80 Israelin arabia on surmattu verikoston, sukujen ja klaanien sekä rikollisjengien välisissä yhteenotoissa, mutta joukossa on myös täysin viattomia uhreja. Viimeksi nyt viikonvaihteessa kaksi arabiasukasta surmattiin ampumalla kuudessa eri iskussa. Tällaista tapahtuu niin pimeällä kuin päiväsaikaan, aivan kotien ulkopuolella ja jopa poliisiaseman naapurissa eikä niiltä säästy naiset eivätkä nuoret tai leikkipaikan lapset.

Räikein esimerkki on viime viikolta, kun miehestään eronnut nuori arabiäiti joutui kadulla yhdessä teini-ikäisten kaksoistyttäriensä kanssa läheltä tapahtuneen ampumahyökkäyksen kohteeksi. Sen seurauksena äiti sekä tyttäristä toinen sai surmansa. Toinen tytär selvisi ensiavulla, minkä jälkeen viranomaiset eristivät hänet salaiseen asuntoon, jottei uudestaan joutuisi iskun kohteeksi. Hän nimittäin näki äitinsä ja siskonsa surmaajat ja on nyt itse vaarassa tulla surmatuksi. Tilanteesta kertoo paljon se, ettei häntä turvallisuussyistä päästetty oman äitinsä ja kaksoissiskonsa hautajaisiin.

Surmiin johtanut parisuhdeväkivalta, mikä myös Israelin juutalaisten keskuudessa on yleistynyt, on nyt uutena ilmiönä huumeiden, kostoiskujen, kunniamurhien sekä väkivaltaisten ryöstöjen lisäksi yleistynyt Israelissa.

Muutama päivä sitten näissä surmissa mentiin jo niin pitkälle, että väkivaltakierteestä arabiankieliseen lehteen kirjoittanut toimittaja ammuttiin autoonsa ollessaan matkalla moskeijan hartaudesta kotiin.

Tämä erityisesti jengirikollinen toiminta sekä loputon koston kierre muistuttaa naapurissamme Ruotsissa vallitsevaa tilannetta, mikä näyttää olevan lähes mahdotonta pysäyttää.

Käsittämättömät mittasuhteet tänä vuonna saanut väkivalta on nähty ryöstäytyneen Israelin virkavallan käsistä jopa niin, että voimattomat poliisit välttävät tiettyjä arabien asuttamia asuinalueita. Vaikka hyvin varustautuneet poliisit satunnaisesti rynnäköivät joihinkin epäiltyihin kohteisiin ja onnistuvat pidättämään pikkurikollisia sekä takavarikoimaan aseita, niin näiltä toimilta puuttuu toistaiseksi hallituksen antamat valtuudet kovempien otteiden käyttämiseen.

Onneksi Israelin uutiset eivät pelkästään täyty väkivallasta ja murheesta, vaan myös myönteisistä ja mielenkiintoisista ihmisläheisistä kohtaloista.

Viime viikolla kerrottiin, myös meille suomalaisille tutusta Espanjan lomakohteesta Mallorcasta ja siellä asuvasta asukasryhmästä, jolla on juutalaiset juuret. Tutkimusten mukaan he ovat yli 600 vuotta sitten Espanjassa kristinuskoon pakkokäännytystä harjoittaneen inkvisitiohallinnon ”Conversos”-juutalaisten jälkeläisiä. Muut käännytystä välttäneet karkotettiin Espanjasta maanpakolaisuuteen muualle.

Mallorcan juutalaisten kohtalo on kiirinyt Israeliin, kun ”Conversot” viime aikoina ilmaisivat halunsa palata juutalaisuuteen.

Tänä päivänä monet heistä muistelevat keskuudessaan hämmennystä aiheuttanutta uskonnon ja kulttuurin sekoitusta. ”Kävimme sunnuntaisin kirkossa, mutta kotona poltettiin sapatin kunniaksi koko viikon kynttilää. Lisäksi paastosimme päivinä, jotka eivät mitenkään liittyneet katoliseen uskoon. Muistan myös isoäitini muistuttaneen, ettei liha- ja maitotuotteita saanut sekoittaa keskenään ja että kanat piti teurastaa siihen erikseen tarkoitetulla veitsellä”, muistelee Pinchas Pinja.

Tällä tavoin suuri osa pakkokäännytetyistä noudatti salaa juutalaisia perinteitä.

Mallorcalla asuu nykyisin arviolta 50 ”Conversos”-yhteisön jäsentä. Heidän keskuudessaan on kuitenkin syntynyt riitaa, kun aikoinaan käännytystä vastustaneet torjuvat nyt pakkokäännytettyjen päätöstä palata juutalaiseen uskoon. Nyt tuo riita uhkaa koko Mallorcan hiljalleen elpyvää juutalaisuutta.

Mallorcalla kerrotaan olevan hyvin rikas juutalainen historia, mikä on seurausta Jerusalemin toisen Temppelin hävityksestä lähes kaksi vuosituhatta sitten, jolloin ensimmäiset juutalaiset saapuivat saarelle. Nykyisin saarella asuu satakunta juutalaista, joiden hengellisenä johtajana toimii rabbi Nissan Ben Avraham, jonka nykyisenä päätehtävänä on ohjata ”Conversot” takaisin juutalaisuuteen.

Matkailuun liittyy myös seuraava uutinen. Nimittäin Israelin turistiministeriö on kutsunut Yhdysvaltain kristittyjä matkailijoita sekä Israelin ystäviä osallistumaan matkallaan arkeologisiin kaivauksiin Israelissa. Israelin arkeologisen laitoksen sekä Raamattumuseon ohjauksessa käynnistyvä ainutlaatuinen projekti tarjoaa osallistujille kymmenen päivän aikana mahdollisuuden itse tuoda päivänvaloon muinaisen Israelin aarteita. Projekti on ajoitettu päättyväksi ensi keväänä Israelin itsenäisyyden 75-vuotispäivänä, jolloin osanottajat kutsutaan osallistumaan juhlallisuuksiin.

Tietämäni mukaan suomalaisia vapaaehtoisia on jo useana vuotena osallistunut vastaavaan arkeologiseen vapaaentoistyöhön.

Ja lopuksi: Israelilaiset hämmästelivät viime viikolla uutisissa näytettyä ihmepelastumista, kun iltahämärässä uimaan lähtenyt 75-vuotias mies löytyi elossa ja jopa hyvässä kunnossa vietettyään merivirtojen kuljettamana 12 tuntia pimeässä Välimeren aalloissa. ”Hyvänä uimarina tiesin, etten saanut hätääntyä, vaan säilyttää voimani siltä varalta, että etsijät löytäisivät tai että merivirrat palauttaisivat minut takaisin kohti rantaa”, totesi rauhallisesti Venäjältä viisi vuotta sitten perheensä kanssa Israeliin muuttanut fysiikan professori.

Sitä vastoin hänen poikansa, joka oli lähtenyt etsimään kotiin kaivattua isäänsä, oli hätääntynyt, kun rannalta oli löytynyt isän vaatteet. Hälytyksen saaneet meripelastajat etsivät läpi yön mutta vasta aamun sarastaessa etsinnät tuottivat tuloksen. Myös he yhdessä ambulanssilääkärin kanssa hämmästelivät kilometrin päästä rannikolta löytyneen vanhuksen hyvää kuntoa.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR