Rony Smolar – Israel-uutisviikko 13.3.2023

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Samalla kun mielenosoitukset ovat levittäytyneet koko maahan ja hallituksen politiikkaa vastustava rintama on tullut yhä äänekkäämmäksi, on Israelin sisäinen tilanne  käynyt entistä sekavammaksi jopa niin, että mediassa uutistapahtumat vanhenevat jo ilmestyessään. Myös yhteenotot palestiinalaisten kanssa ovat kiihtyneet ja uhreja on tullut molemmin puolin.

Uutta yli kaksi kuukautta jatkuneissa protesteissa on se, että niihin on nyt pesiytynyt viranomaisiin kohdennettua julkista uhmakkuutta sekä armeijan reserviin levinnyttä suoranaista kapinahenkeä, mitä hallituksen piirissä on jo pidetty askeleena kohti yhteiskunnan sekasortoa eli anarkiaa. Siihen on vastattu väitteellä, että maa on matkalla kohti Netanjahun diktatuuria. Tässä kohden voisi todeta, että tarkoitus pyhittää keinot, kun demokratiaa puolustavat ovat raivoisasti asettuneet vastustamaan oikeistohallituksen suunnitelmia tuoda lakipaketin muodossa muutoksia maan oikeusjärjestelmään.

Outoa nykytilanteessa on se, että uudistuksia vastustavat ja niitä kannattavat ovat hyvinkin tietoisia, että nykymenolla Israelin yhteiskunnalle tuotetaan suurta vahinkoa, mikä pahimmillaan voisi ajaa jakautuneen väestön väkivaltaisiin yhteenottoihin. Siitä ei onneksi ole merkkejä, vaikka tunnettua on, että itsenäisyysajan 75-vuotinen historia on osoittanut Israelin monitaustaisen väestön olevan hyvin eripuraisen, jota vain maan rajoilla vaanivat viholliset ovat kyenneet yhdistämään.

Nykytilanteessa Iran ja sen liittolaiset Lähi-idässä tarkkailevat Israelin sisäisiä tapahtumia siltä varalta, että ne heikentäisivät juutalaisvaltion sotilaallista valmiutta. Siinä viholliset saattavat kuitenkin erehtyä, sillä uhan ollessa suurimmillaan juuri silloin Israel on vaarallisimmillaan ja siksi suunnitelmia ilmahyökkäyksestä Iraniin on viime aikoina kiihdytetty ja asiaa on aiempaa enemmän käsitelty julkisuudessa.

Tähän liittyen ihmettelyä herätti viime viikolla median kautta israelilaisille yllättäen annettu kehotus käydä luovuttamassa verta. Tämä on enteillyt erilaisia uhkakuvia sekä arvailuja, vaikka ilmassa ei ole varsinaisia sodan merkkejä.

Tosin Israel kärsi loppuviikolla kovan takaiskun, kun islamin hegemoniasta Lähi-idässä kamppailevat Iran ja Saudi-Arabia sopivat muutaman vuoden katkenneina olleiden diplomaattisuhteidensa palauttamisesta. Ajankohta oli erityisen huono, sillä Israelissa oli juuri muutamaa päivää aikaisemmin uutisoitu Saudi-Arabian varovaisesta valmiudesta sopia suhteensa Israelin kanssa edellyttäen, että se saisi Yhdysvalloilta tietyt turvatakuut.

Pitkään oli ehditty arvailla suhteiden kehittyvän diplomaattiseksi tunnustamiseksi, kun Saudi-Arabia oli aikaisemmin myöntänyt israelilaiskoneille ylilentoluvan ja Israel vastaavasti oli sallinut saudien vierailut pyhälle Temppelinvuorelle Jerusalemissa.

Kun Saudi Arabia kuitenkin nyt oli päättänyt kohentaa suhteitaan Israelin perivihollisen kanssa, pidetään sitä arvovaltatappiona myös Yhdysvalloille erityisesti siksi, että Iranin ja Saudi Arabian sovintoneuvottelut oli käyty Kiinan johdolla Pekingissä.

Mutta tuorein esimerkki sotilaallisen valmiuden ja sisäisen tilanteen yhteensovittamisesta Israelissa koettiin Yhdysvaltojen puolustusministerin Lloyd Austinin yllättävän vierailun aikana viime torstaina Israelissa. Austin sai omakohtaisesti kokea maan sekavan tilanteen, kun joutui käymään tärkeitä neuvotteluja Italiaan vierailumatkalle lähdössä olleen pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa Tel Avivin kansainvälisellä lentokentällä eikä Jerusalemin virastossa.

Nimittäin Netanjahun matkaa vastustaneet mielenosoittajat olivat katkaisseet Jerusalemin valtatien sekä tukkineet lentoterminaalin ympärillä olevan tien. Sen seurauksena Netanjahu ja hänen vaimonsa jouduttiin erilaisten harhautusliikkein poikkeuksellisesti lennättämään Jerusalemista helikopterilla salaa lentokentälle.

Israelissa ehdittiin arvostella Netanjahun kolmipäiväistä vierailua Roomaan, kun Italian pääministerin Giorgia Melonin tiedettiin varanneen vain vajaan tunnin kahdenväliseen keskusteluun. Myös vierailun ajankohtaa arvosteltiin, kun pääministeriä tarvittiin paikan päällä ratkomaan maan yhä vaikeammaksi muuttunutta tilaa. Ei edes torstai-iltana Tel Avivin keskustassa tapahtunut terrori-isku saanut Netanjahua keskeyttämään matkaansa.

”Miksi matkustat pois, kun kotisi on tulessa!”, huusivat lehtiotsikot.

Yhdysvallat seuraa tarkoin tapahtumia liittolaismaassaan ja on toistuvasti muistuttanut maiden jakavan demokratian sekä oikeusvaltion yhteiset arvot, joita Israelin tulisi varjella. Sen lisäksi maiden asevoimien yleisesikuntien välillä vallitsee avoin ja tiivis yhteistyö ja siksi kapinahengen leviäminen hyvin paljon reservin varassa oleviin Israelin asevoimiin oli yllättänyt puolustusministeri Austinin, neljän tähden amerikkalaiskenraalin.

Yhdysvallat näyttää muutenkin ottaneen Israelista valvovan otteen, sillä myös maan yleisesikunnan päällikkö kenraali Mike Milley kävi vastikään yllätysvierailulla, minkä lisäksi strategian suunnittelusta vastaava israelilainen asiantuntijaryhmä palasi juuri neuvottelumatkalta Washingtonista. Amerikkalaisesta näkökulmasta tiivistyneellä yhteydenpidolla on haluttu estää, ettei Israel yllättäisi ja omatoimisesti aloittaisi Lähi-idässä laajamittaista sodankäyntiä, mihin isku Iraniin todennäköisesti johtaisi.

Armeijan piiristä uutisten kärkeen nousi viime viikolla erään ansioituneen mutta kapinoineen lentäjäeverstin erottaminen reservistä, minkä seurauksena Israelin ilmavoimien kymmenen entistä komentajaa julkaisi yhteisen kirjelmän puolustusministeri Yoav Galantille, missä he tuomitsivat hallituksen demokratian kaventamistoimet. Sitä ennen olivat muutaman lentolaivueen reservimiehistöt uhanneet lakolla, kun olivat kieltäytyneet harjoituksista. Siitä seurasi armeijan komentajan puhuttelu, minkä yhteydessä reservinlentäjät korostivat olevansa kuitenkin käytettävissä taistelutehtäviin.

Myös poliisivoimissa kiehuu, kun sisäisestä turvallisuudesta vastaava poliisiministeri, radikaalipuolueen Itamar Ben-Gvir on lausunnoillaan ja toimillaan vain pahentanut asioiden tilaa. Tyytymättömänä vaisuna pitämäänsä poliisien toimiin Tel Avivin mielenosoituksissa, hän päätti erottaa suurkaupungin poliisikomentajan mutta sai heti päällensä oikeuskanslerin arvostelut sekä erottamispäätöksen mitätöinnin.

Sen lisäksi joukko poliisikomentajia asettui puolustamaan eron kohteeksi joutunutta virkaveljeään. Samalla he varoittivat ministeriä palestiinalaisten uudesta kansannoususta, mikäli Israel toteuttaisi Jerusalemin itäosassa luvattomasti rakennettujen palestiinalaistalojen purkupäätöksen.

Ministeri Ben-Gvirin ulostulot ovat olleet omiaan hämmentämään myös yleistilannetta, kun hän esimerkiksi viime viikolla totesi mielenosoittajien suunnittelevan hänen surmaamistaan. Se sai Israelin turvallisuusvirastot pikaisesti tutkimaan väitettä mutta eivät löytäneet todisteita tukemaan ristiriitaisen ministerin sanomisista.

Poliittisella murhalla ei pääministeri Jitzhak Rabinin murhan seurauksena vuonna 1995 ole Israelissa uhkailtu.

Jonkinasteisesta liennytyksestä kertoi se, että kapina- ja protestihengen levittyä yhteiskunnan keskeisimpään rakenteeseen eli asevoimiin lakiuudistuksia tiukasti ajavasta oikeusministeriöstä sekä parlamentin lakivaliokunnasta alkoi pian kuulua sovinnollisempia ääniä.

Mutta kun uudistusten kannattajat ja vastustajat kuitenkin asettivat toisilleen mahdottomia ennakkoehtoja, näytti taas pian siltä, etteivät asiat kuitenkaan etenisi. Keskusteltuaan aiemmin viikolla Netanjahun kanssa politiikasta tavallisesti syrjässä pitäytyvä presidentti Isaac Herzog päätti tuskastuneena kohottaa sekä profiiliaan että ääntään.

”Tämä painajaiseksi muuttuneen demokratian alasajon on loputtava ja välittömästi keskeytettävä. Lakiuudistus ei ole esitetyssä muodossa hyväksyttävissä ja se on väärin. En voi katsoa miten silmiemme edessä maatamme revitään palasiksi”, jyrisi yleensä maltillisesti esiintyvä presidentti.

Samalla hän totesi olleensa omissa sovitteluyrityksissään aiemmin hyvin lähellä onnistumista, mutta osapuolet olivat keskinäisen luottamuksen puuttuessa viime hetkellä aina peruneet toistensa tapaamisen. ”Tällainen ei voi enää jatkua!”, totesi presidentti ja antoi ymmärtää odottavansa Netanjahun paluuta ja uutta tapaamista.

Jo presidenttiä ennen Netanjahua oli moitittu tulella leikkimisellä, kun ei ollut suostuvainen kuuntelemaan oppositiota, vaan nimitellyt sitä provosoivasti. ”Pääministerin ei tulisi matkustaa turhalle vierailulle ulkomaille, vaan pysyä maassa ja menettää täällä yöunensa”, todettiin eräässä kyynisessä lehtikirjoituksessa.

Jonkinlaisesta liikahduksesta kertoo se, että sovintoneuvotteluja kaihtanut lakivaliokunnan puheenjohtaja kävi eilen presidentin kanssa keskusteluja.

Mielenosoitukset ovat jo kymmenen viikon ajan jatkuneet eri puolilla Israelia ja viime viikkoina saaneet mukaansa myös selvästi iäkkäämmän väestönosan, joka julistein ja kovaäänisin ovat tulleet muistuttamaan rakentaneensa maata demokratian ja yhteisen hyvän hengessä eikä sitä saisi tuhota.

Jopa Yhdysvaltain lähetystön ulkopuolelle on kertynyt joukko Israelin ja Yhdysvaltojen lippuja kantavia ihmisiä anomaan, että presidentti Joe Biden estäisi demokratian alasajon. ”Presidentti Biden, auta meitä vapaan maailman johtajana säilyttämään vapautemme ja tasa-arvomme”, on ihmisjoukon kuultu siellä huutaneen.

Israelissa on samalla pelätty maan demokratian rapautumisen hintana olevan liittosuhteen vaarantuminen Yhdysvaltojen sekä kaikkien länsimaisia arvoja kunnioittavien valtioiden kanssa. Siitä ovat monet asiantuntijat varoittaneet. Erityisesti erityisaseman menettämisen Yhdysvaltojen kanssa mullistaisi Israelin aseman Lähi-idässä. Vaarantaisiko Netanjahu ja hänen hallituskumppaninsa tämän, ja miten kauan Yhdysvallat katsoisi Israelin nykymenoa, ihmetellään myös lehdistössä. Liittosuhde ei ole itsestäänselvyys, toistetaan otsikoissa.

Ja lopuksi: Uutisotsikoiden lisäksi Israelissa tuotetaan myös jätteitä, ja niitä erityisen paljon. Se kävi ilmi eräästä lehtikirjoituksesta, jonka otsikkona oli ”Miksi Israel on hukkumassa jätteisiinsä?”.

Kysymys on paikallaan, sillä joitakin vuosia sitten maassa käynnistyi kunnianhimoinen ympäristöä suojeleva kierrätysohjelma, minkä tarkoituksena oli jätteen tehokkaampi kierrättäminen. Pääpaino oli kuitenkin muovisissa kertakäyttöastioissa ja ruokailuvälineissä sekä muovisissa juomapulloissa, joiden kierrättäminen onkin onnistunut suhteellisen hyvin.

Suurimman ongelman muodostavat kuitenkin talousjätteet sekä niiden puutteellinen lajittelu, mikä on vienyt hyvää tarkoittaneelta kierrätysohjelmalta sille asetetut tavoitteet. Kun viranomaisten tavoite kotitalousjätteiden vähentämiseksi näyttää kärsineen takaiskun, kaatopaikat ovat Israelissa nopeasti täyttymässä eikä uusille tahdo löytyä sijoituspaikkoja.

Syynä pidetään kotitalouksien tuottaman jätteen suurta määrää, asukasta kohti jopa suurinta maapallolla. Viranomaisten pettymykseksi talousjätteet henkeä kohti ovat Israelissa kasvaneet, kun muualla ne ovat laskemaan päin. Viimeisimpien tilastotietojen mukaan kotitaloudet Israelissa tuottivat noin kaksi kiloa jätettä henkeä kohti vuorokaudessa eli yli 600 kiloa vuodessa, mikä on lähes kolmanneksen enemmän kuin Euroopassa keskimäärin.

Uuden hallituksen asettama työryhmä on jätemäärän kasvun hillitsemiseksi päätynyt suosittelemaan jätteiden tehokkaampaa lajittelua. Se vaatii tiedottamista, jäteastioiden lajikirjoa, tehokkaampaa tyhjennyskäytäntöä sekä parempaa valvontaa.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.