Rony Smolar – Israel-uutisviikko 15.11.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Perjantaina päättynyt kansainvälinen ilmastokokous Glasgow´ssa oli vajaan kahden viikon ajan Israelissa peittänyt alleen muita tapahtumia, kunnes ehkä ajankohtaisin eli maan koronatilanne nousi takaisin sille kuuluvalle paikalle. Se kävi ilmi, kun maan ylin terveysalan asiantuntijaraati kokoontui pohtimaan 5-11-vuotiaiden rokottamisen aloittamista.

Pohdintojen lopputulosta odotettiin jännityksellä niin kodeissa kuin maan hallituksessa, kun lasten rokottamisen tiedettiin aiheuttavan ristivetoa yhteiskunnassa. Sen lisäksi kilpajuoksu lapsille tarkoitettujen rokotteiden tilauksista ja toimituksista oli täydessä käynnissä eikä Israel halunnut niistä myöhästyä.

Vaikka asiantuntijaraadin myönteinen päätös tuli lopulta helpotuksena, seuraten Yhdysvalloissa aiemmin tehtyä lasten rokotuspäätöstä, niin lasten kattava rokottaminen Israelissa ei sittenkään ole itsestäänselvyys. Se johtuu vanhempien keskuuteen levinneestä empivästä suhtautumisesta, kun rokotteen mahdolliset haittavaikutukset eivät ole vielä tiedossa.

Siksi viranomaiset pelkäävät nyt jopa puolet lapsista jäävän rokottamatta, mikä jättää väestöön tartunta-alttiutta, mikä muutamassa kuukaudessa on saatu jyrkästi laskemaan 10.000:sta tartunnasta vuorokaudessa muutamaan sataan. Ilman lasten rokottamista Israelin ei nähdä pääsevän irti neljännestä korona-aallosta.

Myös laskeviin tartuntalukuihin on suhtauduttu epäilevästi ja siksi maan terveysviranomaiset yhdessä eri ministeriöiden kanssa ovat ensimmäisinä maapallolla käyneet koko yhteiskuntaa kattavia ”sotaharjoituksia” uusien koronamuunnosten varalta. ”Vaikka emme tunne uusia tautimuunnoksia, niin haluamme silti hyödyntää osaamistamme sekä saatuja kokemuksia ja siksi suhtaudumme hyvin vakavasti kaikkeen, mikä voisi uhata yhteiskuntaamme” sanoi pääministeri Naftali Bennett harjoitusten johtokeskuksessa Jerusalemissa. Viestissä kuului myös se tosiasia, että turvallisuusuhkien varalta maa on tottunut mukautumaan tällaisiin kattaviin harjoituksiin, siis myös aseellisiin sotaharjoituksiin.

Rokotesuojan lisäksi Israel on monen muun maan lailla kiinnostunut myös koronalääkkeistä, joita lääketehtailla on isot määrät varastoissaan odottamassa myyntilupien myöntämistä. Niitä odotetaan eri puolilla, kun kokeet ovat osoittaneet lääkkeiden ehkäisevän vakavasti sairastettavaa koronaa sekä koronakuolemia erityisesti riskiryhmissä.

Lääkevalmistaja Pfeizerin ”avolaboratoriona” koronan vastaisessa taistelussa pidetty Israel sai merkittävän tuen amerikkalaismiljardöörin Bill Gatesin nimeä kantavalta säätiöltä sen myönnettyä avustuksen Israelin oman koronalääkkeen kehittämistyölle.

Koronan sivuvaikutuksena voisi ainakin pitää juutalaisvastaisuuden lisääntymistä pandemian aikana. Sen on todennut tuoreessa raportissaan Euroopan Unionin perusoikeusvirasto FRA. Esiin on noussut mm juutalaisvastaisia salaliitto­teorioita, joissa juutalaisia valheellisesti syytetään pandemiasta. Tällaiset väitteet eivät ole uusia, vaan ne on herätetty 700 vuoden takaa uudestaan henkiin. Tuolloin Eurooppaa runnellut mustaksi surmaksi kutsuttu kulkutauti eli rutto pantiin myös juutalaisten syyksi. Syntipukkeina he saivat maksaa syntinsä hengellään.

EU:n jäsenmaissa tehtyjen kyselyjen perusteella juutalaisvastaisuus on pandemian aikana lisääntynyt erityisesti verkossa. Vastaustietoja ei kuitenkaan voi pitää täysin luotettavina, sillä kaikkia juutalaisvastaisuuden muotoja ei jäsenmaissa ole voitu tai haluttu liittää koronaan, vaan yleisen ilmapiirin on vain todettu muuttuneen rasistiseksi. Sen lisäksi muutamat jäsenmaat eivät vastauksissaan nähneet syytä liittää ilmiötä lainkaan korona-aikaan.

Koronasta huolimatta Israelissa ja lähialueilla näyttää olevan käynnissä myös paljon myönteistä. Kuten aikaisemmin kerroin, niin Gazan rajalla viikkoja rauhallisena säilynyt tilanne hämmästyttää edelleen turvallisuusasiantuntijoita, vaikka siihen on syynsä. Nimittäin Israel on edelleen avannut työmarkkinoitaan Gazan asukkaille, minkä lisäksi Gazan rajalle on suunnitteilla yrityskylä, missä israelilaisyritykset työllistäisivät pääasiassa gazalaisia.

Rauhantilaa ylläpitää myös Egyptin välitystoimet pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi osapuolten välille. Sen lisäksi Israel on täysimääräisesti tilittänyt palestiinalaishallinnolle keräämiään tulli- ja veromaksuja ja antanut talousvaikeuksissa olevalle presidentti Mahmud Abbasin hallinnolle vielä etukäteen 150 miljoonaa euroa. Kaiken tämän uskotaan ja toivotaan pitävän yleistilanteen rauhallisena.

Poikkeuksellisena on nähty myös joukon israelilaiskenraalien vierailua Siinain niemimaan pohjoisosassa, missä he tapasivat egyptiläisiä virkaveljiään. Tapaaminen, mikä henki maiden välisiä lämmenneitä suhteita, toteutui Egyptin tarpeesta lisätä aseellisia vartijoitaan maiden välisen rajan tuntumassa. Vuodelta 1979 oleva rauhansopimus edellyttää mm tällaista keskinäistä sopimista.

Tuo alue on rauhattoman Gazan tuntumassa, minkä lisäksi alueella liikkuu paljon aseiden ja huumeiden salakuljettajia. Siellä egyptiläiset turvallisuusjoukot käyvät myös pienimuotoista sotaa maan hallintoa vastustavia islamilaisjoukkoja vastaan.

Ehkä yllättävin turvallisuuteen ja diplomatiaan liittynyt uutinen saatiin viime viikolla lukea Israelin lehdistön etusivuille nostamasta kirjoituksesta. Siinä kerrottiin veriseen sisällissotaan juuttuneen Libyan länsimielistä hallintoa johtavan sotapäällikön, kenraali Khalifa Haftarin pojan Saddam Haftarin salaisesta käynnistä Israelissa.

Tavattuaan nimeämättömiä Israelin edustajia, Haftar nuoremman kerrottiin pyytäneen aseapua sekä diplomaattista tukea, minkä vastineena Libya suostuisi normalisoimaan suhteensa juutalaisvaltion kanssa. Tätä on vakuuttanut myös hänen isänsä, joka valmistautuu joulukuussa pidettäviin presidentinvaaleihin.

Israel on kuitenkin pyrkinyt pysymään vihollismaana pitämänsä Libyan sisäisten tapahtumien ulkopuolella, vaikka se Egyptin, Arabiemiraattien ja Venäjän lailla vastustaa Turkin, Qatarin ja Italian tukemaa maassa sotivaa liittokuntaa.

Lehtiuutisen mukaan Haftar on Israelille ennestään tuttu, sillä hänen on kerrottu pitäneen yhteyttä arabimaiden tilannetta tarkkailevan Israelin sotilastiedusteluyksikön kanssa.

Yksityiskoneella liikkeellä ollut Saddam Haftar poikkesi kotimatkallaan Dubaista, missä hänen tiedetään talousavun lisäksi hakeneen poliittista tukea myös presidentiksi pyrkivälle isälleen.

Kuten kaikissa Pohjois-Afrikan muslimimaissa, myös Libyassa on aikoinaan asunut suuri juutalaisväestö, joka Israelin itsenäistyttyä joutui vähitellen jättämään maan. Libya on viime vuosina pyrkinyt houkuttelemaan juutalaisia palamaan mutta sisällissota on muodostanut esteen. Maan länsimielinen johto on viime aikoina toistanut olevansa valmis seuraamaan toista pohjois-afrikkalaista valtiota eli Marokkoa, joka vuosi sitten normalisoi suhteensa Israelin kanssa ja samalla varmisti itselleen melkoisen amerikkalaisen talousavun.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on ylläpitänyt presidentti Trumpin viime vuonna aikaansaamaa kantaisä Abrahamin nimeä kantavaa sovintoa Israelin ja toistaiseksi neljän muslimivaltion kanssa. Erityisesti kaksi Persianlahdella sijaitsevaa valtiota, Arabiemiraatit sekä Bahrain on Yhdysvaltojen johdolla vedetty yhä läheisempää sotilaalliseen yhteistyöhön. Se näkyi viime viikolla, kun maiden merivoimat ensimmäisen kerran yhdessä Israelin kanssa harjoittelivat strategisesti tärkeällä Punaisenmeren kulkuväylällä, mikä rahtiliikenteen kannalta yhdistyy tärkeään Suezin kanavaan sekä Israelin tuontisatamaan Eilatiin.

Harjoitusten tarkoituksena oli varmistaa vapaan ja turvallisen merenkulun alueella, missä Iran on välillä häirinnyt rahtiliikennettä. Vastauksena amerikkalaisjohtoisille meriharjoituksille Iran piti samanaikaisesti omat meriharjoituksensa, joita propagandatarkoituksena selostettiin poikkeuksellisen avoimesti maan lehdistössä.

Mutta takaisin Israeliin, missä viikolla puhutti erityisesti kaksi asiaa; alati kallistuneet elinkustannukset ja siinä erityisesti ruoka sekä arabitaajamissa tehty suuri asetakavarikko.

Elintarvikkeiden mutta myös muiden hyödykkeiden ja palvelujen hinnannousut tulivat puheenaiheeksi pian sen jälkeen, kun maahan toissa viikolla oli saatu budjetti. Kolme vuotta ilman budjettia oli ehtinyt johtaa kuluttajahintojen hallitsemattomaan kohoamiseen, mitä hallitus nyt pyrkii korjaamaan. Valtiontaloudesta vastaavien kuultaviksi on kutsuttu mm tuotantoketjujen hinnanmuodostukseen vaikuttavat eri tahot sekä keskeisimmät kulutustuotteita myyvät ketjut.

Viranomaiset epäilevät toimijoiden sopineen keskinäistä kilpailua rajoittavista kartelleista, jopa hintamonopoleista ja tavoitteena on nyt niiden karsiminen. Televisiokuvista kävi kuitenkin ilmi, ettei tehtävä tule olemaan kovin helppo, sillä niin myrskyisältä ainakin ensimmäinen kuuleminen näytti.

Mutta hämmästyttävämpää oli uutiskuvissa nähdä sitä Israelin arabeilta takavarikoitujen laittomien aseiden suurta määrä, mitä jopa pääministeri kävi poliisin päämajassa ihmettelemässä. Vuoden kestänyt poliisin sekä salaisen turvallisuuspalvelun operaatio toi päivänvaloon suuren määrän käsiaseita, rynnäkkökiväärejä ja jopa konekiväärejä. Viranomaisten haaviin joutui samalla myös 65 epäiltyä, joukossa eräs isä ja hänen kolme poikaansa, jotka pyörittivät kannattavaa asevälitystoimintaa.

Osa aseista oli armeijalta tai sotilailta varastettuja ja siten kulkeutuneet rikollisten käsiin, eikä siksi ole ihme, että ampumistapaukset ovat arabitaajamissa jyrkästi lisääntyneet. Määrä kasvaa lähes päivittäin ja eilisen tiedon mukaan 322 arabia on tänä vuonna surmattu jengien ja klaanien välisissä yhteenotoissa.

Nyt tehty maan suurin asetakavarikko on tulosta poliisin sekä muiden turvallisuusviranomaisten tiukentuneesta asenteesta ja lisää takavarikkoja on odotettavissa, sillä poliisi ilmoitti operaation jatkuvan täydellä teholla

Ja lopuksi: Ilmastomuutoksen nyt noustua Israelissa puheenaiheeksi ovat eri ympäristö- ja tutkimuslaitokset tehneet havaintoja erityisesti ilman lämpenemisestä aiheutuvista muutoksista eläinkunnalle. Esimerkiksi Tel Avivin yliopisto on havainnut Välimeren lämpenemisen aiheuttaneen merkittäviä muutoksia merieläinten käyttäytymiselle. Mm kalojen, äyriäisten sekä mustekalojen on lämmenneiden pintavesien seurauksena havaittu hakeutuvan jopa kymmeniä metrejä syvempiin vesiin.

Tutkijoiden mukaan maapallolla viime vuosikymmeninä tapahtunut lämpeneminen tuntuu erityisesti Välimeressä, missä veden keskimääräisen lämpötilan on havaittu kohonneen lähes asteella joka vuosikymmenes.

Tutkijoiden mielestä nykyinen kehityssuunta tuntuu muutoksina myös kalastajien saaliissa, sillä monet lajit viihtyvät yhä syvemmällä ja toiset taas hakeutuvat kylmempiin vesiin muualle.

Israelissa kuluva syksy on ollut poikkeuksellisen lämmin ja vähäsateinen ja mm Tel Avivissa lämpömittari osoittaa edelleen 30 asteen lukemia, mikä on yli kymmenen astetta tämän ajan normaalin yläpuolella. Ei siis ihme, että eri puolilla Israelia on vielä näinkin myöhään syksyllä syttynyt maasto- ja metsäpaloja.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR