Rony Smolar – Israel-uutisviikko 15.3.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Ensi tiistaina pidettävien parlamenttivaalien läheisyys näkyy ja kuuluu näinä päivinä Israelin kaduilla ja mediassa puolueiden käydessä kovaa keskinäistä taistoa. Siitä huolimatta, että israelilaiset ovat lopen kyllästyneitä viime vuosina toistuviin vaaliuurnilla käynteihin, (nämähän ovat kahteen vuoteen jo neljännet vaalit), niin nyt niihin suhtaudutaan hieman myönteisemmin. Syynä pidetään maan näköpiirissä olevaa avautumista koronapandemian aiheuttamista rajoituksista ja määräyksistä, minkä lisäksi ensi viikolla alkaa juutalainen, kahdeksan päivää kestävä ja kevään tulosta kertova pääsiäinen eli Pesach.

Sen lisäksi ihmiset uskovat tämänkertaisten vaalien vihdoin ratkaisevan kauan muhineen maan sisäpoliittisen pattitilanteen. Mielipidemittaukset eivät sitä kuitenkaan vielä ole vahvistaneet, sillä niin tasaväkisesti kaksi ryhmittymää, Benjamin Netanjahun ja häntä vastustavien ryhmät kilpailua käyvät. Mutta sovittelun sekä järkeilyn toivotaan lopulta voittavan umpikujaan johtavan politikoinnin.

Netanjahun leiri ratsastaa pääministerin diplomaattisilla aikaansaannoksilla sekä hänen kansainvälisellä tunnettavuudellaan. Sen lisäksi hän oli ennen koronan puhkeamista saanut maan talouden lähes kukoistamaan ja tehnyt maasta korkean teknologian kansainväliseksi osaamiskeskukseksi ja samalla ulkomaisille sijoittajille houkuttelevaksi.

Netanjahun vastustajat taas moittivat häntä mm omavaltaisuudesta, demokratian heikentämisestä sekä koronan tempoilevasta johtamistavasta. Sen lisäksi moni näkee hänen pitkän, yli 11 vuotta yhtäjaksoisesti jatkuneen pääministeriyden tulleen päätökseen.

Israelilaiset ovat viime aikoina voineet seurata tätä vastakkainasettelua, mistä ei puutu yllättäviä käänteitä sekä julkisuuskikkailua, mitä erityisesti kokenut Netanjahu hallitsee. Mutta viime viikolla hän kärsi muutaman pahan takaiskun, mikä johtui hänen huonoista suhteistaan naapurin Jordanian kuningashuoneen kanssa. Tästä mainitsin teille viikko sitten mutta samalla totesin sijaispääministerin sekä ulkoministerin viime aikoina käyneen hyvässä hengessä neuvotteluja Jordanian johdon kanssa.

Viime viikolla suhteet niin sanotusti räjähtivät käsiin, kun Jordanian kruununprinssin vierailu Jerusalemin pyhälle Temppelinvuorelle pysähtyi maiden väliselle rajalle. Tapausta on jälkikäteen selitetty väärinkäsityksenä, vaikka molempien maiden turvallisuusviranomaiset olivat valmistelleet matkaa tarkoin. Sopimuksen mukaisesti Israel oli sallinut kruununprinssin saattueineen tuovan mukanaan tietyn määrän aseistettuja turvamiehiä, mikä ei rajalla tapahtuneen tarkastuksen aikana kuitenkaan pitänyt. Sen seurauksena matka keskeytyi ja prinssi joutui kääntymään takaisin.

Hänen isänsä kuningas Abdullah raivostui tästä, kun ilmeni, että israelilaisilla turvamiehillä oli aikomus seurata prinssiä myös islamille pyhälle Temppelinvuorelle.

Tapaus sai jatkoa, kun Netanjahun oli seuraavaksi määrä matkustaa ensimmäiselle vierailulle Arabiemiraatteihin, mikä julkisuuden kannalta olisi palvellut hänen vaalikampanjaansa. Jordania kuitenkin esti lennon ilmatilansa kautta Persianlahdelle. Vakava välirikko oli jo syntymässä ja vaikka ylilento tuntien odottelun jälkeen sallittiin, niin aikaa oli kulunut sen verran, ettei Netanjahu olisi pikavierailultaan ehtinyt illaksi isännöimää maahan saapuneita Tsekin ja Unkarin pääministereitä. Matkan viralliseksi peruuntumisen syyksi saatiin lopulta Netanjahun puolison sairastumisen ja sairaalahoitoon joutumisen.

Mutta Israelissa arveltiin Jordanian näin halunneen näpäyttää Netanjahua, joka vuosia oli laiminlyönyt suhteita itäiseen naapuriin, jonka kanssa Israelilla on pitkä yhteinen raja. Samalla Jordanian uskotaan osoittaneen mieltään Israelin ja Arabiemiraattien sekä Bahrainin kanssa syntyneitä liittosuhteita vastaan, sillä se uskoo niiden syntyneen palestiinalaisten kustannuksella. Palestiinalaiskysymys on erityisen arka asia Jordanialle, jonka suurimman väestönosan muodostavat palestiinalaiset.

Kerron pitkästi tästä tapauksesta osoittamaan, miten herkässä rauhan vallitessa naapurisuhteet Lähi-idässä voivat olla.

Netanjahu sai lopulta haluamansa huomion esiintyessään yhdessä Tsekin pääministerin Andrej Babishin sekä Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa. Diplomatian kannalta Babishin vierailu oli merkittävä, sillä hän kävi avaamassa Tsekin tasavallan Tel Avivissa sijaitsevan suurlähetystön sivuedustuston Jerusalemissa. Tsekillä on ollut Jerusalemissa kaksi vuotta sitten perustettu kulttuuri- ja kaupallinen edustusto.

Samaan hengenvetoon tähän sopii kertoa pienen Euroopan maan Kosovon avanneen eilen suurlähetystönsä Jerusalemissa.

Mutta takaisin Tsekin ja Unkarin päämisterien vierailuihin, jotka olivat jatkoa viikkoa aikaisemmin vierailleiden Tanskan ja Itävallan hallitusten päämiesten käynneille, kun he paikan päällä halusivat tutustua Israelin menestykselliseen rokotuskampanjaan. Kärsivällisyys yhteisen eurooppalaisen rokotestrategian suhteen onkin ollut koetuksella, ja katseet ovat viime aikoina kääntyneet Kiinaan, Venäjälle ja erityisesti Israeliin, joka näyttää tarjoavan rokotteille eurooppalaisten kanssa yhteistä tuotantolaitosta. Unkarin pääministeri Orban totesikin osuvasti, että hän mieluummin haluaa olla rokotteiden toimittaja kuin vastaanottaja.

Viime viikolla Netanjahu oli rokoteasioissa puhelinyhteydessä myös Ukrainan presidenttiin Vlodymyr Zelenskyyn, joka kaipasi yhteistyötä sekä israelilaisten matkailijoiden paluuta.

Tiiviin pohdinnan jälkeen oikeuskansleri on nyt palauttanut Israelin hallitukselle oikeuden toimittaa ylimääräisiksi luokiteltuja rokotteita ystävällismielisiin maihin sen jälkeen, kun Netanjahu oli muutama viikko sitten oma-aloitteisesti aloittanut oman rokotediplomatiansa. Israel voi nyt toimittaa Moderna-rokotteita, jotka Pfeizerin kanssa syntyneen sopimuksen seurauksena ovat jääneet käyttämättä ja joiden käyttöikä on toukokuussa päättymässä. Israel on käynyt keskusteluja noin 100.000 rokotteen jakamisesta 20 maan kesken.

Keskimäärin 5.000 rokotetta ovat saamassa mm Kypros, Unkari, San Marino, Mauritania, Guatemala, Etiopia, Chad, Kenya, Uganda and Guinea.

Israel on sitoutunut toimittamaan rokotteita myös Siinailla, Egyptin ja Israelin välillä toimiville monikansallisille MFO-rauhanturvajoukoille.

Israel aloitti viikko sitten myös 120.000:n Israelissa päivittäin työssä käyvän palestiinalaisen rokottamisen. Palestiinalaisilla on ollut kova tarve tulla rokotetuiksi, sillä koronatartunnat ovat levinneet lähes koko Länsirannan alueelle. Palestiinalaishallinto on näinä päivinä saamassa venäläisvalmisteista Sputnik-rokotetta, mutta Israelin rokottamat saavat Pfeizerin rokotteen.

Israel näyttää enenevissä määrin kasvattavan luottamustaan Euroopassa, mistä saatiin näyttöä muutama päivä sitten Israelin osallistuttua Ranskan johtamiin etsintä- ja pelastusharjoituksiin itäisellä Välimerellä yhdessä Kreikan ja Kyproksen kanssa. Harjoituksiin ottivat osaa maiden merivoimat sekä sukellusvenetorjuntaan kykeneviä helikoptereita.

Aikaisemmin Israel on osallistunut vastaaviin harjoituksiin yhdessä Yhdysvaltojen sekä Kreikan kanssa. Israelin merivoimat ovat maan puolustusvoimien muihin aselajeihin verrattuna pieni, vaikka sillä on pitkä meriraja valvottavana.

Lähentymisenä Eurooppaan voidaan pitää myös Israelin yhdessä Kreikan ja Kyproksen kanssa viikko sitten allekirjoittamaa sopimusta Aasian ja Euroopan yhdistävän maailman pisimmän ja syvimmälle meren pohjaan laskettavan varavoimakaapelin vetämisestä Välimeren poikki.

Euroopalle kriisitilanteiden sähkönsaannin varmistamiseksi suunniteltu kaapeliyhteys on pituudeltaan 1.500 km ja se kulkee lähes kolmen kilometrin syvyydessä. Samalla kun kaapeli linkittää Israelin, Kreikan ja Kyproksen sähköverkostot toisiinsa se tarvittaessa turvaa myös maiden sähkönsaannin. Hankeen on määrä valmistua vuonna 2024 ja sen hinnaksi on laskettu noin 800 miljoonaa euroa, mihin EU, muiden rahoittajien ohella osallistuu.

Varsinaisena läpimurtona Israelin ja Euroopan suhteissa voi nykyisessä koronan poikkeustilanteessa pitää tuoretta ilmoitusta, minkä mukaan presidentti Reuven Rivlin on saanut kutsun vierailla kolmessa Euroopan valtiossa. Huomenna alkava vierailu suuntautuu ensiksi Berliiniin, missä hän tapaa Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin. Seuraavana päivänä presidentti Rivlin matkustaa Itävaltaan ja keskustelee siellä presidentti Alexander Van der Bellenin kanssa. Tapaamisen yhteydessä presidentit pitävät puheen Itävallan holokaustin uhrien muistomerkillä.

Torstaiaamuna Rivlin jatkaa matkaansa Pariisiin tavatakseen siellä presidentti Emmanuel Macronin. Presidentti Rivlinin seurueeseen kuuluu mm Israelin puolustusvoimien komentaja, kenraaliluutnantti Aviv Kochavi ja etukäteen onkin kerrottu vierailujen aikana käytävien keskustelujen keskittyvän virustorjunnan lisäksi pääasiassa ajankohtaisiin turvallisuuskysymyksiin, kuten Iranin muodostamaan uhkaan.

Israelin suhteet myös Persianlahden ystävällismielisiin maihin ovat kehittyneet suotuisasti ja mm Arabiemiirikunnat ilmoitti kuluneella viikolla Israelille perustavansa 10 miljardin dollarin investointirahaston. Rahaston kautta Emiraatit aikoo sijoittaa Israeliin eri kohteisiin, kuten avaruustutkimukseen, terveydenhuoltoon, maatalousteknologiaan sekä vesihuollon eli aloille, mitkä jatkossa tulevat hyödyntämään myös rahoittajatahoja.

Rahaston kerrotaan perustetun Netanjahun ja Abu Dhabin kruununprinssin, sheikki Mohammed bin Zayedin puhelinkeskustelun tuloksena. Vaalitaiston hengessä Netanjahu julisti sheikin luottavan hänen johtajuuteensa. Samalla Netanjahu arvioi rahaston vauhdittavan Israelin irrottautumista koronan aiheuttamasta lamasta.

Emiraattien Israelissa olevan suurlähettilään on taloudellisen yhteistyön edistämiseksi kerrottu jatkuvasti käyvän neuvotteluja Israelin hallituksen eri ministeriöiden sekä yritysjohtajien kanssa. Israelin kanssa viime syksynä syntyneen sovinnon seurauksena Emiraattien kauppa myös Yhdysvaltojen kanssa on sanottu kasvaneen sekä monipuolistuneen.

Ja lopuksi: Israelin lehdistössä on viime päivinä kerrottu maan arabitaustaisen naisen, Sanaa Baderin perinteitä rikkoneesta mutta määrätietoisesta etenemisestä urallaan. Jo teini-ikäisenä hän jalkapallosta kiinnostuneena päätti ryhtyä erotuomariksi, kouluttautui siihen ja tuomitsi Israelin alempien miestensarjojen jalkapallo-otteluja. Muutaman vuoden jälkeen hän oli valmis aloittamaan liikuntatieteiden opiskelut, mistä hän palasi jalkapallon pariin suorittaen maisterin tutkinnon kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n alaisessa korkeakoulussa ulkomailla erikoistuen urheilutoimen hallintoon, kuten laki- ja sopimusasioihin.

Koronan aikana hän on ollut mukana kehittämässä sisältöä digitaalisiin kotona toteutettaviin harjoitusohjelmiin, missä mukana on mm terveyteen liittyviä luentoja ja keskusteluja, joilla tähdätään erityisesti nuorten fyysisen kunnon parantamiseen. Oman kokemuksensa pohjalta hän on julkisuuden välityksellä halunnut kohdistaa viestin musliminaisille: ”Teidän ei tarvitse luopua uskostanne tai perinteistänne toteuttaaksenne unelmianne”, haastaa Sanaa Bader rohkeasti.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR