Rony Smolar – Israel-uutisviikko 22.11.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Hyvät lukijat: Haluan alkajaisiksi korjata viikko sitten kertomani tiedon Israelin arabitaajamissa vellovasta väkivallasta ja sen uhrimäärästä. Uhreja oli lehtitietojen mukaan tuolloin 112 eikä erheellisesti mainitsemani huomattavasti suurempi määrä.

Myös viime viikolla Israelissa jatkunut poikkeuksellinen lämmin ja kuiva syyssää muuttui pian uutisraporttiani seuraavana päivänä, kun säätila viileni ja taivas repesi tulvia aiheuttaviin rankkasateisiin. Koska en ole säätieteilijä enkä ennustaja vaan raportoin tapahtunutta, niin näin voi käydä.

Mutta seuratuin uutinen viime viikolla oli Turkissa matkailleen israelilaispariskunnan pidätys ja siihen aluksi liittynyt epätietoisuus. Heidän lomansa päättyi oudoissa olosuhteissa pidätykseen Istanbulissa, eivätkä turkkilaisviranomaiset aluksi suostuneet tiedottamaan asiasta Israelin paikalliselle konsuliedustajalle, kuten kansainvälinen käytäntö tällaisissa tapauksissa edellyttää.

Muutaman vuorokauden viiveellä Turkista välittyi lopulta tieto, että israelilaispariskunta oli pidätetty vakoilusta epäiltyinä. Syyksi ilmoitettiin pariskunnan kuvanneen kännykällään presidentti Erdoganin paikallista virkarakennusta, mitä myös muut matkailijat olivat tehneet.

Pariskunta pidätettiin paikan päältä ja vietiin kuulusteltaväksi sekä pikaoikeuteen, joka määräsi heidät pidätettäväksi varsinaiseen oikeudenkäyntiin saakka.

Asia tuli lopulta Israelin viranomaisten tietoon, jotka tutkivat pidätettyjen kansalaistensa taustoja ja lopulta vakuuttivat turkkilaisviranomaisille, ettei pariskunnalla ollut kytköksiä Israelin tiedustelupalveluihin, vaan työskentelivät samassa bussiyrityksessä ja olivat lähteneet viikon lomamatkalle Turkkiin.

Kun Turkki edelleen piti pariskuntaa vakoojina, niin Israelin johto päätti toimia. Se ei ollut kovin helppoa, sillä maiden suhteet olivat jo pitkään olleet hyvin viileät siitä huolimatta, että Turkki on läheisyytensä ansiosta israelilaisten suosituin lomakohde.

Sen jälkeen, kun Israelin presidentti, pääministeri ja ulkoministeri olivat kukin vuorollaan lähestyneet presidentti Erdogania ja saaneet hänet vakuuttuneeksi pidätettyjen syyttömyydestä, tilanne laukesi ja Israel saattoi lähettää erikoiskoneen noutamaan viikon pidätettyinä olleet kansalaisensa kotiin.

Heidän paluunsa jälkeen Israelin lehdet kirjoittivat presidentti Erdoganin kanssa käydyistä keskusteluista, joita kuvattiin kohteliaiksi, jopa lämminhenkisiksi, minkä lisäksi israelilaisosapuolen todettiin kilvan kiittäneen Erdogania kriisin ratkaisemisesta. Itse hän vielä erikseen soitti pääministeri Naftali Bennettille ja uskoi maiden suhteiden jatkossa kaipaavan lähempää vuoropuhelua, mikä olisi koko Lähi-idälle eduksi. Maiden välillä ei ylimmällä tasolla ollut yli kahdeksaan vuoteen yhteydenpitoa.

Israel tuntee turkkilaispresidentin äkkipikaisena ja kärkevänä arvostelijanaan, joka nyt nähdään Yhdysvaltojen suhteidensa edistämiseksi tarvitsevan Israelin apua. Turkki on viime aikoina joutunut Lähi-idässä ahtaalle, kun se on sekaantunut Syyrian sisällissotaan, tukee Gazaa hallitsevaa radikaalia Hamas-järjestöä ja on läheinen liittolainen Persianlahdella sijaitsevan Qatarin kanssa, jota alueen muut maltilliset öljyvaltiot vieroksuvat. Sen lisäksi Turkki on ajautunut vakaviin talousvaikeuksiin maan rahayksikön liiran menetettyä merkittävästi arvoaan.

Israel kävi viime viikolla myös toisen ja hyvin poikkeuksellisen presidenttitasoisen puhelinkeskustelun, presidentti Isaac Herzogin soitettua Kiinan presidentille Xi Jinpingille. Se oli ensimmäinen maiden päämiesten välinen puhelinkeskustelu ja se ajoittui maiden diplomaattisuhteiden 30-vuotisjuhlavuoden kynnykselle. Lämminhenkisen keskustelun kuluessa presidentit painottivat toistensa vanhoja ja rikkaita kulttuureja ja toivoivat maiden yhteistyön jatkossa syventyvän ja laajentuvan. Kumpikin toivotti toisensa tervetulleeksi valtiovierailulle.

Keskustelujen yhteydessä ilmeni, että nykyisen presidentin isä, Israelin kuudes presidentti Chaim Herzog oli ensimmäinen Kiinassa vieraillut Israelin päämies.

Heinäkuussa Israelin 11:ksi presidentiksi valittu Isaac Herzor näyttää muutenkin aloittaneen virkansa korkealla profiililla, sillä hän on matkustanut valtiovierailulle Englantiin, minne hänellä on sukunsa kautta kytköksiä. Nimittäin hänen isänsä toimi toisen maailmansodan aikana majurina brittiarmeijassa ja hänen isoisänsä juutalaisyhteisössä merkittävänä rabbina.

Poikkeuksellisena voi pitää myös Israelin sisäisen tiedustelupalvelun vastavalitun päällikön vierailua palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin luona Länsirannan Ramallahissa. Vierailu tapahtui salassa ja siitä tiedotettiin vasta jälkikäteen.

Keskustelut liittyivät palestiinalaishallinnon talousahdinkoon sekä turvallisuusyhteistyöhön. Tapaamista oli viime kuukausina edeltänyt mm Israelin puolustusministerin, terveysministerin sekä alueellisen yhteistyöministerin vierailut Abbasin luona.

Nämä tapaamiset ja vuoropuhelut nähdään tilannetta rauhoittavina ja ainakin toistaiseksi korvaavan Israelin ja palestiinalaisten välille kaivattuja neuvotteluja suhteiden lopulliseksi ratkaisemiseksi. Pitävänä tilannetta ei kuitenkaan voi nähdä, sillä terrori-iskuja tapahtuu edelleenkin, viimeksi eilisaamuna, kun palestiinalaisten suorittamassa iskussa Jerusalemin vanhassa kaupungissa kuoli yksi ja neljä haavoittui.

Rauhattomassa ja vihamielisessä tunnetussa Lähi-idässä suhdetoiminta ja vuoropuhelu nähdään kuitenkin tärkeinä jännityksen lieventäjinä. Siksi pääministeri Bennettin johtaman Israelin nykyhallituksen avainministerien nähdään matkustavan ahkerasti mutta myös käyvän puhelindiplomatiaa.

Tämän takana on vuosi sitten neljän muslimimaan kanssa saavutettujen rauhansopimusten varjeleminen sekä ylläpitäminen, sillä tällaiset sopimukset ovat edelleen hyvin harvassa. Siksi Israelin on nähty panostavan tähän hyvin paljon ja rauhantilan vastineena on ollut valmis vaihtamaan eri alojen asiantuntemustaan ja osaamistaan rauhankumppaniensa hyväksi.

Näissä merkeissä puolustusministeri Benny Gantz matkustaa tällä viikolla viralliselle vierailulle Pohjois-Afrikan Marokkoon, mikä nähdään turvallisuusyhteistyön lisäämisenä maiden välillä. Israel menee teknologia sekä turvallisuus edellä myös suhteissaan Persianlahden Arabiemiraattien kanssa, mikä toissa viikolla näkyi Israelin puolustusteollisuuden näkyvällä esiintulolla Dubaissa paraikaa käynnissä olevassa Expo-2020-maailmannäyttelyssä.

Siellä Israelin, Arabiemiraattien ja Jordanian ilmavoimien komentajat näyttäytyivät yhteisissä uutiskuvissa, mikä on nähty hyvin poikkeuksellisena mutta mikä kertoo muutoksesta.

Ja kuluneella viikolla Israel ja Emiraatit allekirjoittivat jälleen yhden talousalan yhteistyösopimuksen, joka aiempien sopimusten lailla on tarkoitus yhdistää maiden resursseja eri aloilla. Asiantuntijat uskovat, että joitakin tuloksia on vähitellen nähtävissä.

Pisimmälle oli ehtinyt suunnitelma öljyputken vetämisestä Emiraateista Israelin Punaisenmeren satamaan Eilatiin, mistä öljy jatkaisi toisessa putkistossa matkaa Israelin Välimeren satamaan ja sieltä edelleen lähinnä Euroopan markkinoille. Suunnitelma oli taloudellisesti houkutteleva sekä toteuttamiskelpoinen, kunnes Israelin ympäristöministeriö pysäytti hankkeen.

Pelättävissä nimittäin oli mahdollisen öljyonnettomuuden aiheuttamat tuhot Punaisenmeren ainutlaatuisille vedenalaiselle elämälle, erityisesti koralliriutoille sekä alueen turistikohteille myös naapurissa Egyptissä ja Jordaniassa.

Israelissa on nyt jääty pohdiskelemaan suunnitelman peruuntumisen mahdollisia vaikutuksia laajentumassa olleeseen yhteistyöhön Emiraattien kanssa. Israelilaisarvioiden mukaan öljyputkihankkeen ei kuitenkaan uskota vaikuttavan maiden suhteisiin.

 

Sen sijaan Iran nähdään edelleen suurimpana alueellisena uhkana eikä tämän kuun lopulla käynnistyvät neuvottelut maan ydinohjelmaa valvovasta kansainvälisestä sopimuksesta herätä Israelissa toiveita. Se näkyi myös kylmänä vastaanottona, minkä Yhdysvaltain pääneuvottelija Iran-kysymyksessä Israelissa viime viikolla sai. Avainministerit välttivät hänen tapaamistaan, jottei olisi syntynyt vaikutelmaa, että Israel uskoisi tulevien neuvottelujen pysäyttävän Iranin ydinaseohjelman.

Päinvastoin Israel pelkää presidentti Joe Bidenin hallinnon astuvan helposti Iranin ansaan uusista sitoumuksista, kun ne eivät aikaisemminkaan pitäneet ja vaarana voisi nyt olla, että Yhdysvallat höllentää tai kokonaan vapauttaa Iranin talouspakotteista.

Mutta Israelin päällimmäisenä turvallisuushuolena näinä päivinä ovat koronapandemian uudelleen nousevat tartuntaluvut, mikä näkyy erityisesti lasten keskuudessa. Siksi Israel kiirehti lasten rokotteiden hankintaa ja huomenna alkaa 5-11-vuotiaiden rokottaminen. Sillä on kiire, kun viikon kuluttua vietettävä valon juhla eli Hannuka kokoaa perheet kahdeksan päivän ajan yhteisiin pyhänviettoihin.

Ja lopuksi: Israelin tilastokeskus julkaisi juuri mielenkiintoista tietoa maan väestöstä ja siitä pisti silmään tieto, että maassa on 85.000 avioliitossa elävää paria, joista puolisoista toinen on juutalainen. Tällaisten avioliittojen osuus maan kaikista rekisteröidyistä avioliitoista on seitsemän prosenttia.

Suurin osa nk. seka-avioliitoista käsittää puolison, joka Israelin kansalaisuuden saaneena on syntynyt pääasiassa entisessä Neuvostoliitossa syntyneestä tai hänen jälkeläisensä ei-juutalaisesta puolisosta. Näitä ilman uskontoa luokiteltuja elää Israelissa lähes puoli miljoonaa. Heistä useimmilla on juutalainen vanhempi tai isovanhempi mutta juutalaisen lain mukaan heitä ei ole voitu tunnustaa juutalaisiksi. Ongelma syntyi kolme vuosikymmentä sitten, kun NL:sta tuli suuri maahanmuuttoaalto, mikä toi Israeliin henkilöitä ja puolisoja, joita puutteellisten asiapapereiden vuoksi ei voitu tunnustaa juutalaisiksi mutta joilla oli suvussaan juutalaisia.

Juutalaisen lain mukaan vain juutalaisesta äidistä syntynyt henkilö tunnustetaan juutalaiseksi tai jos hän on ortodoksisen käytännön mukaisesti kääntynyt juutalaisuuteen.

Monet Israelissa vastustavat tässä ortodoksista ylivaltaa ja avioliittoon haluavat valitsevat mieluummin parisuhteensa rekisteröimisen siviilituomarin edessä. Mutta sekään ei Israelissa käy, sillä maan ylin uskonnollinen elin eli päärabbinaatti eikä siten myöskään väestörekisteri tunnusta tällaista avioliittoa.

Käytäntö on johtanut siihen, että suhteensa rekisteröimisen on hyväksytyksi voinut saada vain ulkomailla ja sitä on pääasiassa haettu lähellä sijaitsevasta Kyproksesta.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOALR