Rony Smolar – Israel-uutisviikko 22.2.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Tapahtumarikkaana tunnettu uutisviikko Israelissa oli tällä kertaa hyvin poikkeuksellinen eikä vähiten siksi, että osa maasta sai pitkän lämpimän talvisään jälkeen lumen peittämän valkoisen vaipan. Se toi iloa erityisesti lapsille mutta myös koronan synkistämille aikuisille, joiden nähtiin ottavan ilon irti tuosta harvinaisesta luonnon ilmiöstä.

Edellisestä yhtä lumisesta säästä ehti kulua kuusi vuotta. Nyt lumi tuli pohjoisesta puhaltaneen kylmän myrskysateen mukana, mikä peitti maan korkeat alueet, kuten Golanin, Galilean sekä Jerusalemin ympäristöineen. Jokainen talvinen kokemus on kohentanut kaupungin pelastusviranomaisten valmiutta, minkä ansiosta aurauskalusto on nyt ajan tasalla ja niin kadut pystyttiin pitämään auki. Mutta valtatie Tel Aviin oli liukkauden sekä näkyvyyttä haitanneen sakean lumisateen takia ajoittain suljettuna. Sen lisäksi ihmisiä pyydettiin loukkaantumisten välttämiseksi pysyttelemään sisätiloissa ja niin osa pohjoisen kouluopetuksesta keskeytyi.

Pitkä rannikkoalue ei saanut nauttia tuosta valkoisesta ilmiöstä; päinvastoin kovan myrskyn nostattamat lähes kymmenmetriset aallot kuljettivat Välimereltä yhä tuntemattomana pysyneestä aluksesta vuotanutta öljyä saastuttamaan Israelin pitkiä hiekkarantoja. Näky on lohduton, kun rannoille on huuhtoutunut myös kuolleita meren eläimiä, kuten 17 metrisen sillivalaan sekä suuri määrä kilpikonnia ja kaloja. Viranomaiset ovat kuvanneet tätä 40 vuoteen maan pahimmaksi ympäristökatastrofiksi. Rantojen puhdistamiseen on komennettu tuhansia sotilaita ja työhön on arveltu menevän useita viikkoja, jopa kuukausia. Samalla Israel yrittää kuumeisesti tunnistaa tuon öljyä vuotaneen aluksen.

Mutta leudon talvisään sulattaessa lumen myös tautitilanne on vauhdilla etenevän rokottamisen ansiosta selvästi kohentunut ja se näkyy viimeisimmissä tilastoissa. Sen lisäksi tulokset viittaavat siihen, että koronarokote todellakin estää viruksen leviämisen eteenpäin. Kun vuorokauden tartuttavuusluku on nyt muutamana päivänä pysytellyt alle 4.000:ssa, niin eilen poistui suuri osa rajoituksia.

Siinä, missä Suomessa ollaan pahenevan tautitilanteen takia sulkemassa paikkoja, niin Israelissa on tilanteen paranemisen seurauksena eilen avattu mm kouluja lähiopetukseen, kauppakeskuksia, kulttuurilaitoksia, hotelleja, kuntosaleja ja synagogia, tosin vain niissä osissa maata, joissa koronatartuntojen määrä ei ole suuri. Myös kahvilat ja pienet ravintolat ovat avanneet ovensa. Mutta sisäänpääsy näihin on rajattu vain henkilöille, joilla on ns. vihreä passi osoittamaan rokotteen tai negatiivisen testituloksen saamisesta. Rajoitusta rikkoville on luvassa kovat sakkorangaistukset.

Terveysviranomaisten otantatietojen mukaan rokotevalmistajan Pfizerin kahden rokotteen saaneista oireelliset koronatartunnat olivat vähentyneet 94%, mikä on lähes sama, mihin valmistaja oli kliinisissä kokeissa päässyt. Tätä Pfeizerin ilmoittamaa korkeata prosenttia viime vuonna aluksi epäiltiin, mutta nyt se on Israelissa todistettu oikeaksi. Pfeizerin kanssa tekemänsä toimitussopimuksen mukaisesti Israel onkin toiminut tässä eräänlaisena koelaboratoriona.

Yli neljä miljoonaa israelilaista on tähän mennessä saanut ensimmäisen rokotuksen ja 2.5 miljoonaa tarvittavat kaksi.

Kun rokotteista ei näytä Israelissa olevan pulaa, niin yhä nuoremmat ovat voineet sen saada. Suurkaupunki Tel Aviv yhdessä paikallisen ravintola- ja baariyhdistyksen kanssa aloitti viime viikolla kampanjan kaupungin nuoren väestönosan houkuttelemiseksi rokotettavaksi.

Kaupunki avasi liikkuvan rokotusaseman, joka on asettunut nuorten suosimien baarikeskittymien läheisyyteen. Asema on auki myöhään yöhön ja rokotteen ottaneet saavat rokotetodistusta vastaan etusetelin johonkin yhdistyksen jäsenbaariin. Toimisikohan tällainen Suomessa?

Poikkeuksellisen vilkkaaseen uutisviikkoon oli hukkua uutinen, minkä mukaan ryhmä Israelin terveysministeriön lääkäreitä tapasi virkaveljiään palestiinalaisten hallintopääkaupungissa, Länsirannan Ramallahissa. Yhteisenä asiana oli tietenkin koronavirus, joka ei tunne rajoja ja joka leviää mm Israelin puolella päivittäin käyvien kymmenien tuhansien palestiinalaistyöntekijöiden mukana.

Tapaamisessa israelilaiselle osapuolelle selvitettiin tautitilannetta palestiinalaisalueilla, minkä mukaan koronatartunnan on saanut noin 200.000 ja lähes 2.000 on menehtynyt.

Ennen tapaamista Israel oli ilmoittanut rokottavansa Israelissa työskentelevät palestiinalaiset ja tapaamisen tuloksena Israel lupasi välittömästi toimittaa palestiinalaisten terveysvirastolle 100.000 rokoteannosta. Lisäksi Venäjältä on odotettavissa rokotetoimituksia, joista osa menee Gazaan.

Useista uutistapahtumista israelilaisia hämmensi erityisesti alkuviikolla hallituksen pikainen kokoontuminen hätäistuntoon, missä ministerit joutuivat jopa kirjallisesti sitoutumaan vaitioloon. Tätä kummasteltiin suuresti, sillä yleensä tämän tapainen hätäkokous liittyy johonkin arkaan turvallisuustilanteeseen.

Siitä ei tällä kertaa kuitenkaan ollut kyse, vaan outoja käänteitä saanut tapahtumaketju oli saanut alkunsa kaksi viikkoa aikaisemmin, kun turvallisuusviranomaisten tietoon oli tullut, että Syyria pitää pidätettynä nuorta israelilaisnaista, joka ilmoituksensa mukaan oli vahingossa ylittänyt rajan Syyrian puolelle.

Israelille tapahtumaa pidettiin nolona, sillä rajanylityksen kerrottiin tapahtuneen tarkoin valvotulla Golanin rajalla, missä myös YK:lla on rauhanturvaajia. Lisäksi epäselväksi jäi, mikä johti ortodoksisesta yhteisöstä lähtöisin olevan naisen rajanylitykseen.

Noiden kahden viikon aikana Israelille välittyi tieto, että nainen oli hyvässä kunnossa ja että Syyria olisi valmis hänet vapauttamaan. Syyria kuitenkin vaati Israelia luovuttamaan kaksi Israelin puoleisella Golanilla asuvaa syyrialaismielistä vangittuna olevaa druusia, naisen ja miehen. Koska maiden välillä ei ole suoraa yhteyttä, pääministeri Netanjahun oli avun saamiseksi käännyttävä Syyrian liittolaisen Venäjän presidentti Putinin puoleen. Myös ulkoministeri Ashkenazi oli yhteydessä virkaveljeensä Sergei Lavroviin ja puolustusministeri Gantz kenraali Sergei Shoiguun.

Melkoiset mittasuhteet saaneet neuvottelut etenivät aluksi suotuisasti, kunnes kävi ilmi, etteivät vangitut druusit suostuneet karkotettaviksi Syyriaan, vaan vapauduttuaan valitsivat jäämisen Israeliin. Heidän sijaansa Israel tarjoutui vapauttamaan kaksi Israelin puolelle Golanilla eksynyttä karjapaimenta, minkä Syyrian viranomaiset hyväksyivät.

Outo ja pitkä tapahtumaketju venähti vielä kerran, kun Syyria ei suostunut luovuttamaan israelilaisnaista Golanilla rajan yli Israelin puolelle, vaan hänet täytyi lennättää Moskovaan, mistä hänet yksityiskoneella käytiin perjantaina noutamassa takaisin Israeliin.

Tapahtumien selvittämiseksi 25-vuotias nainen on viime vuorokaudet ollut Israelin turvallisuusviranomaisten kuulusteltavana, mikä julkisuudessa on herättänyt erilaisia vakoiluteorioita.

Toistaiseksi Israel pitää koko tapahtumaa pääasiassa humanitaarisena draamana, mikä kuitenkin paljasti Israelin rajaturvallisuudessa olevan aukon ja siksi myös armeijalta odotetaan selvitystä.

Mutta viikonlopulla kävi ilmi, ettei tuo rajaloikkaus ollut vielä aivan loppuun käsitelty, kun israelilaisnaisen palauttamiseen liittyneet salaiset ehdot, tosin vahvistamattomia, vuosivat julkisuuteen. Niiden mukaan Israel olisi joutunut tarjoamaan myös muuta, kuin kahden puolelleen eksyneen syyrialaisen paimenen palauttamisen.

Samalla paljastui korkean tason diplomaattinen pokeripeli, kun Israelin vaadittiin maksamaan Syyrian Venäjältä tilaaman noin miljoonan euron Sputnik-rokote-erän. Toistaiseksi tämä on vahvistamaton tieto, minkä myös Syyria, Israelin vihollismaana torjuu. Mutta näyttää kuitenkin siltä, että Israelin rajanylityksestä Syyrialle maksama hinta on ilmoitettua korkeampi. Samalla se hämärtää Netanjahun loikkarin palautuksesta hankkimaa vaalipropagandaa eikä ihme, että Israelin hallitus halusi tuon tiedon salata.

On myös arveltu, että tuo on myös se hinta, minkä Israel joutuu maksamaan siitä, että Venäjä on antanut Israelin ilmavoimille lähes vapaat kädet operoida Syyrian ilmatilassa iranilaisasemia vastaan.

Mutta ehkä odotetuin uutinen viime viikolta oli se, että liittolaismaan tuore presidentti Joe Biden vihdoin soitti pääministeri Netanjahulle, joka viikkoja oli odottanut puhelua. Israelissa oltiin noiden viikkojen aikana ehditty epäillä Bidenin halunneen viestittää, että Valkoisessa talossa oli uusi isäntä ja että Donald Trumpin jälkeen suhteet olisivat viilenemässä.

Mutta puhelun jälkeen kumpikin kuvaili tunnin kestänyttä puhelua lämminhenkiseksi ja toisensa hyvin tuntevan kahden ystävän väliseksi avoimeksi keskusteluksi. Biden oli samalla sitoutunut Israelin turvallisuuteen sekä maiden suhteiden lujittamiseen sekä rauhan edistämiseen Lähi-idässä.

Erillisellä tiedotteella kerrottiin Bidenin selvittäneen Netanjahulle Yhdysvaltain ehtoja paluulle Iranin kanssa vuonna 2015 solmittuun kansainväliseen ydinvalvontasopimukseen, mitä Israel jyrkästi vastustaa. Se aiheuttaa Israelissa suurta huolta ja siksi Netanjahu varmuuden vuoksi julkaisi seuraavana päivänä tiedotteen, missä hän vahvisti, ettei Israel missään olosuhteissa tule hyväksymään Iranin havittelemaa ydinasetta eikä paluuta tuohon kansainväliseen sopimukseen, mitä Iran toistuvasti rikkoo.

Ja poikkeuksellisen uutisviikon lopuksi koettiin lähes ihme, kun iranilainen judon entinen maailmanmestari Saied Mollaei saapui viime viikolla ottelumatkalle Israeliin. Tämä oli todellinen uutinen, sillä mailla ei ole minkäänlaista virallista kosketusta ja erityisesti siksi, että tämä judoka oli vuoden 2019 maailmanmestaruuskisoissa määrätty häviämään ottelunsa välttääkseen kohtaamasta seuraavassa kamppailussaan israelilaisen vastustajan.

Tästä maansa viranomaisiin katkeroitunut iranilainen päätti olla enää palaamatta kotimaahansa ja haki turvapaikan Saksasta. Noissa kisoissa vastustajaksi olisi tullut israelilainen judoka Sagi Muki, joka urheilijana tunsi myötätuntoa iranilaista kilpakumppaniaan kohtaan. Siitä seurasi, että miehet ystävystyivät ja ovat viime vuosina ulkomailla harjoitelleet yhdessä.

Kuluneella viikolla suuren mediahuomion kohteena ollut Saied Mollaei saapui Tel Aviviin, missä hän osallistui suureen kansainväliseen judoturnaukseen. Kansainvälisen lehdistön haastatteluissa hän kehui sitä lämmintä ja innostunutta vastaanottoa, mitä hän oli Israelissa saanut. ”Olen urheilija, enkä poliitikko”, totesi iranilainen ykskantaan.

Kilpailuissa Mollaei edustaa nykyisin uutta kotimaataan Mongoliaa sen jälkeen, kun Iran rangaistuksena suljettiin kansainvälisen judoliiton ulkopuolelle.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR